Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Primăvara în cultura cartofului

Publicat: 18 martie 2010 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

S-a dus iarna? Trecerea la primăvară parcă nu e trecere… Doar calendarul ne-a întors orologiul. În depozite, beciuri, gropi sau silozuri, cartoful de sămânţă strigă să iasă la lumină: curat şi turgescent acolo unde gospodarii l-au ţinut răcorit şi aerisit, stafidit şi pletos de atâţia colţi, acolo unde a fost la voia vremii. Este foarte clar că ne aşteaptă o primăvară şi o vară la fel de agitate climatic.

Click pe poza pentru galerie!

Tehnologie

Tehnologia culturii cartofului trebuie adaptată în fiecare an în funcţie de condiţiile climatice ale celor doi ani care concură pentru obţinerea unei producţii: toamna şi iarna anului anterior şi primăvara, vara şi toamna anului de referinţă.

Iarna care abia a trecut, caracterizată prin temperaturi ridicate şi precipitaţii scăzute, a determinat mai multe neajunsuri pentru agricultură, iar pentru cartof, acestea s-ar putea rezuma la următoarele:

• păstrarea cartofului pentru sămânţă în spaţii convenţionale, fără instalaţii frigorifice, a favorizat încolţirea şi deshidratarea cartofului; aceasta a cauzat epuizarea parţială sau totală a tuberculilor;

• arăturile de toamnă, obligatorii pentru cultura cartofului, sunt nestructurate, ceea ce va necesita un efort în plus pentru pregătirea terenului;

• în acelaşi timp însă, prin lucrări suplimentare, se pierde apa din sol, care ar fi ajutat la rehidratarea seminţei şi grăbirea încolţirii;

• dăunătorii din sol, în special gândacul de Colorado, au rezistat bine în această iarnă şi vor avea un potenţial sporit de dăunare.

 

Recomandări

Sunt doar câteva elemente care ne obligă să abordăm cu deosebită atenţie această campanie de plantat cartofi.

Ca recomandări, mi-aş permite să fac următoarele precizări: folosirea unei seminţe de calitate, certificate oficial; pregătirea solului cu atenţie, pentru evitarea pierderii apei din sol; tratamente împotriva bolilor şi dăunătorilor preventive, cât mai timpuriu; fertilizări foliare; irigaţii.

Sămânţa de calitate poate să determine un spor de producţie de 40-70%, mai ales atunci când ceilalţi factori de producţie sunt deficitari. În România există mai multe firme care produc sămânţă. Important este să vă asiguraţi că marfa cumpărată este însoţită de documente oficiale de certificare.

Calitatea seminţei nu se vede la suprafaţa tuberculului. Vigoarea seminţei este ascunsă şi se determină ştiinţific prin mai multe teste de laborator. Numai această sămânţă va avea etichetă şi certificat oficial de stat.

Chiar dacă sămânţa costă de două ori mai mult decât cartoful de consum, investiţia este rentabilă, pentru că producţia obţinută va fi mult mai mare şi de calitate.

Celelalte verigi tehnologice stau la îndemâna oricărui fermier de bune practici agricole. Deosebit pentru acest an va fi irigaţia. Există însă soiuri de cartof tolerante la secetă. Trebuie să ne informăm şi să alegem.

E un an pentru specialişti...

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 2(46)/2007

Vizualizat: 705 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?