Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pregătiţi încă din toamnă plantările de primăvară

Publicat: 15 noiembrie 2013 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ţara noastră, plantarea viţelor altoite se face în primăvară, dar toamna, până la venirea iernii, este momentul cel mai potrivit pentru a pregăti terenul viitoarelor plantaţii

Click pe poza pentru galerie!

Durabilitatea unei plantaţii viticole depinde de o serie de factori, printre care şi calitatea solului şi modul de pregătire a acestuia. Fiecare viticultor trebuie să respecte anumite reguli la înfiinţarea plantaţiilor viticole şi să cunoască faptul că un teren pregătit necorespunzător conduce la plantaţii slab dezvoltate şi neuniforme, deci cu impact negativ asupra producţiei de struguri.

Terenul trebuie supus unor lucrări complexe de pregătire, pentru a asigura condiţii bune de prindere a viţelor şi o creştere uniformă în primii ani după plantare.

 

Importanţa igienico-sanitară a solului

În primul rând, dacă se doreşte înfiinţarea viei pe amplasamentul unor plantaţii vechi, trebuie făcută defrişarea prin îndepărtarea butucilor de viţă de vie. La defrişare se va ţine cont atât de partea aeriană, cât şi de îndepărtarea sistemului radicular cu rigurozitate, deoarece pe aceste rădăcini sunt dezvoltate diferite ciuperci dăunătoare, mai puţin cunoscute. Calitatea solului din punct de vedere igienico-sanitar este un factor important în reuşita unei plantaţii viticole longevive, iar fiecare viticultor trebuie să cunoască toate riscurile pe care şi le asumă atunci când pregătirea terenului pentru plantare se realizează la întâmplare.

De exemplu, Armillaria mellea produce putregaiul lemnului şi al rădăcinii iar replantarea într-un sol infestat cu acest agent patogen va usca butucii după 4-5 ani de la plantare. Ciuperca afectează rădăcinile, inclusiv scoarţa butucului, iar atacul poate fi observat între scoarţă şi lemn, reprezentat printr-un miceliu alb (foto 1). De asemenea, prezenţa ciupercii într-un stadiu avansat este confirmată de culoarea galben-portocalie a lemnului defrişat, cuprinsă de un putregai umed şi cu miros puternic de ciuperci (foto 2). Coaja tulpinii se desprinde uşor, iar între scoarţă şi lemn observăm acelaşi miceliu alb caracteristic.

Ciuperca Rosellinia necatrix produce un putregai cu aspect lânos pe rădăcini sau la baza butucului. În condiţii de umiditate ridicată, miceliul poate apărea şi la suprafaţa solului în apropierea butucilor.

O altă ciupercă de sol de care trebuie să ţinem cont este şi Ilyonectria liriodendri, care produce boala denumită piciorul negru. Ciuperca se poate întâlni în solurile compacte, cu impermeabilitate redusă pentru apă şi aer. Prezenţa acestei ciuperci în sol poate fi observată atât la nivelul rădăcinilor care sunt slab dezvoltate, cât şi pe lemn, prin apariţia în secţiune a unor pete necrotice de culoare neagră (foto 3).

Din păcate, nu există produse fitosanitare pentru combaterea acestor ciuperci ale solului, iar singurele măsuri profilactice ce se pot lua ţin de pregătirea corespunzătoare a terenului înainte de plantare.

 

Lucrări premergătoare defrişatului

Desfundatul terenului (foto 4) este o lucrare foarte importantă şi este bine să o executăm în funcţie de tipul de sol. Desfundatul se realizează, de obicei, la o adâncime de 60 cm, dar pe solurile bogate în calcar lucrarea se va face la adâncimea de 45 cm, pentru a evita aducerea la suprafaţă a unei cantităţi mari de calcar, la limita rezistenţei portaltoiului folosit. Tot 45 cm adâncime necesită şi solurile superficiale şi cele cu un conţinut ridicat de argilă.

