Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Primăvara în livadă

Publicat: 16 martie 2017 - 18:10
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În plantaţiile pomicole, bate vânt de primăvară. A fost o iarnă lungă şi geroasă, dar bună, spun pomicultorii. 

Odată cu sosirea zilelor însorite, lucrările în livadă nu contenesc. Tăierile de rodire, plantările şi tratamentele de sezon sunt priorităţi stringente în exploataţiile pomicole.

LivadaClick pe poza pentru galerie!

Speranţe pentru un an mai bun
Gheorghe Benea (Agroindustriala Pomitim SA Periam, din judeţul Timiş) a demarat lucrările de primăvară şi are aşteptări mari de la anul 2017. „A fost iarnă din 30 noiembrie până alaltăieri, (28 februarie - n.r.) fără ferestre, deci în livadă nu s-a lucrat mai nimic. Am făcut doar tăierile de rodire. Acum, cât sunt încă în perioada de repaus, o intervenim cu cupru, ulei mineral, tratamente specifice de sezon. Chiar dacă până la 1 mai e plin de pericole în pomicultură, în special îngheţul târziu, deocamdată este bine că pomii nu au pornit în vegetaţie în februarie şi sută la sută va fi mai bine decât în alţi ani, din acest punct de vedere”, ne-a spus pomicultorul timişean. Acesta deţine o exploataţie pomicolă de 80 de hectare, dar spune că „mereu ne extindem; la finalul anului vom avea o sută de hectare de plantaţie, totul din fonduri proprii, fără vreo finanţare europeană”. Principalele specii din livada sa sunt: prun, cireş, piersic, cais, măr şi păr. Pomicultorul ne-a spus că „2016 a fost un an bun, exceptând grindina, din cauza căreia am avut pierderi de aproape 50 la sută”.

Urgenţe de sezon!
Dragostina Brăilescu (Pepiniera Lieşti, judeţul Galaţi) administrează propria pepinieră pomicolă, dar şi o livadă de opt hectare cu măr din soiurile Idared (70%), Jonathan, Golden Spur, Florina şi Starkrimson. „Spre deosebire de alte ierni, cea care tocmai a trecut a fost foarte geroasă, nu am avut ferestre de plantare deloc. Noroc că am avut zăpadă, şi în pepinieră au fost acoperiţi ochii, că altfel îngheţau”, ne-a spus aceasta. Totuşi, Dragostina a profitat de fiecare moment prielnic lucrărilor în livadă. „Noi am tăiat la măr din toamnă, imediat după ce am terminat recoltarea - în noiembrie - şi ne-a prins foarte bine. Sâmburoasele e foarte bine să se taie în februarie-martie, iar înainte de dezmugurire, neapărat trebuie făcute stropirile cu soluţii cuprice, neapărat”, subliniază specialistul.

Pomii lucesc de... sănătate
În aşteptarea primăverii, Dragostina ne-a spus că a pregătit livada astfel: „am făcut tăierile de rodire, am stropit cu zeamă bordeleză 1%, peste care am stropit cu ulei horticol Confidor 1,5%. Apoi, am pus gunoi de grajd şi urmează să-l înprăştiem pe lângă pomi”. În ceea ce priveşte bolile şi dăunătorii, specialista ne-a declarat că nu are astfel de probleme în livada sa. „Eu respect tratamentele, pomii lucesc în livadă şi în pepinieră. Vara mai apare puţin rapăn şi făinare, dar avem grijă. Acum nu avem deloc probleme. Eu nu exagerez cu produse chimice, în special cu azotoasele, aşa că nu am probleme cu mugurii şi cu coptul lemnului”, a completat proprietara pepinierei din Lieşti.

Din pepinieră...
... pomii pleacă la pachet cu recomandările de specialitate. Cei 37 de ani de experienţă în cercetare la Staţiunea Vrancea, subordonată direct Institutului Mărăcineni, dar şi respectul pentru pomicultură, o recomandă pe Dragostina Brăilescu pentru a instrui livădarii. „Acum scoatem pomi, etichetăm, vindem. Avem la vânzare toate speciile de fructiferi, inclusiv nuc şi migdal. Vând în toată ţara, lumea mă ştie şi are încredere. În activitatea asta, mai mult decât în orice, trebuie să fii corect: să fie pomul autentic, specia să corespundă întocmai, să fie altoit pe un portaltoi care imprimă o anumită rezistenţă la boli şi la dăunători. Odată cu pomii, le dăm şi recomandările de specialitate. Avem un calendar al stropirilor bine stabilit pe toată perioada de vegetaţie, de la ieşirea din iarnă şi până la căderea frunzelor în toamna viitoare. Calendarul le spune oamenilor când trebuie să stropească, pentru ce boli, cu ce substanţe şi în ce concentraţie. În plus, oamenii mă sună mereu pentru sfaturi, iar eu le ofer cu drag!”, ne-a mărturisit Dragostina Brăilescu.


SFATURI LA PLANTARE!
Pentru cei aflaţi încă la început, Dragostina Brăilescu are câteva sfaturi privind plantările:
• „Dacă pe terenul pe care urmează să se facă plantări a fost livadă, trebuie să se cureţe terenul bine, să se facă groapă mai mare şi să scoată resturile din vechea plantaţie.
• Dacă pe terenul respectiv nu au mai fost livezi, deci este un teren virgin, atunci se face groapă de 40-40-40 cm, la distanţa potrivită de plantare, în funcţie de specie, şi apoi se plantează.
• Pomul se pune până la punctul de altoire, cu punctul de altoire către sud, ca să nu îl rupă vântul din nord.
• În funcţie de umiditatea pământului, se adaugă apă sau nu.
• Nu se pune gunoi în groapă, pentru că se strâng acolo viermi, dăunători. Dacă totuşi pământul este lutos şi vrem neapărat să-l ameliorăm, se pun doi-trei pumni de mraniţă, dar nu în groapă, ci în amestec cu pământul de pe mal.
• Pentru o prindere asigurată, astuparea cu pământ se face în 2-3 etape şi se aşază bine, se bate, după fiecare strat, ca să nu prindă gol de aer şi să nu se mucegăiască perişorii absorbanţi ai rădăcinilor”.


MERE DIN TOAMNA LUI 2016, ÎNCĂ PE STOC!
„La siloz, triem şi vindem măr, pentru că avem o suprafaţă de opt hectare doar cu măr şi încă mai avem fructe pe stoc. Toamna trecută a fost una foarte ploioasă, cu 300 de litri pe metru pătrat într-o săptămână. Din cauza aceasta am recoltat foarte greu, mărul a acumulat apă mai multă decât în mod normal şi fiindcă noi nu punem substanţe de conservare, ci le tinem doar la 2 grade Celsius în siloz, s-au mai stricat şi încă se mai strică”, spune Dragostina Brăilescu (foto arhivă Ferma).

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 5 (188) din 15-31 martie 2017

Vizualizat: 655 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?