Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Plantele au legat rod bun?

Publicat: 06 iunie 2017 - 20:28
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• avortarea florilor de legume în mediu protejat

Avortarea florilor de tomate, ardei, pătlăgele vinete, castraveţi, pepeni galbeni şi pepeni verzi în culturile protejate cu sticlă sau cu plastic, calde sau reci, este un fenomen întâlnit destul de des.

Pierderea florilor se manifestă prin îngălbenirea codiţei florii sau a fructului (foto 1).

Microclimatul, fertilizarea şi legarea florilor
Legarea fructelor este puternic influenţată de condiţiile de mediu - lumină, temperatură, dioxid de carbon, umiditate, condiţii de fertilitate a solului ş.a. Cel mai adesea, în sistem protejat, avortarea florilor este determinată de temperaturile scăzute, sub 10oC noaptea şi sub 15oC ziua. Dar şi intensitatea luminoasă puternică şi temperatura foarte ridicată cresc procentul de avortare a florilor. Vara, în solarii, în timpul zilei, temperatura poate depăşi 40-50oC, şi chiar dacă aceasta durează doar câteva ore, fenomenul este foarte puternic, mai ales când umiditatea relativă a aerului este foarte scăzută. De aceea, de regulă în România se practică două cicluri de tomate sau de castraveţi. Însă nu şi la ardei sau pătlăgele vinete, care se cultivă de regulă în ciclu prelungit.
Dar trecerea culturilor peste vară, atât în sere, cât şi în solarii, este condiţionată de posibilităţile de ventilare. Cu cât o construcţie este mai înaltă (4,5-6,5 m), cu atât are un volum de aer mai mare şi se poate realiza o ventilaţie mai bună.
Folosirea ecranelor termice şi dubla protejare cu plastic reduc riscul scăderii temperaturii la valori critice în sezonul rece, în timp ce vara sunt recomandate sisteme speciale de umbrire pentru reducerea insolaţiei (plase din plastic - NET).
Temperaturile medii optime pentru legarea fructelor variază, în funcţie de specia cultivată şi cu hibridul ales, între 20 şi 25oC ziua şi 15-18oC noaptea. Umiditatea relativă optimă a aerului variază între 70 şi 80%, iar umiditatea solului între 80 şi 90%.
Azotul influenţează diferit procesul de dezvoltare: în general excesul determină o mai bună înflorire, dar o legare slabă a fructelor, iar deficitul reduce, de asemenea, procentul de legare.
Asigurarea foarte bună cu fosfor favorizează formarea unor flori viguroase şi implicit o creştere a numărului de flori legate. Acelaşi efect îl are şi buna asigurare cu microelemente (B - bor, Fe - fier, Mo - molibden, Mn - mangan, Zn - zinc, Cu - cupru), cu rol important în metabolismul acizilor nucleici şi în sinteza proteinelor.

Şi seceta fiziologică împiedică formarea rodului
Concentraţia ridicată de săruri solubile în soluţia solului poate influenţa indirect şi negativ procentul de legare a florilor, printr-o absorbţie deficitară a apei (secetă fiziologică), determinând o turgescenţă slabă a plantei şi o asigurare cu calciu şi fosfor sub necesar. De exemplu, analizele fructelor de castraveţi avortate în fază incipientă au arătat concentraţii în aceste elemente sub nivelurile critice. De aceea, aplicarea unor îngrăşăminte foliare cu macro şi microelemente, cu aminoacizi esenţiali şi cu biostimulatori, cum ar fi Folimax, Complex Forte NPK+B, Caforte, Meforte ş.a., sunt deosebit de eficiente.

Încărcătura de fructe per plantă
Lipsa de corelare dintre potenţialul productiv al plantei la un anumit moment, pe de o parte, şi potenţialul plantei de a susţine încărcătura de fructe şi condiţiile de mediu, pe de altă parte, conduc de asemenea la pierderea florilor. Uneori, în limite acceptabile, planta încearcă o autoreglare a încărcăturii de fructe, dar alteori mecanismul este perturbat şi producţia este discontinuă. Şi atunci când amânăm recoltarea, când are loc o supracoacere a fructelor de tomate, sau când lăsăm fructele de castraveciori să crească mai mari, sau când recoltăm „la roşu” fructele de ardei gras, o parte din flori pot avorta din cauza scăderii intensităţii activităţii radiculare.
Avortarea florilor are loc şi când este afectată suprafaţa foliară de anumiţi agenţi patogeni şi chiar dăunători, care determină scăderea activităţii fotosintetice.

Metode de stimulare a legării florilor
Măsurile de reducere a fenomenului de avortare a florilor, exceptând posibilităţile de control al factorilor de mediu, sunt de natură chimică şi mecanică, la care se mai adaugă cea naturală cu bondari. Dintre cele chimice amintim produsele Tomatostim pentru plantele de tomate, Faverex pentru fasolea verde, Solex pentru plantele de ardei gras, Vifarex pentru plantele de pătlăgele vinete ş.a. Cele mecanice se referă la modalităţi de „vibrare” a florilor, electric sau pur şi simplu manual.
Practica de la noi din ţară arată că folosirea bondarilor (foto 2) este cea mai eficientă, nu numai pentru culturi ecologice. Folosirea produsului 2,4 D pentru stimularea legării florilor nu este avizată în România. De fapt, acest compus este un erbicid şi se foloseşte pe scară largă la cereale. În concentraţii foarte mici, are efecte stimulatoare, dar are şi foarte multe dezavantaje. Unul dintre acestea este deformarea fructelor, rod cu goluri sau cu mucron (foto 3).

 


PRINCIPALA CAUZĂ A AVORTĂRII FLORILOR - SLABA POLENIZARE
Cauza majoră a unui proces incomplet de legare a fructelor ca şi a fructelor rămase mici („meiate”) o constituie slaba polenizare. Introducerea hibrizilor partenocarpici de tomate sau a celor total ginoici de castraveţi a îmbunătăţit în mare măsură rezistenţa plantelor la factorii adverşi de mediu, cum ar fi intensitatea luminoasă şi temperatura scăzută.
Efectele avortării florilor şi a pierderii fructelor pot fi uneori extrem de mari din punct de vedere economic, din cauza pierderii timpurietăţii. Iar acest fenomen poate avea loc nu numai la debutul culturilor extratimpurii şi timpurii de legume, ci şi mai târziu, diminuând producţia. În condiţiile ţării noastre, pierderile de producţie cauzate de aceste fenomene sunt în general de până la 20 la sută. Ele includ nu numai căderea florilor şi a fructelor în fază încipientă, dar şi fructele deformate, cu goluri, moi, ceea ce afectează producţia comercială.

 

 avortarea florilor de legume în mediu protejat


Foto 1: Avortarea florilor de tomate din cauza temperaturilor excesiv de ridicate

 

 avortarea florilor de legume în mediu protejat


Foto 2: Polenizarea cu bondari a florilor de tomate (stânga) şi de pepeni (dreapta)

 

 

avortarea florilor de legume în mediu protejat
Colaj foto 3: Secţiune printr-un fruct de tomată (stânga) şi tomate cu mucron, hibridul Prekos (dreapta), stimulate cu 2,4 D

 

 

avortarea florilor de legume în mediu protejat
Foto 4: Lumină suplimentară la producerea răsadurilor de castraveţi

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 10 (193) din 1-15 iunie 2017

Vizualizat: 840 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?