Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PRĂPĂD LA MATCA - 160 ha cu tomate au fost distruse

Publicat: 19 septembrie 2011 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La Matca, zeci de mii de răsaduri de roşii pentru cultura a doua de pe aproape jumătate din suprafaţa cultivată cu tomate au ajuns la groapa de gunoi

Click pe poza pentru galerie!

Circa 60 de legumicultori au raportat pierderi de cultură pe o suprafaţă de 160 ha. La numai două săptămâni de la sădire, plantele au început să se usuce dinspre vârf spre rădăcină.

Pagubele financiare au fost estimate de fermieri la cel puţin opt mii de euro/ha, sumă ce acoperă doar costul achiziţionării seminţelor, nu şi alte cheltuieli de producţie. Pierderile totale se ridică la o sută mii de euro.

Presupusele cauze ale dezastrului sunt două viroze produse de „virusul petelor de bronz” şi de „virusul încreţirii galbene”, cu care ar fi fost infestate seminţele importate din Israel.

 

Cauza: seminţele importate din Israel

Mircea Croitoru, preşedintele Grupului de Producători Legume-Fructe din Matca, consideră că responsabil este distribuitorul seminţelor respective. Mătcaşii au reclamat situaţia şi ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără.

Prefectura Galaţi a constituit o comisie de anchetă pentru a stabili cauzele distrugerilor. Din păcate, legumicultorii nu pot fi despăgubiţi, întrucât la solicitarea autorităţilor, aceştia n-au putut prezenta certificate de calitate şi facturi pe baza cărora să se poată stabili provenienţa seminţelor.

Reprezentanţii societăţii care au comercializat seminţele pe piaţa din Matca resping acuzaţiile, susţinând că seminţele, pentru care deţin certificate de calitate rezultate din analizele de laborator, au fost testate pentru mai multe boli şi două tipuri de viruşi.

Potrivit acestora, viruşii respectivi au fost detectaţi şi în culturile de seminţe din Olanda, iar o cale de răspândire a acestora sunt nu doar seminţele, ci mai ales insectele, factori la care se adaugă şi lipsa unei bune dezinfecţii a terenului, în condiţiile în care îngheţul la sol nu se mai poate produce din cauza foliei care acoperă culturile.

 

RECOLTE BOGATE LA CARTOF
Producţii pe plus, preţuri în scădere

Recent, Ministerul Agriculturii a anunţat pentru 2011 o producţie de legume de aproape 3,5 milioane tone, cu 400 mii tone peste cea din anul trecut, în timp ce potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, legumele şi fructe se situează în topul ieftinirilor din luna iulie faţă de luna precedentă.

Campania de recoltare a cartofului nici n-a început bine că producătorii anunţă creşteri de recoltă de până la 30% faţă de anul trecut. Sporurile de producţie sunt puse pe seama condiţiilor meteo mult mai bune faţă de anul trecut, când din cauza precipitaţiilor producătorii din întreaga ţară s-au confruntat cu un atac puternic de mană.

Mulţumiţi de producţii, oamenii se tem acum că preţul o să scadă: dacă anul trecut kilogramul de cartof a depăşit valoarea de 2 lei, în această perioadă aceeaşi cantitate a ajuns să coste sub un leu şi chiar 0,50 lei dacă vând cantităţi mari către comercianţii.

În judeţul Braşov, unde cu cartof au fost cultivate 15 mii ha, Direcţia Agricolă Judeţeană estimează o producţie medie de 20-25 tone/ha, faţă de 18-20 tone în 2010. Pentru marii producători, care au aplicat tehnologii moderne, producţia medie ar putea depăşi 40 tone.

Şi în judeţul Harghita, producţia de cartof de pe cele peste 11 mii ha va fi mai mare cu aproximativ 25 la sută faţă de anul trecut, în primul rând pentru că fermierii au înmulţit tratamentele împotriva manei.

Potrivit DADR Harghita, precipitaţii abundente, cu cantităţi duble faţă de media multianuală, s-au înregistrat şi anul acesta, însă evoluţia bolii nu a fost favorizată datorită temperaturilor extreme, de la 3 la 28°C.

Recolte record la Cluj. Producătorii de cartof din comuna clujeană Râşca anunţă şi ei producţii mari la cartof, iar reprezentanţii Direcţiei Agricole Judeţene estimând o producţie cu circa 20 mii de tone mai mare faţă de 2010, chiar dacă suprafaţa cultivată anul acesta a scăzut cu 20 ha.

 

ŞTIRE
Certificatul de producător

Referindu-se la problemele producătorilor agricoli privind desfacerea producţiilor, Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că trebuie revizuite atât legislaţia privind eliberarea certificatului de producător, care „să fie acordat cu responsabilitate, iar cei care încalcă procedurile să răspundă”, cât şi „ceea ce înseamnă pieţele de gros”, dar la fel de importantă este şi organizaţia producătorilor, „care să poată să negocieze mai cu forţă preţurile pentru produsele pe care le realizează”.

Vizualizat: 970 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?