Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Plantările viticole - o afacere intrată pe rod

Publicat: 07 august 2014 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În urmă cu nouă ani, un tânăr din Cașin, județul Bacău, care lucrase în viticultura italiană, a anticipat că în România va fi de lucru odată cu lansarea programului de reconversie a viței-de-vie. Dobândind suficientă experiență în domeniu, dar având și un dezvoltat cult, precum și o disciplină a muncii făcute cu temeinicie, Mihai Fudulache a pus pe rod o afacere care în numai câțiva ani s-a dovedit a fi una de succes, iar firma sa - Da Bacco - a devenit unul dintre jucătorii importanți în piață

Click pe poza pentru galerie!

Mihai din Onești - așa cum este el cunoscut în țară - nu a împlinit 40 de ani. Își amintește cu duioșie de primii pași: „Am început aventura aceasta cu exact 500 de euro! Fusesem în Italia împreună cu soția mea, chemați de cumnatul meu Damiano la muncă. Făceam exact ceea ce facem acum: prestări servicii în viticultură la diferiți clienți, în zona Reggio Emilia. În anul 2006 am deschis firma Da Bacco și am primit cu împrumut două mașini de plantat Clemens de la cumnatul meu - cunoscut plantator italian Morini Francesco SRL -, sfătuindu-mă să încep acest tip de afacere. Cele dintâi lucrări le-am făcut la Domeniul Coroanei Segarcea și mai apoi la Interagro Zimnicea. Cred că suntem prima firmă care a plantat mecanizat viță-de-vie în România”.

 

Profit reinvestit, cifră de afaceri de 2 milioane de euro

De atunci a crescut copăcel-copăcel, profitul a fost reinvestit, iar cifra de afaceri aproape că s-a dublat de la un an la altul, ajungând în 2013 la circa două milioane de euro. Acum societatea dispune, în total, de șase mașini de plantat, tehnică germană de ultimă generație, două direcționate prin satelit (sistem GPS) și patru prin laser, la care se adaugă două în conservare. Mai sunt șase tractoare John Deere de 100 și 210 CP, un plug pentru desfundat terenul, echipat cu disc și grapă, utilaje pentru montat șpalieri, buldoexcavator, scarificator.

De asemenea, pentru a reuși să ofere „plantații la cheie”, cu tot pachetul de lucrări a fost dezvoltat un parteneriat cu o firmă italiană. „Noi am investit în utilaje, atât din profit, dar și din împrumuturi bancare, undeva la 6 - 700.000 de euro; numai în iarnă am cumpărat mașini de peste 200 de mii de euro. Am accesat un proiect pe Măsura 312 în valoare de 250.000 de euro, când ne-am întregit zestrea cu trei tractoare și cu discuri. Vom vedea ce ne mai trebuie, suntem interesați să ne dezvoltăm în continuare”, a adăugat Mihai Fudulache.

 

Un patrimoniu de două mii de hectare plantate

Această bază materială a fost suficientă pentru ca în numai câțiva ani, viticultorii de la Da Bacco să înființeze peste 2.000 de hectare cu viță-de-vie în întreaga țară, ceea ce reprezintă câteva procente din programul național de reconversie. „Noi nu refuzăm nici un client, chiar dacă are de înființat o suprafață de numai jumătate de hectar. Avem deschise șantiere de plantat în mai toate podgoriile țării, suntem prezenți în Domeniile Tohani, în Huși, în Panciu, în Sâmburești, în Iași, Odobești, Cotești, Dealu-Mare, Drăgășani, Sâmburești, Miniș, Diosig. Acolo unde terenul a fost umed, am trecut la plantatul manual.

Anul acesta sunt în derulare peste 60 de contracte încheiate cu beneficiari, pe care trebuie să le onorăm cu profesionalism, operativitate și calitate. Anul trecut am finalizat un număr de 51. De la înființarea firmei, avem doar un singur litigiu cu un client care, în loc să ne achite facturile, și-a cumpărat un autoturism de ultimă generație!”, ne-a declarat Maura Fudulache, directorul economic al firmei.

