Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Privind spre viitor - Inovatie soiuri de fructe

Publicat: 08 noiembrie 2017 - 15:15
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Care vor fi următoarele soiuri de succes? Ce soiuri vor fi decisive in producţia de fructe? Care se vor preta într-adevăr pentru producători? Tendinţa producătorilor va intalni gusturile consumatorilor?
Acestea sunt întrebările pe care le-am adresat domnului Szabolcs Babicz, directorul comercial si de producţie al Pepinierelor Holland Alma din Ungaria, una dintre cele mai inovative firme de soiuri noi de pomi fructiferi.

 

Aceste întrebări trebuie abordate în principal din două direcţii: luam un glob de cristal şi talentul nostru de ghicitor (profet?), sau anticipam viitorul prin incercrea de a dirija procesele astfel, ca sa devina previzibile. Noi umblam pe acest drum de un deceniu!
Detinem contacte excelente cu cele mai importante institute de cercetare europene care se ocupa cu soiuri noi. Avem in evidenţa toate tipurile de soiuri candidate care ar putea sa reprezinte interes. Avem contact direct cu proprietarii de soiuri noi pentru a garanta titularilor de drepturi utilizarea legitima a acestora. Soiurile-candidat sunt testate în mediu ecologic diferit pentru a constata daca pot intr-adevar indeplini potenţialul promis de amelioratori? O atenţie deosebită este acordată testarii cat mai rapide in condiţii interne a candidatilor noi prezentati la expoziţiile europene şi sa începem propagarea doar acelora pentru clientii nostri, care intr-adevăr sunt demne pentru acest lucru.

Privind spre viitor - Inovatie soiuri de fructeClick pe poza pentru galerie!

Ati mentionat de multe ori tipuri de candidaţi şi rareori soiuri. Ar fi doar o coincidenţă?

Intrebarea referitoare la soiuri este una dintre cele mai dificile întrebări actualmente. Nu numai pentru ca necesita mai multi ani daca un soi se preteaza intr-adevar într-un anumit habitat, dar, de asemenea, si din motive juridice. Munca unui cercetător pentru un soi nou poate dura 15-20 de ani, astfel aceste soiuri noi apar deja pe piaţă protejate prin legi şi drepturi si pentru acest lucru concurează foarte multi.
Ameliorarea de soiuri s-a îndreptat rapid spre ameliorarea rezistenţei şi a formulat obiective speciale în cadrul acesteia. Noi nu mai testam soiuri, dar de cele mai multe ori candidaţi, pentru a avea deja experiente de productie cu acestia la momentul cand aceste soiuri noi vor apărea în oferta din Europa.
Sa ştim cum cresc, cum se dezvolta, ce reactie au la intervenţiile de tăiere, care sunt caracteristicile lor de productie, daca merita într-adevăr să fie propagate. Analizam cel putin din 25-30 de puncte de vedere fiecare candidat ca sa putem poate oferi cel mai bun dintre cei mai buni pentru producătorii nostri!

Atunci, la Pepinierele Holland Alma din Ungaria din toate soiurile noi sunt disponibile cele mai recente?

Nu chiar. Pe de o parte, in cele 3 pepiniere ale noastre (2 in Ungaria si una in Ucraina, pe o suprafata totala de 500 de hectare), nu propagam doar soiurile noi, dar si soiurile traditionale sunt inmultite, dar intr-un numar din ce în ce mai redus. Suntem foarte puternici în inovatia de soiuri de mar. La noi acestia sunt lideri. La soiurile de prun şi cais de noutate mondială suntem titulari de licenţă, dar la cireş si visin nu suntem inca înaintea concurenţei. Bineînţeles că încearcăm să ţinem pasul cu tendinţele mondiale la toate soiurile, dar descoperirea, testarea si introducerea în paralel a multitudinii de soiuri reprezinta o sarcină mult mai mare cu care ar putea face fata o pepiniera actualmente. Ne ocupam cu o mulţime de candidati si soiuri şi doar cu producerea celor mai bune si suficient testate.

Ce prognostizati in legatura cu tendintele referitoare la soiurile de mar?

