BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Plante viguroase, de la transplantare la recoltare

Publicat: 15 februarie 2021 - 14:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

FLOWBRIX® - fungicid cu multiple beneficii - te ajută să previi eficient apariția și răspândirea manei și a agenților patogeni în culturile de legume, convenționale, dar și bio.

Flowbrix® este un fungicid pe bază de oxiclorură de cupru în suspensie apoasă, ce previne apariția și răspândirea manei și a agenților patogeni.

legume sanatoase_b


CÂND ÎL FOLOSIM?


În cazul culturilor de legume, poate fi utilizat în momente variate (echilibrarea vegetativă a răsadurilor, în situații de stres abiotic, la avertizări de mană), iar eficiența sa este datorată atât substanței active, cât și formulării foarte avantajoase. Dorim să precizăm că Flowbrix® poate fi utilizat în culturile ecologice de legume, mai ales împotriva Phytophthora infestans (mana cartofului și tomatelor), Pseudoperonospora cubensis la cucurbitacee și a agenților patogeni bacterieni la legume.

Formularea unica Flow brix ofera acoperire uniforma_b

Foto: Formularea unică Flowbrix oferă o acoperire uniformă superioară

 

Condiții prielnice pentru apariția bolilor la legume


Apariția agenților patogeni și proliferarea lor în culturile de legume sunt favorizate de anumite condiții, cărora legumicultorii trebuie să le acorde atenție sporită:

  • Umiditatea: fie că este în sol, fie că este în aer, cu precădere în spațiile protejate. Excesul de apă predispune cultura la apariția bolilor fungice.
  • Temperatura: mai ales în combinație cu umiditatea sporită, temperaturile scăzute cresc probabilitatea ca mana să se instaleze în cultură.
  • Buruienile: plantele dăunătoare, dincolo de consumul de resurse ce ar putea reveni legumelor, împiedică aerisirea optimă a culturilor. Buruienile uscate sunt rezervă de patogeni, pe care îi mențin în teren de la sezon la sezon.
  • Suprafertilizarea cu azot: dezvoltarea luxuriantă a plantelor împiedică circulația corectă a curenților de aer și favorizează apariția umezelii la nivelul solului, frunzelor și tulpinilor.

 

CUM ACȚIONEAZĂ?


Având în vedere că nu putem controla în detaliu condițiile de dezvoltare ale culturilor, este prudent să aplicăm preventiv produse care să mențină sănătatea plantelor. Fungicidul Flowbrix® blochează anumite enzime necesare procesului de respirație a patogenilor, inhibă producerea proteinelor, modifică activitatea membranelor celulare. Substanța activă, oxiclorura de cupru, acționează asupra celulelor fungice și bacteriene fără a pătrunde în interiorul celulei. Patogenii eliberează metaboliți ce reacționează cu compușii pe bază de cupru, fapt ce duce la otrăvirea și moartea celulelor.

 

Situațiile de stres ce favorizează instalarea bolilor

 

Desigur, bolile reprezintă în sine o formă de stres, dar apariția lor este favorizată de anumite condiții ce diminuează vitalitatea plantelor:

1. Stresul la transplantare

În momentul transplantării, este necesară „călirea răsadurilor”, operațiune ce are drept scop creșterea adaptabilității la noile condiții. „Călirea” presupune scăderea treptată a temperaturii din răsadniță, având ca scop atingerea temperaturilor înregistrate la locul plantării. Pentru a nu fi afectat de boli în urma scăderii temperaturilor și pentru o dezvoltare vegetativă echilibrată a răsadului, vă recomandăm să utilizați fungicidul Flowbrix®, care previne instalarea bolilor și stopează dezvoltarea patogenilor ce s-ar putea afla deja pe plăntuțe. De asemenea, aplicat la răsaduri, produsul împiedică alungirea acestora.

2. Stresul abiotic (climatic)

Grindina sau ploile foarte puternice pot duce la vătămarea organelor plantelor, iar zonele ce prezintă o deteriorare a țesuturilor vegetale devin teren propice pentru diverse boli, cum ar fi mana și arsurile bacteriene. De aceea, după momentele de stres, vă recomandăm să utilizați fungicidul Flowbrix® pentru igienizarea și vindecarea plantelor.

 

FORMULAREA AVANTAJOASĂ A FUNGICIDULUI FLOWBRIX®


În primul rând, trebuie să precizăm că FLOWBRIX®, dincolo de caracterul antisporulant, care îi conferă eficiență în controlul patogenilor, oferă și alte beneficii culturilor de legume:

• Stimulează mecanismul de apărare al plantei (ajută la formarea vitaminelor B și C de către plantă).

• Ajută la îngroșarea pieliței la legume și fructe.

• Echilibrează funcțiile fiziologice ale producției, ducând plantele către faza generativă.

Substanța activă din Flowbrix®, oxiclorura de cupru, prezintă atât avantajul vitezei de acțiune, cât și pe cel al persistenței pe frunze.

• Eficiența produselor pe bază de cupru este influențată de dimensiunea particulelor. Particulele de oxiclorură de cupru din fungicidul Flowbrix® se află în suspensie concentrată și au dimensiunea optimă pentru ca procesele necesare controlului patogenilor (reacțiile cu metaboliții patogenilor) să aibă rată ridicată și să ducă la distrugerea acestora.

• Dimensiunea optimă a particulelor conținute nu periclitează procesul de fotosinteză, contribuind la o calitate ridicată a producției.

• Fiind formulare lichidă, produsul este extrem de miscibil, iar soluția obținută este foarte omogenă.

• FLOWBRIX® este foarte ușor de utilizat și nu necesită neutralizare.

Doza recomandată la culturile de legume este: 2,5 litri/hectar.

 

Pentru mai multe detalii privind produsul FLOWBRIX®, vă recomandăm să contactați reprezentanții KWIZDA Agro Romania.

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

+40 37 208 97 00

 

 


Vizualizat: 913 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?