Pe solurile permeabile, profunde, desfundatul se poate face şi la 80 cm, iar pe cele foarte compacte, impermeabile, lucrarea de subsolaj se face la adâncimea de 70 cm, pentru a sparge straturile impermeabile şi pentru a evita aducerea la suprafaţă a orizonturilor de sol cu însuşiri nefavorabile. Astfel, va creşte capacitatea de infiltraţie a apei în sol şi se va favoriza şi orientarea în profunzime a rădăcinilor viţei de vie.

Pregătirea terenului toamna conferă solului proprietatea de a reţine şi de a acumula o cantitate mare de apă din ploi şi zăpezi, iar prin alternanţa îngheţ-dezgheţ se va realiza mărunţirea bulgărilor. Atunci când desfundatul se face în toamnă, nivelarea se execută în primăvară înainte de plantare.

 

Cum mobilizăm terenul nisipos în vederea plantărilor?

Pentru că viţa de vie explorează aproape toate tipurile de sol, este bine de menţionat că înfiinţarea plantaţiilor viticole pe nisipuri (în zone precum sudul Moldovei, sudul Olteniei, în  nord-vestul ţării - Teremia) prezintă unele particularităţi de care trebuie să ţinem cont. Astfel de terenuri nu oferă condiţii pentru înmulţirea filoxerei, de aceea, la plantare nu este obligatorie folosirea materialului săditor altoit.

Nisipurile din ţara noastră prezintă unele însuşiri negative, cum ar fi conţinut scăzut în materie organică şi substanţe minerale, nivel hidric şi termic suboptim, de aceea se impun soluţii tehnice deosebite, cum ar fi plantarea adâncă sau asigurarea unui sistem de irigare. Pentru înfiinţarea plantaţiilor viticole pe nisipuri, lucrarea de desfundat se face la 60-80 cm adâncime, cu rol în mobilizare şi în distrugerea eventualelor straturi cimentate cu oxizi de fier.

 

Alegeţi terenuri „odihnite”

Atunci când solului nu i se asigură o perioadă de odihnă (3-5 ani) şi se replantează imediat, se impune, obligatoriu, o fertilizare de bază cu îngrăşăminte organice, pentru a ameliora proprietăţile fizice, chimice şi biologice ale solului. Fertilizarea se face odată cu desfundatul terenului şi după cartarea agrochimică.

Pe solurile fertilizate în exces se pot dezvolta şi o serie de boli ale lemnului, cum ar fi Esca, Eutipoza şi Inegrirea braţelor. Aceste boli apar, de obicei, în plantaţiile intrate în declin, dar ele pot infesta şi plantaţiile tinere. Cum se manifestă? Ne putem trezi în timpul verii că aparatul foliar se depigmentează şi butucul se usucă cu tot cu struguri. Fertilizarea în exces este doar un factor declanşator al acestor boli, de aceea trebuie luat în calcul fiecare punct din protocolul de înfiinţare a viei, pentru că viţa de vie ocupă acelaşi loc câteva decenii.

Atunci când înfiinţaţi o nouă plantaţie viticolă este bine să optaţi pentru un teren care a avut o perioadă de odihnă a solului timp de 3-5 ani (teren în pregătire), pe care s-au cultivat graminee sau crucifere cu rol în refacerea structurii şi fertilităţii solului.

 

Protecţia împotriva gerului

În plantaţiile viticole, fie că sunt în primii ani de plantare, fie pe rod, viţele trebuie protejate împotriva temperaturilor scăzute din timpul iernii prin muşuroire, ţinând cont că prognoza meteo pentru această iarnă avertizează că vor fi temperaturi de sub -20 grade C.

Muşuroirea se poate face concomitent cu arătura de toamnă (până la sfârşitul lunii noiembrie) la adâncimea de 16-18 cm, cu răsturnarea brazdelor spre rândul de viţe, astfel încât de-a lungul rândului să rezulte un bilon care va proteja baza butucilor.

Vizualizat: 659 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?