Pentru un timp, vor mai fi inca prezente pe piaţă soiurile traditionale, Idared, Golden, clonele Gala, cu toate că la acestea din urmă există suprafete importante, care inca nu au ajuns la maturitatea de rodire. După părerea mea, la clonele Gala va fi o supraproducţie în termen de 1-2 ani. Trebuie tinut cont si de spurele roşii (Red Chief, Super Chief, Jeromine), şi cu Jonagoldurile colorate, în primul rând cu Red Jonaprince. Jonathanul şi alte soiuri de nostalgie vor mai avea un loc pe piaţă, dar din ce in ce mai mult un spatiu din ce in ce mai mare il ocupa si vor ocupa soiurile rezistente de consum. Lumea se deplaseaza în mod cert în această direcţie. Necesitatea redusa a substantelor chimice devine foarte accentuata atat din partea aşteptărilor de mediu cat şi a consumatorilor. Noi chiar din aceasta cauza am început inca acum 9 ani să ne ocupam cu soiurile rezistente la boli Red Topaz®, Sirius®, Rozela®, Luna®, Orion® si incepand cu anul acesta si soiul Allegro®, din care am construit si un brand numit Naturalma® (Mar Natural/Ecologic). Acest sistem de producţie include si elemente de consultanta si marketing, si a devenit foarte curând popular atat în Ungaria si Romania, cat şi în alte tari (Croatia, Slovacia, Bulgaria, Rusia etc.).
Nu numai eu personal, dar si majoritatea experţilor de producţie de mar cred că viitorul este cert al acestor soiuri rezistente la boli si a soiurilor similare.

Am citit deja despre soiurile enumerate, cu excepţia soiului Allegro®. Ce trebuie sa stim despre acest soi?

Allegro® este un soi foarte interesant! Este absolut rezistent la rapan si făinare! Acest lucru în sine este o caracteristica avantajoasa, dar acest lucru este asociat si cu faptul ca da roade la o lună (!!!) înainte de clonele Gala, la mijlocul lunii iulie! Concureaza cu, si mai ales: depaseste in foarte multe caracteristici aspectul, gustul şi orice alte caracteristici ale clonelor Gala. Are o coloratura rosie circulara uniforma şi poate fi recoltat intr-o singură faza, fata de Gala. Fructele nu se crapa si pot fi depozitate foarte bine, în frigider normal, pana in decembrie, fără a compromite plăcerea de consum! Practic, este un soi de vara care disoune de caracteristici atipice soiurilor de vară. Avem o experienţa de producţie de 5 ani cu ea. Am testat soiul pe ortaltoi pitic şi mediu, da roade forte timpuriu si nu am constatat nici alternante de rodire. Singurul dezavantaj (daca acest lucru se poate numi astfel), este ca pe portaltoiul M9 creşterea vegetativă este putin mai slaba.

Cui ati recomanda acest soi?

Pentru aceia dintre noi care simt deja impotmolirea de piaţă a soiului (clonelor) Gala, şi care doresc ceva mai timpuriu, sau la producatorii la care Gala este prea vegetativ şi nu rodeste sau nu se coloreaza cum era de aşteptat. Sau poate sau s-au saturat de faptul că anual sunt necesare 17-23 tratamente pentru a proteja Gala la rapan.

Ati menţionat, de asemenea, că există aveti noutati si la sâmburoase. Care le-ati mentiona dintre acestea?

La soiurile de vişin experimentele noastre sunt inca într-un stadiu incipient. Dintre soiurile de cireş propagam si noi soiul Carmen, dar există o mulţime de soiuri pretendente, si schimbări foarte rapide cu care noi nu putem tine pasul. Dintre soiurile vechi si bune Carmen, Cordia si Regina vor fi pentru un timp lung la apogeu.
La soiurile de prun ne situam mai bine la noutati: inmultim soiul („super-prunul”), Topend Plus® inca din anul 2008, dispunand de licenta exclusiva pentru Europa de Est. Acesta este actualmente soiul cel mai tarziu roditor din Europa, cu fructe mari, tolerant, şi conţinut de zahăr foarte ridicat. Si la propagare acest soi detine pozitia conducatore si dispune de toate proprietatile pentru a se menţine inca ani de zile. Practic, nu putem servi/face fata de mai mulţi ani cerintelor din tara şi din străinătate! Pentru toamna a.c./2017 mai avem încă stocuri limitat disponibile, dar, probabil, si anul aceastea vor fi rezervate inca in sezonul de primavara. Efectiv, este imposibila procurarea de pomi Topend Plus® fără o rezervare prin contract. Unii producatori si-au facut deja rezervarile si pentru anul 2018! Clientii/producatorii nostri ne-au confirmat repetat faptul ca acest prun are un randament foarte ridicat şi poate fi comercializat la un pret foarte bun.
Pe langa acesta este foarte căutat si soiul Kulinaria® (Ex-Toptaste®), si incepand cu acest an avem si aici un soi nou, JOFELA®, cu care avem putine experienţe interne, dar bazat pe cunoştinţele dobândite în străinătate se va situa cu siguranta pe primele trei locuri: gustul, aroma, conţinutul de zahăr este excepţional, rezistenţa la virusul Sharka (Plum Pox), este la fel de buna ca si a soiului Elena. Aceste lucruri in cazul unui prun sunt de ajuns pentru succes.
La soiurile de cais am obtinut dreptul de propagare pentru toate varietatile de soiuri vechi şi noi Cot International (Berge Cot®, Jumbo Cot®, Magic Cot®, Wonder Cot® etc.), - soiuri speciale pentru scopuri speciale, produse exclusiv la comanda. Aşa că de acum suntem capabili de a servi si nevoile speciale, exclusive ale producătorilor!
Bineinteles, pe langa aceste soiuri noi, continuăm si producerea soiurilor traditionale, autohtone.