Aceasta susține că principala problemă este încasarea cu întârziere a banilor. Beneficiarii programelor de reconversie depind și ei la rândul lor de APIA, în fiecare an documentele sunt gata cu întârziere, iar, în general, termenul de plată este undeva la 7-8 luni, fapt pentru care trebuie accesate linii de credit.

 

O afacere în plină extensie

Firma a dezvoltat relații de parteneriat, fiind și reprezentantul național al unora dintre cei mai renumiți producători europeni, cum ar fi: Profil Alsace (șpalieri metalici), Gripple (accesorii) sau VCR pentru materialul săditor și, nu în ultimul rând, producători români: Bauelemente - un consacrat producător de șpaleri din beton. Departamentul de vânzări, coordonat de Radu Osman și George Cuciureanu pe întreaga țară, se află pe un trend ascendent, în extensie.

„În viticultură sunt puțini prestatori serioși. Marile firme care au un istoric nu-și riscă imaginea. Dar mai apar și unii care iau avans și... ori pleacă cu banii, ori folosesc zilieri și fac lucrări de mântuială! Noi ne-am menținut în piață, cu toate că au venit firme mult mai puternice din afară, am reușit numai datorită seriozității și muncii făcute cu temeinicie. Nu ne-am făcut publicitate, clienții ne-au remarcat și ne-au promovat imaginea”, susține Mihai Fudulache.

Tânărul întreprinzător vrea să-și dezvolte afacerea și în alte direcții. Pe o jumătate de hectar are înființată o suprafață de viță-de-vie de anul doi, suprafață special creată pentru a putea prezenta la fața locului diverse sisteme de susținere, cât și adaptabilitatea câtorva soiuri de struguri de vin și de masă în acest areal.

Într-o localitate din zonă a cumpărat un sediu al unui fost IAS și a construit un depozit de frig cu atmosferă controlată pentru păstrarea materialului genetic. Investiția realizată l-a costat 35 de mii de euro. În apropiere are de gând să înființeze o livadă pe 50 de hectare prin accesarea unei măsuri din viitorul subprogram pomicol al PNDR.

Mihai Fudulache știe că programul național de reconversie a viței-de-vie se va încheia peste șapte ani. Din 2020 încolo, vor fi tot mai puține plantații la cheie. De aceea caută să-și extindă activitatea pe partea de întreținere a patrimoniului viticol existent. Forță de muncă instruită are suficientă, iar zestrea mecanică va fi completată prin noi achiziții.

 

O echipă tânără dă rodul afacerii

Fără oameni bine instruiți, fără a avea o echipă unită și fără dorința de a performa, de a fi primii, nu se poate ajunge la un nivel ridicat de competitivitate. „Avem 75 de muncitori angajați cu carte de muncă, în vârfurile de activitate mai apelăm la forță de muncă sezonieră pentru o perioadă determinată, de regulă pe șase luni. Vreau să spun că am deschis firma în 2006 cu opt angajați, șase dintre aceștia au rămas și în continuare”, ne-a relatat Mihai Fudulache.

Media de vârstă a personalului este undeva în jurul a 25 de ani, iar cei mai „bătrâni” nu au împlinit 40. Carnetul reporterului a notat și câteva nume: Ionela Constantinescu, Ioana Geană, Anca Gheorgheoiu, Adrian Fudulache, Remus Rențea, Iulian Rențea, Irinel Mititelu, Gheorghiță Andrușcă, Marius Spătaru, Marian Rențea, unii dintre ei, ingineri agronomi sau economiști.

