Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Principalele boli la ardei – măsuri de prevenție și tratamente

Publicat: 10 iulie 2021 - 12:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Condițiile climatice din ultima perioadă, au dus la aparitia și dezvoltarea în general a numeroase boli la legume, dintre care la ardei cele mai frecvente și care afectează și chiar compromit ardei, sunt: FUZARIOZA sau Ofilirea vasculară; ALTERNARIOZA sau Pătarea cenușie și PUTREGAIUL CENUȘIU.

1. FUZARIOZA sau ofilirea vasculară

 

Boala este provocată de către o ciupercă, numită  Fusarium oxysporum,  de unde și denumirea populară a bolii și atacă ardei din grădină, sere și solarii, mai ales în perioadele ploioase.

Apariția bolii este favorizată de temperaturile ridicate atât la nivelul solului, cât și în aer, temperaturi de peste 27-28◦ C; umiditate  mare la nivelul solului sau diferențe de umiditate în sol;  o reacție ușor acidă a solului (pH de 5-5,6); răni provocate plantelor de ardei, fie în timpul plantării, fie cu ocazia diverselor lucrări (prășit, copilit, desfrunzit) sau a diverșilor dăunători din sol (nematozi, cârtițe, coropișnițe etc.).

Boli la ardei - FUZARIOZA sau ofilirea vasculară la ardei _b

De obicei, atacul apare începând cu faza de înflorire-fructificare a plantelor și se manifestă prin ofilirea rapidă a frunzelor începând cu cele de la bază, o ușoară decolorare a marginilor  și a spațiilor dintre nervuri.

În faza de început a bolii, plantele atacate își revin în timpul nopții, când temperatura scade, însă ziua, când insolația este puternică, ofilirea se accentuează iar în cele din urmă, ofilirea devine ireversibilă.

Infecția pornește de la nivelul rădăcinii și se extinde pe tulpină.

Rădăcina, capătă o culoare brun-închis a țesuturilor, colorare ce se poate extinde pe rădăcină și la baza tulpinii unde se observă zone brune-negricioasă iar pe tulpină apar crăpături negre-maronii; interiorul tulpinii se brunifică.

Tesuturile afectate putrezesc repede ducând la ofilirea rapidă a plantei, respectiv moartea acesteia.

Pe fructe, apar pete umede, de culoare maro-cenușie ce se extind treptat pe toată suprafața fructului. Fructul rămâne mic iar semințele din interiorul fructului au o culoare brună sa galbenă.

Talia și fructificarea plantelor bolnave sunt mult mai reduse.

 

Principalele măsuri de prevenire și combatere, sunt:


 • dezinfecția solului. Ciuperca trăiește în sol mulți ani;
 • înlăturarea și distrugerea plantelor  bolnave;
 • rotația culturilor;
 • cultivarea de soiuri și hibrizi rezistenți;
 • folosirea moderată a îngrășămintelor chimice ce duc la acidifierea solului (azotat de amoniu).

   Tratamentele chimice, rezultate foarte bune se obțin prin folosirea de Topsin, începând de la plantare, printr-o udare cu soluție de fungicid în cantitate de 0,2-0,5 l la fiecare plantă și continuând  prin irigarea prin picurare.

 

2. ALTERNARIOZA sau Pătarea cenușie (neagră)


Este o boală provocată de o ciupercă (Alternaria solani) ce atacă ardeii, începând cu faza de răsad și până la plantele mature.

Atacul apare pe frunze, fructe şi seminţe şi mai rar pe tulpini şi rădăcini.

Boli la ardei -ALTERNARIOZA sau Pătarea cenușie (neagră)_b

Pe frunze, apar pete brune-cenușii cu zone circulare şi o pulbere negricioasă. Frunzele atacate se deformează, se ofilesc și cad.

Pe fructe, apar pete umede și moi de culoare galben verzuie închis. Țesuturile afectate (bolnave), se degradează, se brunifică și se adâncesc. Pe suprafața acestor pete, se formează un puf de culoare neagră-cenușie ce reprezintă fructificațiile ciupercii.

Semințele din fructe e cele mai multe ori, putrezesc.

Ciuperca se transmite de la un an la altul, prin sporii rămaşi fie pe resturile vegetale, fie prin sămânţa infectată.

În timpul vegetaţiei, sporii ciupercii sunt purtaţi de vânt şi picăturile de ploaie sau apa de la irigaţiile prin aspersiune.

 

Principalele măsuri de prevenire și combatere, sunt:


 • adunarea și distrugerea resturilor vegetale;
 • rotația culturilor;
 • folosirea de soiuri și hibrizi rezistenți;
 • se va evita cultivarea ardeiului după plante care au această boală comună, precum: roșii, vinete și cartof.

Tratamentele chimice, rezultate foarte bune se obțin prin folosirea de fungicide precum: Ortiva 250 SC; Score 250 EC; Bravo  500 SC și Polyram DF.

 

3. PUTREGAIUL CENUȘIU (Botrytis cinerea)


Atacul este favorizat de precipitațiile abundente, o umiditate ridicată (peste 85-90%) a aerului, nebulozitate mare, fertilizare și udare excesivă, alături de prezența unor răni provocate plantelor, răni datorate fie grindinei, fie răni făcute odată cu lucrările de prășit, copilit, desfrunzit etc.

Boala, atacă fructele verzi, începând din zona codiței. Fructele se înmoaie, pielița se crapă și pe fruct apar scurgeri și pete cenușii. În cazul în care umiditatea aerului se menține ridicată, atunci pe suprafața petelor se dezvoltă un puf de culoare cenușie.

Pe celelalte părți ale plantei (frunze, tulpini), apar pete alungite superficial, de culoare brună, acoperite cu un puf alb-cenușiu.


Principalele măsuri de prevenire și combatere, sunt:


 • dezinfecția chimică a solului;
 • o fertilizareși irigare rațională;
 • evitarea irigării prin aspersiune;
 • realizarea lucrărilor de prășit, copilit, desfrunzit etc., cu atenție, evitarea provocării unor răni pronunțate.

Tratamentele chimice, folosirea de fungicide precum: Teldor; Rovral Bravo, Switch etc.

 

Articolul îl poți urmări și sub formă video

 

 Acest articol face parte din proiectul "La grădina Ritei" inițiat acum un an de zile de către Ferma Media Grup și care constă într-o serie de filmulețe despre o grădină demonstrativă, de la organizarea spațiului și până la recoltare. Proiectul se adresează celor care au o mică suprafață de teren lângă casă și doresc să cultive legume, plante aromatice și flori, simplu și frumos.

Vizualizat: 7437 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?