Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pregătirea noului an viticol

Publicat: 18 ianuarie 2011 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru noul an viticol, Vincon Vrancea a început pregătirile încă din toamna anului trecut, imediat după recoltare

Click pe poza pentru galerie!

Luându-i strugurele mai devreme, viţa şi-a putut continua dezvoltarea, întărindu-şi lemnul, şi a dobândit astfel un plus de rezistenţă la condiţiile nefavorabile specifice anotimpului rece.

 

Întotdeauna se începe cu o arătură bună

“Faptul că am terminat recoltatul în luna septembrie ne-a permis să arăm viile toamna, devreme, pregătind astfel via pentru a ierna mai bine. Apoi, via fără struguri şi-a putut continua vegetaţia în luna octombrie, a produs lemn nou, frunzele au hrănit în continuare planta, iar acum, lemnul ajuns la maturitate rezistă mai bine la frig”, a spus Georgel Costache.

Acolo unde via e mai expusă la îngheţ şi unde mai sunt şi curenţi de aer, în special la baza dealurilor, pe văi, producătorul vitivinicol a efectuat lucrări de îngropare şi de muşuroire a viei. “Am introdus în pământ anumite coarde, tocmai pentru a avea rezervă în primăvară. Lucrarea implică nişte costuri destul de ridicate, dar a trebuit s-o facem”, spune directorul Vincon.

Potrivit reprezentantului Vincon, în Vrancea, temperaturi de -13...-15°C s-au înregistrat încă din luna decembrie, semn că este posibil ca mercurul termometrelor să coboare la limita de rezistenţă a viţei de vie în această iarnă.

Dacă totul va decurge bine, în luna martie vor începe tăierile, şi nu mai devreme, urmate de legatul şi întinsul viei pe şpalieri, şi, în funcţie de analizele de sol care se fac pe parcursul iernii, se fac şi anumite fertilizări.

“În general, se pune problema azotului, a fosforului şi a potasiului. Pe de altă parte, deşi terenurile noastre sunt destul de bogate în humus, mai nou încercăm să folosim şi îngrăşăminte organice, deoarece vrem ca, pe viitor, pe anumite suprafeţe să trecem şi la produsele eco”, a adăugat managerul Vincon.

 

Tăierile, de preferat în luna martie

Este indicat ca via să se taie după ce au trecut gerurile iernii din luna februarie. Însă pentru a încadra aceste lucrări în intervalul optim, până în luna aprilie, la suprafeţe mari este nevoie fie de forţă de muncă suficientă, fie ca tăiatul să înceapă mai devreme, chiar cu riscul ca ulterior, gerul să afecteze plantele.

În 2009, Vincon Vrancea a tăiat via integral în luna martie. “Faptul că anul trecut ne-am organizat şi am reuşit să contactăm echipe de tăietori din timp şi să facem tăierile în martie, aşa cum este ideal, pentru toate cele 1500 de ha, ne-a ajutat să obţinem cantitatea de struguri optimă.

Acolo unde via a fost afectată de îngheţul lunilor ianuarie-februarie, am lăsat mai mulţi ochi decât normal, respectiv 7-8, faţă de 3-4. Astfel, viţele tinere, pe care în anul doi se va forma şi rodul, au avut de unde să dea”, a explicat Georgel Costache.

 

Gradul de mecanizare a lucrărilor

În ceea ce priveşte mecanizarea lucrărilor la viţa de vie, tăiatul şi, cu mici excepţii, culesul se fac manual, pentru a nu afecta via şi calitatea producţiilor. “În general, culegem manual, pentru a aduce un plus de calitate recoltelor, altfel strugurii se pot strivi, ori pentru a avea calitate deosebită, avem nevoie de integritatea boabelor”, explică Georgel Costache. Pe viitor, producătorul din Vrancea va face o investiţie într-o maşină automată de desfrunzit.


“Via rezistă până la temperaturi de -18...-20°C, dar la peste -20°C nu mai putem fi siguri de acest lucru"
Georgel Costache

Vizualizat: 655 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!