Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Presiunea AGENŢILOR PATOGENI în spaţiile de CULTURĂ PROTEJATĂ

Publicat: 11 iunie 2017 - 14:28
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

TOMATELE, AMENINŢATE DE BOLI! Vremea instabilă a lunii iunie cu precipitaţii abundente alternând cu temperaturi ridicate ofera condiţii prielnice pentru dezvoltarea unor agenţi patogeni şi instalarea pe plante a diferitelor boli.

La cultura de tomate, o boala deosebit de păguboasă este Pătarea cafenie a frunzelor (Passalora fulva -sinonim cu Fulvia fulva sau Cladosporium fulva).

Simptomele bolii
Boala este specifică mai ales tomatelor cultivate în spaţii de cultură protejată. Trebuie ştiut că atacul începe pe frunzele plantelor dezvoltate; semnele bolii făcându-şi apariţia pe faţa frunzei, sub forma unor pete galbene, care se extind.
Aceste pete galbene au corespondent pe spatele frunzei materializat printr-un puf de culoare albă (în prima zi), apoi bate-n cafeniu şi în cele din urmă culoarea devine brun-închis.
Zonele atacate se necrozează (mor), frunzele se usucă de timpuriu (începand cu cele bazale). Din cauza infecţiei cu această boală, recolta este afectată, plantele stagnând în creştere, la fel şi fructele.

Factorii care favorizează apariţia acestor boli sunt:
¤ temperatura de peste 22 grade C corelată cu umiditatea relativă ridicată (peste 95%);
¤ lipsa aerisirii la care se adaugă şi prezenţa picăturilor de apă pe frunze;
¤ transmiterea bolii de la un an la altul se realizează cu ajutorul resturilor plantelor infectate şi prin sporii ciupercii „conidii” ce se găsesc în praful depus pe elementele din seră sau solar.

patarea-cafenie-a-frunz-01_b

Măsuri de prevenire
¤ Cultivarea de hibrizi cu rezistenţă genetică;
¤ Irigarea prin instalaţiile de udare prin picurare;
¤ Aerisirea corespunzătoare a spaţiilor de cultură protejată (sere/solarii);
¤ Defolierea etajelor inferioare ale plantelor pentru a asigura o ventilaţie mai bună a aerului;
¤ Distrugerea totală a resturilor de plante infectate şi dezinfectarea corespunzătoare a spaţiilor de producţie protejate (sere, solarii);
¤ Utilizarea tehnologiei de mulcire pentru controlul umidităţii relative a aerului.

Măsuri de combatere chimică
“Încă de la apariţia primelor simptome de boală, se recomandă aplicarea tratamentelor chimice cu: Bravo 500, Ortiva, Cabrio Top, Antracol, Polyram DF, produse ale unor firme prestigioase de pe piaţă, precum Sxngenta, Bayer, BASF, în dozele omologate pe suprafaţă”, ne-a declarat dr.ing. Marius Petrache, administrator al SC Marcoser SRL
Sursa şi foto: Marcoser

Vizualizat: 494 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?