Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Portola - căpșun cu fructificare continuă

Publicat: 14 martie 2016 - 12:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

O contribuție însemnată la obținerea de noi soiuri productive, în special cele cu fructificare continuă, a avut Universitatea din California. Soiul Albion, obținut în urma eforturilor cercetătorilor de peste Ocean, este de mult timp vândut cu succes în România de către firma Vissers.

Click pe poza pentru galerie!

Soi relativ nou, caracteristici superioare
De data aceasta, doresc să prezint o varietate mai puțin cultivată în România, dar deja celebră în USA și în unele țări europene. Este vorba de soiul Portola. Ca și în alte articole anterioare, prezentarea mea se va baza și pe observațiile proprii, întrucât cultiv acest soi de doi ani.
Urmărind istoricul acestei invenții denumite Portola, putem observa că producerea lui a început în anul 2001 în California. După testele de laborator și obținerea primilor stoloni, în 2005 au fost înființate primele culturi în câmp, iar în 2007, în urma excelentelor rezultate obținute în testare, a fost înregistrat sub numele de Portola.
În comparație cu Albion, al cărui istoric începe în 1997 și care obține statutul de marcă înregistrată în 2004, putem spune că Portola este un soi mai nou.
Planta soiului Portola este mai înaltă decât la Albion, iar foliajul e mai dens. De aceea se recomandă ca distanța dintre plante pe rând să fie de 25-30 cm, mai mare cu 5 cm decât la soiul Albion (20-25 cm). Frunzele au formă asemănătoare cu Albion, de culoare verde-închis, cu specificația că la începutul sezonului foliajul este verde-deschis.
Portola prezintă rezistență medie la făinare, Verticillium spp. și antracnoză. De asemenea, soiul este rezistent la Phytophthora cactorum.

Înflorire, fructificare și producție
La fel ca și Albion sau alte varietăți de căpșun cu fructificare continuă, Portola dezvoltă flori indiferent de durata zilei, în condiții specifice de temperatură. Florile sunt mari și am constatat că înflorirea începe primăvara devreme, la scurt timp după intrarea în vegetație, iar înghețurile de la sfârșitul toamnei prind planta cu destul de multe flori.
Fructele sunt mari, conice, destul de regulate ca formă, de culoare roșie. Chiar dacă sunt coapte, ele nu se închid la culoare. Ca mărime, sunt similare cu fructele produse de soiul Albion, dar producția este mai mare. Aroma este bună, iar dacă fructele se culeg atunci când sunt coapte, ele au și gust dulce. Sunt ferme, se păstrează foarte bine, iar toate aceste calități le recomandă atât pentru vânzare în stare proaspătă, cât și pentru procesare.

Cerințe tehnologice pentru producții maxime
Pentru a obține producția maximă, planta are nevoie de cantități însemnate de îngrășăminte care să conțină azot, fosfor și potasiu, dar și de microelemnte, care sunt și ele responsabile de calitatea fructelor. Cerințele de irigare sunt asemănătoare cu cele specifice soiului Albion.
În condițiile din toamna anului 2015, protejând cultura din câmp cu folie microporoasă, am reușit să culeg și în luna noiembrie. Desigur, procesul de coacere a durat mai mult, reducând frecvența culesurilor, iar aroma fructelor nu a fost aceeași cu cea din zilele însorite, dar aspectul și gustul au fost pe placul cumpărătorilor.
Comportamentul plantei, rezistența la boli și la dăunători, dar și proprietățile fructelor și productivitatea mare recomandă acest sortiment atât pentru cultura în câmp, cât și pentru cea în sere și solarii.

Vasile FONOAGE
Reprezentant Vissers BV Olanda
Tel. 0722373105
fonoage-emil@hotmail.com
STOLONI “FRIGO” PENTRU PLANTĂRI ÎN CÂMP SAU ÎN SPAȚII PROTEJATE
Mulți dintre cultivatorii din Vest au în producție soiul Portola de ani buni de zile și continuă să-l cultive. Cererea în creștere pentru stoloni de Portola a fost și motivul pentru care Vissers a asigurat un spațiu suficient de mare producției acestora. Iar pentru sezonul 2016 avem stocuri de plante frigo, recoltate în toamna anului 2015.
Indiferent că doriți plantarea în câmp la începutul primăverii sau plantarea de vară în sere, este bine să vă rezervați plantele din timp. Vă stăm la dispoziție!Articol publicat in revista Ferma nr.4(165) 1 - 14 martie 2016

Vizualizat: 1637 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
concurenta
|
03. 24, 2016. Thursday 20:18
nea vasile vezi ca te face orlaie la reclama
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!