Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Povestea mărului care a trăit 194 de ani!

Publicat: 23 decembrie 2021 - 16:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Bătrânul măr din Vancouver, SUA (engl. Old Apple Tree), despre care se spune că este cel mai bătrân măr din nord-vestul Pacificului, a murit în 2020, la vârsta de 194 de ani!

Povestea mărului considerat a fi cel mai bătrân din lume începe în anul 1826, când a fost plantat de către locotenentul Aemilius Simpson, ofiţer al Marinei Regale Britanice, din seminţe obţinute la o cină din Londra, înainte de plecarea sa în Vancouver, Washington, pentru compania Hudson Bay Company.

batranul mar_1 ok_b

Cel mai bătrân măr din lume. Fotografie din septembrie 2020

 

Două secole de supravieţuire!


„Bătrânul nostru pom este un organism viu, la fel ca noi, şi s-a confruntat cu o viaţă de provocări. A stat acolo timp de generaţii şi a fost martor la schimbarea lumii din jurul său”, a declarat Charles Ray, pădurar urban din Vancouver, pentru CNN. Bătrânul Măr a supravieţuit furtunilor şi inundaţiilor şi a fost martor la construcţia de căi ferate şi autostrăzi în vecinătatea sa, devenind un reper îndrăgit pentru comunitate.
Pomul a devenit o celebritate şi în rândul experţilor interesaţi de conservarea şi studierea soiurilor antice de mere plantate de primii colonişti ajunşi pe teritoriul american.
Testele genetice au determinat că merele produse de "Old Apple Tree" sunt unice şi înrudite cu soiul French Reinette, vechi de 500 de ani. Amărui la gust, fructele bătrânului pom erau excelente pentru copt.

batranul mar_2 ok_b 

Merele produse de "Old Apple Tree"

 

Începutul sfârşitului...

 

În jurul anului 2015, echipa de experţi care are grijă de măr a observat că stratul de cambiu începea să se retragă, fapt care a contribuit la crearea unei fisuri spiralate în trunchi. În luna iunie a anului trecut a fost declarat decesul.... fiziologic al celui mai bătrân măr.

În 1984, în jurul copacului a fost construit un parc public, iar de atunci, în fiecare an, în luna octombrie, oraşul a organizat un festival pentru a-l celebra. Ediţia din 2020 a fost anulată din cauza pandemiei de coronavirus. În schimb, membrii comunităţii din Vancouver au organizat pe Facebook un memorial pentru Bătrânul Măr, împărtăşind poveşti şi amintiri.

batranul mar_3 ok_b 

Fotografie nedatată din "tinereţea" Bătrânului Măr

 

Noul... MĂR BĂTRÂN


A murit, dar va renaşte din propria rădăcină! Deşi trunchiul copacului a fost declarat „mort”, sistemul radicular rămâne viu. Echipa de cercetare a "Old Apple Tree" precizează că există puieţi din rădăcină şi a declarat că unul va fi plantat pentru a creşte în aceeaşi locaţie.

un articol de
NICOLETA DRAGOMIR

Vizualizat: 2601 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?