Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Prioritățile lunii aprilie în legumicultura moldavă

Publicat: 08 aprilie 2022 - 17:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pe fondul unei ierni mai calde decât în alți ani și lipsită de zăpadă, legumicultorii din zona Moldovei, așteptându-se la un an agricol secetos, s-au străduit să economisească apa acumulată în sol.

În câmp, în această lună, urmează semănatul sfeclei roșii, precum și a porumbului zaharat.

 

PORUMBUL DULCE DE BACĂU


”Mă refer la această cultură, porumbul dulce de Bacău, deoarece este destul de extinsă în zona noastră de influență. A ajuns să ocupe mai mult teren deoarece, în anii din urmă, ca urmare a acordării de fonduri prin Măsura 112, foarte mulți legumicultori au achiziționat de la noi sămânță de porumb zaharat. Pentru producătorii acestei culturi recomand să nu întârzie semănatul după 20-23 aprilie, din două motive", spune Silvia Ambăruș, din cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Bacău.

1. la înființarea culturii trebuie să existe o rezervă de apă cât mai mare în sol;

2. plantele trebuie să aibă o răsărire uniformă.

scdl bacau_b 

 

ERBICIDARE ÎNTR-O ETAPĂ


În cadrul unității legumicole din Bacău, pentru producerea porumbului zaharat se efectuează doar lucrări mecanice (prașilă mecanică între rânduri), singura intervenție în perioada de vegetație fiind erbicidarea într-o singură etapă.

”O singură trecere pentru erbicidat este suficientă, soiul creat de noi asigurând o producție bună și stabilă. Este important ca erbicidarea să fie efectuată atunci când planta are 5-6 frunze adevărate și buruienile sunt bine răsărite. După această etapă tehnologică, legumicultorul nu mai are nici o problemă, dacă vremea evoluează normal, respectiv dacă nu se înregistrează grindină, vijelii sau secetă", puncta Silvia Ambăruș.

 

bio bac Silvia Ambarus_b

Tocmai pentru că este o cultură ușoară și destul de bănoasă, noi recomandăm porumbul zaharat, cu scopul ca legumicultorii să își asigure o sursă suplimentară de venit. - SILVIA AMBĂRUŞ, SCDL Bacău

 

LUCRĂRI ÎNTÂRZIATE DE GER


Tot în luna aprilie, în zona Moldovei, se desfășoară din plin pregătirea terenurilor pentru înființarea tuturor culturilor legumicole din câmp. Datorită specificității condițiilor meteorologice, în acest areal agricol ieșirea în câmp pentru înființarea efectivă a culturilor legumicole nu se face mai devreme de începutul lunii mai. ”Inclusiv, în cazul culturilor din urgența întâi, situația a fost îngreunată de condițiile geroase din perioada 8-12 martie 2022. De-altfel, în mod tradițional, în zona noastră, cam în jurul datei de 5 mai se dă startul înființării culturilor legumicole de câmp, cu solano-fructoasele. Mă refer la tomate, pătlăgele vinete, ardei, castraveți", adaugă specialistul.

În mod obligatoriu, pentru culturile în câmp din luna aprilie  terenul se discuie, să grăpează și se modelează, deoarece înființarea acestor culturi trebuie să se realizeze pe brazde, adică pe un teren modelat, pentru ca apa să se poată scurge.

 

GRIJĂ LA CULTURILE DE TOAMNĂ


Tot în această perioadă se întrețin culturile legumicole de toamnă. De exemplu, dacă a fost semănată salată tip Polul Nord (peste care s-a așezat un strat de frunze sau paie, pentru protecție în fața gerurilor iernii), acum se prășește, se rărește la aproximativ 20 cm pe rând, se fertilizează și, dacă este nevoie, se irigă. "Lucrări de întreținere trebuie aplicate și la celelalte culturi, precum cele de perene, de leuștean și culturile semincere”, explică Silvia Ambăruș.

 

NU FORŢAŢI PLANTATUL!


În mod normal, după lucrările de pregătire, terenul ar trebui să se odihnească aproximativ 2 săptămâni. Legumicultorul ar trebui să facă o igienă culturală și o dezinsecție, dacă în cultura precedentă au apărut dăunători. "În practică, pauza de 2 săptămâni nu prea se respectă, producătorii nevrând să piardă timpul și chiar apelând la culturi intercalate, adică tomate plantate printre verdețuri. Nu se recomandă așa ceva, dar fiindcă oamenii vor să câștige bani, am văzut că se practică. În acest caz, eu aș recomanda ca măcar să fie foarte atenți la plantele bolnave și, dacă observă anumite focare de infecție (atacuri de Botrytis cinerea - putregaiul cenușiu sau de Erwinia amylovora - focul bacterian), imediat să scoată plantele respective cu puțin sol din jurul lor și, astfel, să elimine pericolul", avertizează specialistul de la SCDL Bacău.

 

CULTURI PENTRU PRIMA DECADĂ


După eliberarea și igienizarea terenului, acolo unde se poate asigura căldură inclusiv în perioada nocturnă, atunci când există probabilitatea de a mai apărea temperaturi cu valori în jurul a zero grade Celsius, până la data de 15 aprilie se pot înființa culturile de tomate timpurii, ardei, castraveți, pătlăgele vinete. Dacă pe timpul nopții nu poate fi asigurată căldura, este bine ca plantarea respectivelor culturi să se amâne până către ultima decadă a lunii aprilie.

În ceea ce privește fertilizarea, în timpul plantării se poate aplica mraniță la cuiburi, în cazul în care nu a fost efectuată fertilizarea din toamnă și dacă legumicultorul dispune de gunoi vechi.

 prioritati legumicultura_b

ÎNTREŢINEREA RĂSADURILOR


Tot în luna aprilie trebuie să se realizeze întreținerea zilnică a răsadurilor, respectiv reglarea factorilor de microclimat, prin aerisirea insistentă spațiilor în zilele însorite și prin aerisirea ponderată în rest, irigarea și, la nevoie, fertilizarea suplimentară cu macerat de urzică și plante medicinale, nefiind recomandată utilizarea de îngrășăminte chimice.

 

RECOMANDAREA FERMY

Cea mai mare problemă la semănatul porumbului zaharat sunt ciorile, care mănâncă sămânța. Recomandăm ca înainte de introducerea în sol să se trateze sămânța cu boia de ardei iute, în doză de un pliculeț la sac. - ROBOTUL FERMY, Specialist 4.0

 

În spațiile protejate, în luna aprilie se desfășoară cea mai energică activitate, respectiv:

 

recoltarea verdețurilor

eliberarea terenului

pregătirea terenului pentru înființarea următoarelor culturi legumicole;

plantarea răsadurilor.

 

 

un articol de

PETRONELA COTEA MIHAI

redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 713 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?