Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

POMICULTURA românească e în continuă SCHIMBARE

Publicat: 18 ianuarie 2018 - 00:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În această toamnă s-au conturat unele particularităţi din domeniul producerii şi comercializării materialului săditor pomicol, aspecte care arată stadiul investiţiilor prin fonduri europene, precum şi tendinţele şi perspectivele activităţii de producere a fructelor în ţara noastră. 

Cei care au solicitat material săditor în toamna aceasta - direct, prin comenzi telefonice sau prin internet -, s-au dovedit a fi destul de bine informaţi în special în legătură cu oportunităţile de valorificare a fructelor, acesta fiind principalul aspect în funcţie de care au ales paleta de specii şi soiuri. ”În general, au fost persoane hotărâte, care ştiu ce vor să planteze. Dar, din punctul nostru de vedere, al producătorilor de material săditor, o anumită tristeţe a fost determinată de faptul că încă nu au apărut cei cu contracte pe suprafeţe mai mari, cu accesare de fonduri europene. Aceştia, în mare parte, încă nu au ajuns să încheie contracte pentru material săditor”, preciza Margareta Corneanu, şefa Pepinierei Sârca a Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Iaşi.
În ultimii ani, Pepiniera a oferit foarte multe informaţii tehnice, inclusiv celor care au realizat proiecte europene le-au fost asigurate recomandări în alegerea sortimentelor pomicole potrivite. Dar aceştia încă nu au ajuns la partea finală, astfel încât să acceseze fondurile şi să realizeze contractele pentru aprovizionarea cu material săditor. “Fac, oarecum, excepţie cei care au vizat înfiinţare de livezi cu specia nuc şi care, într-adevăr, au mai plantat. Sperăm ca lucrurile să se îmbunătăţească pentru toţi, în timpul cel mai scurt. Dacă ar fi, de exemplu, ca aceia care investesc prin proiecte europene să pregătească plantări pentru următoarea primăvară - deşi toamna rămâne cel mai bun anotimp pentru plantări - noi dispunem de material săditor. Deci îi aşteptăm”, adăuga Margareta Corneanu.

Tendinţe clare de schimbare a structurii noilor livezi

Semnalată, în fază incipientă, încă în urmă cu 2-3 ani, anul acesta a fost confirmată pe deplin tendinţa de modificarea structurii livezilor înfiinţate, totuşi, în România, pe banii fermierilor. Secvenţele concrete consemnate recent la Pepiniera Sârca scot în evidenţă faptul că aceia care aleg să investească în pomicultură manifestă un apetit tot mai mare pentru culturile de nuc şi de cireş. ”Unii dintre cei care au solicitat pomi în această toamnă mi-au confirmat ceea ce observ de câţiva ani încoace: având cunoştinţe tehnice mai multe sau mai puţine, aleg să planteze în primul rând nuc şi cireş, în detrimentul mărului. Din păcate, acest lucru se petrece într-un teritoriu deosebit de prielnic mărului, cum este zona Moldovei. Noi livrăm material săditor în toată ţara, iar dacă adăugăm semnalele colegilor de la celelalte instituţii de profil, avem măsura destul de fidelă a modificărilor din sector. Or, la capitolul legat de structura noilor plantaţii, tendinţele merg clar înspre cele două culturi considerate mai uşoare şi mai bănoase”, observa şefa Pepinierei Sârca.

 sarca-1.1_b

Pentru mai multe detalii despre acest subiect citiţi în revista Ferma nr. 21/204 (ediţia 1-14 decembrie)

Un articol semnat de Petronela COTEA MIHAI, redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 717 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?