Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Primăvara în cultura cartofului

Publicat: 18 martie 2010 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

S-a dus iarna? Trecerea la primăvară parcă nu e trecere… Doar calendarul ne-a întors orologiul. În depozite, beciuri, gropi sau silozuri, cartoful de sămânţă strigă să iasă la lumină: curat şi turgescent acolo unde gospodarii l-au ţinut răcorit şi aerisit, stafidit şi pletos de atâţia colţi, acolo unde a fost la voia vremii. Este foarte clar că ne aşteaptă o primăvară şi o vară la fel de agitate climatic.

Click pe poza pentru galerie!

Tehnologie

Tehnologia culturii cartofului trebuie adaptată în fiecare an în funcţie de condiţiile climatice ale celor doi ani care concură pentru obţinerea unei producţii: toamna şi iarna anului anterior şi primăvara, vara şi toamna anului de referinţă.

Iarna care abia a trecut, caracterizată prin temperaturi ridicate şi precipitaţii scăzute, a determinat mai multe neajunsuri pentru agricultură, iar pentru cartof, acestea s-ar putea rezuma la următoarele:

• păstrarea cartofului pentru sămânţă în spaţii convenţionale, fără instalaţii frigorifice, a favorizat încolţirea şi deshidratarea cartofului; aceasta a cauzat epuizarea parţială sau totală a tuberculilor;

• arăturile de toamnă, obligatorii pentru cultura cartofului, sunt nestructurate, ceea ce va necesita un efort în plus pentru pregătirea terenului;

• în acelaşi timp însă, prin lucrări suplimentare, se pierde apa din sol, care ar fi ajutat la rehidratarea seminţei şi grăbirea încolţirii;

• dăunătorii din sol, în special gândacul de Colorado, au rezistat bine în această iarnă şi vor avea un potenţial sporit de dăunare.

 

Recomandări

Sunt doar câteva elemente care ne obligă să abordăm cu deosebită atenţie această campanie de plantat cartofi.

Ca recomandări, mi-aş permite să fac următoarele precizări: folosirea unei seminţe de calitate, certificate oficial; pregătirea solului cu atenţie, pentru evitarea pierderii apei din sol; tratamente împotriva bolilor şi dăunătorilor preventive, cât mai timpuriu; fertilizări foliare; irigaţii.

Sămânţa de calitate poate să determine un spor de producţie de 40-70%, mai ales atunci când ceilalţi factori de producţie sunt deficitari. În România există mai multe firme care produc sămânţă. Important este să vă asiguraţi că marfa cumpărată este însoţită de documente oficiale de certificare.

Calitatea seminţei nu se vede la suprafaţa tuberculului. Vigoarea seminţei este ascunsă şi se determină ştiinţific prin mai multe teste de laborator. Numai această sămânţă va avea etichetă şi certificat oficial de stat.

Chiar dacă sămânţa costă de două ori mai mult decât cartoful de consum, investiţia este rentabilă, pentru că producţia obţinută va fi mult mai mare şi de calitate.

Celelalte verigi tehnologice stau la îndemâna oricărui fermier de bune practici agricole. Deosebit pentru acest an va fi irigaţia. Există însă soiuri de cartof tolerante la secetă. Trebuie să ne informăm şi să alegem.

E un an pentru specialişti...

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 2(46)/2007

Vizualizat: 536 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?