Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PRODUCEREA de RĂSADURI în spaţiile protejate. RECOMANDĂRI de specialitate!

Publicat: 02 martie 2017 - 11:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ATENŢIE LA SĂMÂNŢĂ ŞI LA FACTORII DE MEDIU. În această perioadă, munca legumicultorilor se desfăşoară în răsadniţă; se fac lucrări de întreţinere şi de producere a răsadurile pentru spaţiile protejate.

Pentru a afla mai multe amănunte ne-am adresat şefului Laboratorului genetică şi ameliorare al SCDL Buzău, acad. dr. ing Costel Vînătoru.
Trebuie asiguraţi factorii de vegetaţie, respectiv, temperatura, necesarul de apă - (udatul să fie la temperatura spaţiului respectiv pentru a evita şocurile termice), aerisitul zilnic, mai ales când temperatura de afară este crescută pentru a elimina gazele acumulate în solar. De asemenea, trebuie asigurată o lumină corespunzătoare pentru a se evita procesul de etiolare a plantelor.
Aşadar, este necesară menţinerea prin controlul factorilor de vegetaţie: temperatură, lumină, apă şi hrană a unui echilibru pentru dezvoltarea armonioasă a plantelor”, ne-a precizat omul de ştiinţă buzoian.

Rasaduri_bClick pe poza pentru galerie!

Costel Vînătoru a atras atenţia şi asupra menţinerii stării de sănătate a plantelor, mai ales că fiind vorba de spaţii închise cu umiditate atmosferică crescută pot apărea o serie de boli şi dăunători (coropişniţa, paiajeni, tripşi, tuta absoluta...). La răsaduri una dintre cele mai periculoase boli este căderea plăntuţelor care poate compromite toată producţia de răsad. Atenţie deosebită la sămânţă (să fie liberă de boli şi dăunători) sau la răsad pentru că putem duce în gospodăria noastră sau în fermă nu bucurie, ci necazuri: boli şi dăunători, cum ar fi nematozii. 

Semănatul pentru producţia răsadului de câmp, se face în prima parte a lunii martie pentru majoritatea speciilor legumicole de primă apariţie: salată, ridichi, spanac, pătrunjel, leuştean, ceapa de stufat, mărarul care este mai sensibil la temperaturi scăzute, loboda, a precizat cercetătorul.

Reabilitarea soiurilor valoroase
La SCDL Buzău, este mult de lucru în aceste zile fierbinţi. „Ne pregătim pentru a semăna pentru producerea răsadurilor pentru afară. Având foarte multe linii genetice, nu dispunem de suprafeţele necesare pentru a putea pune soiurile pe care le avem să le păstrăm. De asemenea, împrospătăm sămânţa să nu pierdem soiurile vechi şi valoroase, cum ar fi: vinetele Danubiana, Bucureştene, la care lucrăm la reabilitarea lor, tomatele de Tigăneşti, Bizon, Inimă de bou, sper să le aducem la forma lor iniţială”, a susţinut Costel Vînătoru, unul dintre amelioratorii de marcă din legumicultura românească.

Vizualizat: 2378 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!