Condițiile climatice din ultima perioadă, au dus la aparitia și dezvoltarea în general a numeroase boli la legume, dintre care la ardei cele mai frecvente și care afectează și chiar compromit ardei, sunt: FUZARIOZA sau Ofilirea vasculară; ALTERNARIOZA sau Pătarea cenușie și PUTREGAIUL CENUȘIU.
Boala este provocată de către o ciupercă, numită Fusarium oxysporum, de unde și denumirea populară a bolii și atacă ardei din grădină, sere și solarii, mai ales în perioadele ploioase.
Apariția bolii este favorizată de temperaturile ridicate atât la nivelul solului, cât și în aer, temperaturi de peste 27-28◦ C; umiditate mare la nivelul solului sau diferențe de umiditate în sol; o reacție ușor acidă a solului (pH de 5-5,6); răni provocate plantelor de ardei, fie în timpul plantării, fie cu ocazia diverselor lucrări (prășit, copilit, desfrunzit) sau a diverșilor dăunători din sol (nematozi, cârtițe, coropișnițe etc.).
De obicei, atacul apare începând cu faza de înflorire-fructificare a plantelor și se manifestă prin ofilirea rapidă a frunzelor începând cu cele de la bază, o ușoară decolorare a marginilor și a spațiilor dintre nervuri.
În faza de început a bolii, plantele atacate își revin în timpul nopții, când temperatura scade, însă ziua, când insolația este puternică, ofilirea se accentuează iar în cele din urmă, ofilirea devine ireversibilă.
Infecția pornește de la nivelul rădăcinii și se extinde pe tulpină.
Rădăcina, capătă o culoare brun-închis a țesuturilor, colorare ce se poate extinde pe rădăcină și la baza tulpinii unde se observă zone brune-negricioasă iar pe tulpină apar crăpături negre-maronii; interiorul tulpinii se brunifică.
Tesuturile afectate putrezesc repede ducând la ofilirea rapidă a plantei, respectiv moartea acesteia.
Pe fructe, apar pete umede, de culoare maro-cenușie ce se extind treptat pe toată suprafața fructului. Fructul rămâne mic iar semințele din interiorul fructului au o culoare brună sa galbenă.
Talia și fructificarea plantelor bolnave sunt mult mai reduse.
Tratamentele chimice, rezultate foarte bune se obțin prin folosirea de Topsin, începând de la plantare, printr-o udare cu soluție de fungicid în cantitate de 0,2-0,5 l la fiecare plantă și continuând prin irigarea prin picurare.
Este o boală provocată de o ciupercă (Alternaria solani) ce atacă ardeii, începând cu faza de răsad și până la plantele mature.
Atacul apare pe frunze, fructe şi seminţe şi mai rar pe tulpini şi rădăcini.
Pe frunze, apar pete brune-cenușii cu zone circulare şi o pulbere negricioasă. Frunzele atacate se deformează, se ofilesc și cad.
Pe fructe, apar pete umede și moi de culoare galben verzuie închis. Țesuturile afectate (bolnave), se degradează, se brunifică și se adâncesc. Pe suprafața acestor pete, se formează un puf de culoare neagră-cenușie ce reprezintă fructificațiile ciupercii.
Semințele din fructe e cele mai multe ori, putrezesc.
Ciuperca se transmite de la un an la altul, prin sporii rămaşi fie pe resturile vegetale, fie prin sămânţa infectată.
În timpul vegetaţiei, sporii ciupercii sunt purtaţi de vânt şi picăturile de ploaie sau apa de la irigaţiile prin aspersiune.
Tratamentele chimice, rezultate foarte bune se obțin prin folosirea de fungicide precum: Ortiva 250 SC; Score 250 EC; Bravo 500 SC și Polyram DF.
Atacul este favorizat de precipitațiile abundente, o umiditate ridicată (peste 85-90%) a aerului, nebulozitate mare, fertilizare și udare excesivă, alături de prezența unor răni provocate plantelor, răni datorate fie grindinei, fie răni făcute odată cu lucrările de prășit, copilit, desfrunzit etc.
Boala, atacă fructele verzi, începând din zona codiței. Fructele se înmoaie, pielița se crapă și pe fruct apar scurgeri și pete cenușii. În cazul în care umiditatea aerului se menține ridicată, atunci pe suprafața petelor se dezvoltă un puf de culoare cenușie.
Pe celelalte părți ale plantei (frunze, tulpini), apar pete alungite superficial, de culoare brună, acoperite cu un puf alb-cenușiu.
Tratamentele chimice, folosirea de fungicide precum: Teldor; Rovral Bravo, Switch etc.
Articolul îl poți urmări și sub formă video
Acest articol face parte din proiectul "La grădina Ritei" inițiat acum un an de zile de către Ferma Media Grup și care constă într-o serie de filmulețe despre o grădină demonstrativă, de la organizarea spațiului și până la recoltare. Proiectul se adresează celor care au o mică suprafață de teren lângă casă și doresc să cultive legume, plante aromatice și flori, simplu și frumos.