Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Pomi, vie și legume, toate fără acarieni

Publicat: 08 martie 2023 - 13:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pe cât de mici, pe atât de periculoși, acarienii impun măsuri concrete de combatere și control atunci când pragul economic de dăunare atinge 3-5 forme mobile pe o frunză.

Foto 9 Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae)_b

Păianjenul roșu comun (Tetranychus urticae)


Acarienii reprezintă, de fapt, o specie de dimensiuni foarte mici din clasa arahnidelor, dificil de depistat cu ochiul liber, care găsesc un mediu favorabil în livezi, plantații de viță-de-vie, legume în spații protejate.

Formele hibernante ale acarienilor se pot găsi pe butucii și coardele viței-de-vie, precum și pe ramurile pomilor. La temperaturi ridicate sau în condiții de secetă, acarienii colonizează rapid mugurii pomilor, lăstarii viței-de-vie și spatele frunzelor tinere la legume, pomi și viță-de-vie. Atacurile lor sunt favorizate de perioadele cu temperaturi ridicate și secetoase, iar o problemă majoră este că au nevoie de o perioadă foarte scurtă ca să se dezvolte de la stadiul de ou la cel de adult (15-21 de zile).

Acarienii înțeapă frunza și sug sucul celular, perturbând structura și funcțiile frunzei, care nu mai este capabilă să realizeze fotosinteza în condiții normale. De cele mai multe ori, frunza capătă un aspect gofrat, ondulat sau prezintă o pâslă lipicioasă, alburie, pe spate. Rezultatele acțiunii lor sunt defolierea butucilor, avortarea florilor, legarea slabă, afectarea mugurilor de rod, producții reduse cantitativ sau calitativ, un nivel redus de acumulare a zaharurilor etc.

Foto 1 Oua de acarieni (Panonychus ulmi) la mar_b

Ouă de păianjen roșu pe scoarța mărului (Panonychus ulmi)

 

ORTUS® 5 SC: eficient în fazele critice de dezvoltare a acarienilor

 

Acaricid sub formă de suspensie concentrată, ORTUS® 5 SC are la bazăsubstanța activă fenpiroximat 51,2 g/l, cu acțiune de contact și ingestie, care inhibă complexul mitocondrial 1 de transport al electronilor (METI). Pe scurt, afectează respirația celulară și producția de energie a acarienilor, provocându-le moartea. De asemenea, acest produs inhibă metamorfoza, afectând dezvoltarea larvelor la stadiul de adult. Efectul de șoc al fenpiroximatului asupra dăunătorilor țintă oprește producerea pagubelor în cultură la o zi după tratament. ORTUS® 5 SC acționează eficient și foarte rapid atunci când PED-ul este de 3-5 forme mobile pe o frunză.

Foto 4 Atac de acarieni (Tetranychus urticae) la tomate_b


Modul de aplicare pentru efectul de șoc


Produsul se aplică în doză variabilă, în funcție de specie: 0,1% pentru tomate, ardei, vinete și castraveți în spații protejate, la fel și pentru coacăz. În cazul viței-de-vie, tratamentul se efectuează cu 0,5 l produs/ha, iar la măr și prun se recomandă 1 l/ha. După tratament, soluția are acțiune de durată și nu emite vapori. Aplicarea produsului se efectuează o singură dată pe sezon, astfel se evită și apariția fenomenului de rezistență.

Acarienii populează în special spatele frunzei, de aceea echipamentul de stropit trebuie să fie calibrat cu atenție, astfel încât soluția de tratat să ajungă și în spațiile mai greu accesibile.

Foto 3 Atac de acarieni la castraveti (Tetranychus urticae)_b

Păianjenul roșu comun la castraveți (Tetranychus urticae)

 

În stadiul de repaus vegetativ sau primăvara devreme, pentru un control complet al acarienilor la pomii fructiferi și la vița-de-vie, se recomandă tratamentul cu VERNOIL®, pe bază de ulei de parafină 800 g/l. Acesta va reduce rezerva biologică de forme hibernante (ouă, larve, adulți) de pe scoarța pomilor sau de pe butuci și coarde la vița-de-vie.

Foto 5 Atac de acarieni la vinete (Tetranychus urticae)_b

Păianjenul roșu comun la vinete (Tetranychus urticae)

 

un articol de

KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Vizualizat: 1365 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?