Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Plantat amânat! Cum salvaţi răsadurile!

Publicat: 04 mai 2020 - 10:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În primăverile cu temperaturi scăzute şi îngheţ târziu, în care plantarea în câmp este întârziată, un inhibitor de creştere şi o soluţie nutritivă vă pot proteja răsadurile.

Regulatorul de creştere împiedică alungirea exagerată a răsadurilor, iar soluţia nutritivă cu azot, fosfor şi potasiu le va asigura necesarul de hrană până în momentul în care vor fi plantate. Radu Şumălan, profesor la USAMVB Timişoara, explică ce rol au aceste măsuri şi cum trebuie aplicate.

Cum salvaţi răsadurile_b


1. Regulatorul de creştere. Dacă temperaturile scăzute continuă inclusiv la jumătatea
lunii aprilie, cu 11 grade C ziua şi minus 2-3 grade C noaptea, problema cea mai mare pentru cei care produc răsaduri este alungirea răsadurilor. Mulţi legumicultori s-au grăbit să producă răsadurile din februarie, iar acum acestea sunt deja mari. Pentru a evita alungirea exagerată, se utilizează inhibitori de creştere, ca răsadul să rămână scurt şi viguros. Una dintre condiţiile pe care trebuie să o îndeplinească un răsad bun este să fie viguros, să nu fie etiolat, alungit, crescut exagerat. Majoritatea inhibitorilor de creştere sunt pe bază de acid abscisic şi se aplică, de obicei, foliar. Cel mai cunoscut inhibitor de creştere este Stabilan, utilizat şi la rapiţă, şi la grâu.


2. Fertilizarea. A două măsură importantă pe care trebuie să o ia legumicultorii, dacă
plantarea este întârziată de condiţiile meteorologice, este să aplice în continuare îngrăşăminte. Un răsad de roşii se produce în circa 56 de zile. După această perioadă, rezervele de nutriţie ale plantei sunt consumate. De aceea, în a 60-a zi de la care a fost pusă sămânţa în pământ, trebuie aplicat un îngrăşământ NPK cu un nivel de solubilitate ridicat. Cel mai simplu de aplicat este la udare.

Condiţii optime pentru plantarea răsadurilor

Cei mai mulţi legumicultori vor să obţină producţii timpurii, care le vor aduce preţuri mai bune. Însă graba strică întotdeauna treaba.
Ca să plantaţi răsadurile în câmp, trebuie ca măcar o săptămână să fie o temperatură constantă de 12 grade C în sol, la 15-20 cm adâncime.
Înainte de a la planta în câmp, răsadurile, atât cele de roşii, cât şi alte răsaduri, trebuie să treacă printr-o perioadă de călire, ce presupune trecerea lentă de la condiţiile de solar/seră la cele de câmp. În acest scop, timp două-trei zile, se lasă deschise uşile solarului în care sunt răsadurile, însă doar ziua, iar seara şi peste noapte uşile se închid. Apoi urmează două-trei zile în care uşile solarului se lasă deschise şi în cursul nopţii.

 Cum salvaÅ£i răsadurile_b

MĂSURI URGENTE ÎN LEGUMICULTURĂ

Roxana Roşculeţ, reprezentant al bazinului legumicol Ialomiţa, a adunat o parte dintre nemulţumirile cultivatorilor din bazinul legumicol al judeţului pentru a le adresa autorităţilor. 

Articol publicat în revista Ferma nr. 7/256 (ediţia 15-30 aprilie 2020)

Vizualizat: 931 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!