Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pomicultura - o ramură frântă

Publicat: 02 mai 2017 - 18:39
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Vremea rea din ultima decadă a lunii aprilie a crescut îngrijorările horticultorilor. În multe plantații pomicole, procentul de calamitate se apropie de sută la sută în cazul speciilor mai sensibile la temperaturi scăzute.

În ferma pomicolă Crasna, a vasluianului Bogdan Manea, unde timp de patru ore s-au înregistrat -3oC, dezastrul a fost de neimaginat.

PRIMÄ‚VARÄ‚ AGRICOLÄ‚... SUB ZÄ‚PADÄ‚Click pe poza pentru galerie!

Mărul de Aur cu floarea de... gheață!
Mai bine de jumătate din plantația de măr (65 ha) a avut floarea înghețată. Lucian Mugurel Florea, administratorul SC Mărul de Aur SRL, ne-a declarat că la fel s-a întâmplat și cu părul și cu gutuiul de pe 12 hectare. A scăpat de urgie doar cireșul poziționat pe zona de deal. „După viscolul păcătos, avem certitudinea că vor fi calamități în proporție de 90-95% la cireși, vișini, prunii, peri și gutui. Florile fiind deschise, polenizarea nu s-a mai făcut, albina n-a mai zburat; și așa când erau 2-3 grade cu plus, aveam pierderi din cauza polenizării”, ne-a declarat fermierul.
Merii au întârziat în dezvoltarea vegetativă. „Suntem oleacă mai în urmă cu timpul și cu deschiderea florilor”, a precizat liderul Asociației Itești, care are șapte membri ce exploatează o sută ha de livadă, în care predomină mărul.

Un nou produs contra înghețului!
Pomicultorii de la Itești nu au reușit să aprindă nici un foc pentru a ridica temperatura în plantații, din pricina vremii neprielnice. „Am intervenit în livadă cu stimulatori pe bază de bor, calciu, magneziu, pentru a întări nițel floarea. Am ajuns la cel de-al patrulea tratament. De asemenea, am testat un produs novator, experimentat pe platforma de cercetare a companiei Romchim Protect din Filipești - Bacău. În scurt timp vom evalua eficacitatea produsului”, a precizat pomicultorul. Detalii am aflat de la Ioan Neculcea, administrator al Romchim Protect: „Produsul nostru a fost aplicat cu doi ani în urmă în combaterea înghețului la plantațiile de cireș și vișin în plină floare; rezultatele au fost excepționale. Formula, deocamdată, este secretă, am folosit compoziții chimice prietenoase cu pomii, mai ales în floare. Doza e de 1 l/1.000 l apă; prin aplicare, practic, se formează o peliculă ce protejează pomul la îngheț”.
Și în livada societății Mere Casa Panciu SRL din Țifești, județul Vrancea, temperaturile sub 0 grade au pus presiune pe pomicultori. “La sfârșitul lunii aprilie nu se putea intra în plantație, zăpada a avut și 40 cm în unele locuri. Au fost temperaturi deosebit de scăzute, nu am făcut încă evaluarea pagubelor”, ne-a declarat fermierul Daniel Nicușor Guzu. În cele 70 ha de plantație superintensivă, în sistem olandez, perdomină mărul, apoi părul pe zece hectare și cireșul pe patru hectare.

O livadă protejată
În ferma Agro Brava din Poiana, județul Constanța, temperaturile reci nu au afectat prea mult culturile horticole. „Am stat cu inima îndoită pentru livada noastră de măr, cireș, caiș și piersici. Pomi înfloriți. Nu a fost nevoie să iau măsuri suplimentare, gen fumigație, pentru că, spre norocul nostru, temperatura nu a coborât sub 2oC. Până acum am intervenit cu două tratamente fitosanitare; îl aplicăm și pe al treilea cu un produs pe bază de cupru, ca să întăresc vegetația”, ne-a declarat Jeni Dumbravă, proprietara fermei.
Producătoarea agricolă deține și un sector de legume. ”În solarii a trebuit să pun în funcțiune o centrală termică pentru a asigura căldura necesară dezvoltării optime a celor 1,5 milioane fire de răsad și, astfel, am salvat producția”. Suprafața protejată însumează 1.500 mp și asigură material săditor pentru 10 ha de țelină și șase de tomate, ardeioase, morcov, ridichi negre, varză, vinete, salată etc.