Ce părere aveţi despre situaţia internă a producţiei de fructe şi starea curentă în cadrul sectorului de pepinieră?


Tendinţa dominantă este faptul că tot mai mulţi producători vor trece la productia de fructe ecologice. Fructele produse cu tehnologie bio pot fi vandute la un preţ mult mai mare şi au o piata aproape nelimitata în Europa. Gândiţi-vă doar la faptul ca pretul pentru sucul de mere organic a fost de cinci până la şase ori mai mare decat preţul sucului de mar convenţional. Costul de productie este de asemenea mai mare, dar nici pe departe de cinci ori mai mare, astfel producatorii de produse ecologice au marje de profit mult mai mari. Soiurile noastre rezistente la boli face mai uşoara munca fermierilor ecologici.
Si noi înşine încercăm să promovam răspândirea productiei ecologice. Am participat anul acesta la o serie de studii Greenpeace de productie ecologică, si vom avea si noi seminare de productie ecologică la scară largă nu numai pentru producători, dar si consumatori.
Producţia de fructe a oferit întotdeauna condiţii mai bune de venituri, decat producţia agricola, cu toate că si nevoile de investiţii şi riscul este mai mare. Avem din ce in ce mai mulţi producători care dintr-o suprafaţă mică de teren arabil nu-si pot mentine conditiile de trai si trec treptat în productia de fructe. În acelaşi timp, sunt mulţi care renunta la producţia de fructe, în special din randul deţinătorilor de suprafete de 1-2 hectare – Viitorul este cert a fermelor familiale, a întreprinderilor specializate producătoare de fructe care deţin terenuri mai mari si sunt capabile de creştere şi dezvoltare si de producerea de venituri suficiente fără subventii.
Si sectorul de pepinieră urmeaza aceste tendinţe: sunt o mulţime de profesionişti buni, mai multe pepiniere sunt capabile de a produce calitatea cu care ne-am obisnuit in Occident, dar numai foarte puţini ştiu sa tina pasul cu trendurile, inovatia soiurilor de fructe şi puţini pot dezvolta. Pepinierele domestice sunt în măsură să acopere cererea generată pe piaţa internă şi au chiar si exporturi. Problema este, cu toate acestea, cu afluxul fara de control al puietilor de provenienta si calitate dubioasa, impotriva carora trebuie sa ne apăram. Din fericire, tot mai mulţi producători recunosc faptul ca doar la o pepiniera controlata, de incredere pot găsi o gamă de soiuri şi calitate garantata (la noi de exemplu, de cea mai inalta calitate/EEC/”Eticheta albastra”). Noi facem fata si absolvam si această provocare/problema!
Unde pot obţine producătorii informaţii referitoare la soiurile pepinierelor Dvs.?

Informatiile sunt disponibile pe siteul firmei noastre (www.hollandalma.hu), dar mai ales contactandu-l direct pe colegul meu Istvan Siklodi, Sales Manager Romania, la datele de contact de mai jos, personal cel mai devreme (?) si la Expo Indagra de la Bucuresti, intre 25-29 octombrie!

 pepi_b

:: https://www.youtube.com/watch?v=bTtxjfwUnmw  (Pepiniera Holland Alma/Naturalma/Eng.)

                : https://www.youtube.com/watch?v=HBhRyrCwpaw&feature=player_embedded (Soiurile Naturalma®).    

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie)

Vizualizat: 979 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?