Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Primii cartofi care nu se oxidează

Publicat: 05 martie 2020 - 13:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Argentina a început să cultive primii cartofi care nu sunt afectaţi de rumenirea enzimatică, acel proces de oxidare prin care este alterat aspectul dar şi gustul acestor tuberculi originari chiar de pe continentul sud-american.

Respectivul soi de cartofi a fost creat de către Institutul Naţional de Tehnologie Agricolă din Buenos Aires, la care şi-au adus contribuţia şi câţiva reprezentani ai Univerităţii Suedeze de Ştiinţe Agricole. Echipa de cercetători a folosit instrumente de editare genetică pentru a obţine cartofi fără rumenire enzimatică, iar primele câmpuri de testare în regim comercial au fost un succes, urmând ca în curând nouă varietatea de cartofi să fie înregistrată în catalogul soiurilor din Argentina.

Enzima cunoscută sub numele de polifenol-oxidază (PPO) - prezentă şi alte alimente cum ar fi mere, avocado, banane - este responsabilă pentru procesul de rumenire enzimatică, prin care rezultă schimbarea culorii, a gustului şi texturii diferitelor fructe şi legume, inclusiv cartofi, provocând modificări nedorite ale proprietăţilor organoleptice şi implicit pierderea calităţii nutriţionale.

carrtofi-in-camp_bÎntr-o lucrare publicată recent în revista 'Frontiers in Plant Science', oamenii de ştiinţă din Argentina şi Suedia au raportat rezultatele cercetării, care a constat în editarea unei gene polifenol-oxidază care se exprimă mai ales în tuberculii de cartofi. După ce au modificat cu succes acea genă, s-au obţinut tuberculi fără brunaj enzimatic. "Rezultatele demonstrează că tehnologia CRISPR / Cas9 poate fi aplicată pentru a dezvolta soiuri de cartofi fără transgene, cu brunaj enzimatic redus în tuberculi", se precizează în articolul respectiv. Deoarece cartoful este tetraploid, adică are patru copii din fiecare genă, a fost necesară inactivarea tuturor copiilor genei pentru a se obţine fenotipul dorit.

"Deşi există mai multe gene care codifică acest tip de proteină, strategia pe care am urmat-o a fost să edităm o genă polifenol-oxidază responsabilă pentru cea mai mare parte a activităţii proteinei într-un tubercul", a declarat Matias Gonzalez, cercetător la Institutul Naţional de Tehnologie Agricolă. Acest lucru a fost verificat prin cultivarea şi recoltarea primilor tuberculi de cartofi care nu oxidează, obţinuţi într-o cameră în condiţii controlate, iar ulterior pe câmpurile de testare.

Comisia Naţională pentru Biotehnologie Agricolă a aprobat deja primele teste comerciale, cu obiectivul de a genera date pentru înregistrarea soiului în catalogul oficial din Argentina. Pe lângă asta, studiind dezvoltarea în condiţii normale de producţie se va analiza şi alte aspecte morfologice ale plantelor obţinute în laborator.

Vizualizat: 1577 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?