Un an viticol păcătos?!
Nici viticultorii nu au avut parte de zile liniștite la sfârșitul lunii trecute. Temperaturile de -3oC, bruma groasă și precipitațiile sub formă de lapoviță și ninsoare au făcut ca lăstarii sau mugurii de rod să înghețe în podgorii.
Elena Brândușe, directorul științific al ICDVV Valea Călugărească, spune că vița de vie nu ar fi afectată atât de mult: „Acum facem observații în plantații. Pierderi de recoltă vor fi, dar numai în anumite zone și nu atât de mult cât credeam noi!”
„35-45% din vie a înghețat. În luna ianuarie, mercurul termometrelor a coborât până la -22oC. Acum, avem brumă de câteva zile, în ultima decadă a lunii aprilie am înregistrat în fermă -2oC”, ne-a declarat Elena Gavrilă. Horticultorul deține în podgoria gălățeană Ivești 24 ha de vie cu Fetească neagră, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel și Riesling italian. „Încă mai este zăpadă, nu pot intra în câmp pentru a evalua mai amănunțit plantația; stratul de nea a depășit 30 cm în grosime. Cel mai mult a suferit Feteasca regală, cam 40 la sută este distrusă, dar și celelalte soiuri au fost afectate. Pentru mine va fi o problemă mare cu vița de vie sezonul acesta!”, a continuat cu amărăciune în glas Elena. Pentru aceasta, un an viticol atât de păcătos nu a mai fost de la Revoluție încoace!

În solarii, o întârziere de două săptămâni
Temperaturile scăzute de la sfârșitul lunii aprilie au produs serioase pagube și producătorilor agricoli olteni. „În solarii, avem afectată o bună parte din producția de răsad pentru culturile de tomate, ardei și castraveți. În spațiile protejate,dar neîncălzite, cel puțin două-trei rânduri de plante din marginea solarului sunt afectate de temperaturile scăzute. Încă nu putem face evaluarea finală! Dar, pagubele sunt - după aprecierea noastră sumară - 10 și 20%”, ne-a declarat Ion Păunel președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.
Legumicultorii olteni speră ca vremea să se încălzească și să permită plantatul răsadurilor în solarii. Până acum au fost repicate legumele extratimpurii și cele timpurii, iar de acum încolo urmează celelalte plante legumicole, atât în solarii, cât și în câmp. În județul Olt, de obicei, după 20 aprilie se ieșea la plantat cu răsadurile în câmp. Însă în acest sezon, temperaturile scăzute au condus la întârzierea cu vreo două săptămâni a activității și la plantare, și la recoltare. „La programul de tomate, sper că foarte mulți cultivatori vor pune roșii și în ciclul doi de producție. S-ar putea ca foarte mulți fermieri să nu poată recolta tomatele până la sfârșitul lunii mai, dar Ordonanța ne permite să adunăm recolta și în noiembrie și decembrie. Dacă nu vine iarna din... august!”, ne-a declarat pe un ton glumeț Ion Păunel.

 


DOR DE GUSTUL FRUCTELOR ROMÂNEȘTI
“Sfârșitul lunii aprilie include riscuri și pericole. S-au înregistrat -2 și -3oC, temperaturi care afectează atât florile, cât și fructele legate de curând, fructele mici. La -3oC se distruge tot; floarea de măr se duce la -1...-1,5oC. În pomicultură, pericolul poate veni oricând până la 1 mai!”, ne-a declarat Mihai Coman, directorul ICDP Pitești - Mărăcineni - Argeș.
Potrivit specialistului, pentru a preveni efectul negativ al temperaturilor scăzute asupra florilor se aplică fumigația, cu perdele de fum, cum se face peste tot în lume, care poate să ridice temperatura cu o jumătate de grad. Apoi, încălzirea aerului din livadă, metoda ventilării aerului sau mărirea umidității aerului, cu sistem de irigare prin aspersiune peste plantație. Prin pulverizarea apei în atmosferă se poate crește temperatura aerului cu 2-4oC. “O asemenea instalație avem și noi la Institut; am declanșat-o la o plantație de piersic în noaptea de vineri spre sâmbătă, 21/22 aprilie a.c.”, ne-a declarat Mihai Coman.
În alte plantații pomicole jumătate din pomii fructiferi ajunși la fenofaza de înflorire au florile avortate. În lipsa albinelor care să producă polenizarea, e cert că pomii nu vor rodi.
Potrivit unui studiu făcut de specialiștii moldoveni (Maximov), la o temperatură de -2,3oC sunt vătămate florile de măr, păr, vișin, prun, cais; la -2oC este afectat cireșul, iar piersicul își pierde florile la -2,9oC. Mă întreb cu cât se vor scumpi fructele românești în acest an? Multora o să le lipsească aroma și gustul fructelor românești!

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 8 (185) din 1-14 mai 2017

 

Vizualizat: 663 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?