Pentru mulţi dintre legumicultorii din Matca, varza extratimpurie a pricinuit destule necazuri. Din cauza vremii capricioase, cu zile şi nopţi destul de reci şi ploioase, căpăţâna nu a avut suficient timp să ajungă la dimensiunile normale de recoltare. Ca atare, până la sfârşitul lunii mai, legumicultorii din judeţul Olt au invadat piaţa din Matca cu varză frumoasă şi arătoasă, pentru că în bazinele legumicole olteneşti cultura se copsese cu vreo două săptămâni mai devreme.
Preţul a plecat de la 2,5 lei kilogramul. Preţ bun! Apoi au fost importuri masive de varză din Macedonia. Toate acestea au dat peste cap treburile şi socotelile cultivatorilor din alte zone, cei mai afectaţi fiind producătorii agricoli mătcaşi.
Cultura va fi pe pierdere?
„Nu a fost în nici un an aşa! Preţul la varză anul ăsta a fost sub orice critică. Când am ieşit noi cu varza pe piaţă, era 60-70 de bani kilogramul. Acum e mai jos, iată suntem în 10 iunie şi-i la 40 de bani kilogramul. Cheltuielile de producţie s-ar acoperi la vreo 0,70 lei/kg. Cred că anul acesta varza va fi un produs pe pierdere”, ne-a declarat legumicultorul Vasile Croitoru.
Cultivatorul din Matca ne-a arătat o solă de vreo 30 de ari, unde nu a recoltat decât vreo două-trei tone. Nu se mai caută varza noastră pe piaţă, stă pe câmp şi se crapă. Nu mai sunt braţe de muncă pe care să te poţi baza la recoltare. „Vremea nu ne-a lăsat să lucrăm în voie. Au fost ploi foarte multe şi nu am putut ţine lucrurile sub control. Ia uitaţi cum creşte iarba. Când sunt ploi multe şi-i cald, se înmulţesc şi bolile, şi insectele! Am în solarul cu dovlecei un soi de ţânţar destul de enervant şi o musculiţă foarte agresivă, care pur şi simplu împiedică oamenii la recoltat. Nu am avut probleme cu aşa ceva până acum”, a susţinut legumicultorul.
Fasolea dă mari bătăi de cap
Nici de fasolea păstăi nu este mulţumit fermierul. Cultura se află într-un solar de 25 de ari. Prima recoltă a început mai târziu, căci a fost foarte frig. „Ca preţul a mers foarte bine, pentru că a plecat de la 20 de lei kilogramul. În momentul de faţă, a scăzut la 3,5-4 lei/kg. Dar mie nu-mi mai trebuie să mai cultiv, pentru că nu am cu cine s-o recoltez! Deja a început să facă bob! Se recoltează foarte greu, 10 kg pe oră adună un om! Dacă la o mână facem 4.000 kg de păstăi, e bine. Lucrăm în familie şi cu oamenii pe care mai putem să-i luăm. Fiecare ne costă 100 de lei plus mâncare; iaca, te ajunge la 120 lei ziua de muncă!”, a explicat Vasile Croitoru.
Legumicultorul a susţinut că recoltează castraveţi cornişon de trei ori pe săptămână şi pregăteşte pentru piaţă în jur de o tonă. Preţul este 80 de bani kilogramul. Potrivit aprecierii sale, nu ar fi unul rău, ci satisfăcător.
Un specialist de mare ajutor
Fermierul are două hectare de teren şi un hectar de solar în care cultivă castraveţi, fasole păstăi, vinete, pepeni, dovlecei şi tomate pentru ciclul al doilea. Îl ajută şi fiul său, Edit, în vârstă de 25 de ani, cel care în urmă cu trei ani a susţinut examenul de licenţă la Facultatea de Agronomie a USAMV Bucureşti. Acum se gândeşte să urmeze cursurile de masterat. „Afacerea este una de familie. Tatăl meu se ocupă mai mult de partea de producţie. Eu administrez în comuna Matca un magazin agricol şi mă ocup cu partea de comercializare, cu tratamentele fitosanitare, cu nutriţia plantelor şi cu alegerea hibrizilor de legume pentru câmp şi solar”, ne-a declarat inginerul Edit Croitoru.
„NU NE ÎMPRUMUTĂM LA BANCĂ!”
„Anul trecut a fost extraordinar pentru toate culturile. Varza a mers chiar foarte bine; am vândut cu 2-3 lei kilogramul. Am obţinut o producţie de peste 60 tone, din care circa 20 de tone au fost varză extratimpurie. Foarte buni au fost ultimii doi ani din punct de vedere financiar, al producţiei, dar şi al condiţiilor meteo.
Nu ne împrumutăm la bancă, lucrăm cu banul nostru. Un hectar de legume, de la înfiinţare şi până la comercializare, ne costă cam 7-8.000 de lei. Iar veniturile într-un an normal pot ajunge şi la 12-13.000 de lei”, ne-a declarat tânărul inginer Edit Croitoru.
Articol publicat în revista Ferma nr. 12/239 (ediţia 1-31 iulie 2019)