 

Expertiza unui tânăr specialist, un câștig

Tehnologul șef, recent cooptat în echipă, este Alfred Ștefan, un tânăr specialist, doctorand în horticultură, care timp de 14 ani a coordonat departamentul viticol la una dintre cele mai renumite societăți de profil din țară - Vincon Vrancea. „Vom investi - cred că piața o impune - în înființarea plantaților pomicole. Începând cu PNDR 2014 - 2020, vor fi alocate 220 de milioane de euro pentru reconversia livezilor. Suntem pregătiți, avem expertiza și calificarea necesare, avem o parte din mecanizare pentru acest gen de lucrări, vom achiziționa în continuare tehnică specială pentru pomicultură”, ne-a declarat Alfred Ștefan.

 

1 Mai, sărbătorit prin muncă

Însoțit de directorul Alfred Ștefan, am vizitat două din șantierele de lucru. Primul popas - Tohani, județul Prahova, podgoria Dealu Mare. Aici era în desfășurare un program de plantat cu viță-de-vie pe o suprafață de 26 de hectare. Cu câteva zile înainte de vizita în câmp, plouase destul de mult și nu se putea lucra mecanizat. Așa că formațiile care veniseră la instalarea sistemului de susținere au trecut la plantatul manual cu butași de Merlot.

Era 1 mai, o zi numai bună de lucru, iar echipele sărbătoreau prin hărnicie Ziua Muncii. „Am selectat oamenii de la Da Bacco, pentru că i-am văzut cum lucrează la Huși. Aici am avut înainte o altă companie, dar a plantat prost și a trebuit să aducem echipele Da Bacco și pentru rectificare, și pentru plantare”, ne-a declarat Petru Baltag, directorul tehnic al Domeniilor Tohani.
Specialistul a stabilit ca distanța dintre butuci să fie de 1,1 m, iar între rânduri - 2,2 m, pentru că anul trecut au fost cumpărate din Italia câteva tractoare noi, marca Lamborghini, și acestea au nevoie de o distanță mai mare de lucru.

Încă din toamnă s-a defrișat, s-a arat la adâncimea de 60 cm și s-a nivelat terenul, iar în luna mai s-a plantat.

Marian Rențea are 29 de ani și de șapte lucrează în viticultură unde, operând pe mașina cu GPS, a plantat câteva mii de hectare cu viță-de-vie. La data documentării, 1 mai 2014, ne spune că dacă vremea permite, împreună cu cei 14 muncitori, termină lucrarea la Tohani în maxim o săptămână.

„Suntem în jur de 80 de oameni din Cașin și din alte două comune băcăoane, lucrăm împreună de cinci ani. Iarna mergem în Italia în schimb de experiență aflând lucruri noi din viticultură. Suntem mulțumiți, câștigăm bine pentru că toți sunt mulțumiți de noi; și beneficiarul, dar și patronul”, ne-a declarat Rențea.
Societatea din Tohani mai are de gând să implementeze o nouă reconversie pentru alte 30 de hectare în viitorul PNDR 2014-2020, așa că aici va fi mereu front de lucru.


De Izvorul Tămăduirii a început plantatul la vie

În comuna vrânceană Bordești, Ionuț Manuel Ciribașa are un program de reconversie pe 0,7 hectare. Acum vrea să înființeze o plantație de Sauvignon Blanc și Muscat Ottonel. „Am început plantatul manual, așa cum cere tradiția, chiar de ziua Izvorul Tămăduirii. După cum vedeți, terenul este bine pregătit și sunt mulțumit de oamenii care plantează. Într-o zi - două vom fi gata cu lucrarea de plantat, după care vom amenaja sistemul de susținere a viței-de-vie. Între timp vor veni cei de la APIA să constate că s-a respectat programul și să dea drumul la finanțare”, ne-a declarat tânărul podgorean.

Ciribașa susține că Programul de reconversie a început în toamna lui 2013 și are valoarea finală de 10.500 de euro, din care va trebui să cofinanțeze 25 la sută. Prin efort financiar propriu a mai înființat un hectar de vie nobilă. „Folosesc materialele recuperate - șpalieri și sârmă -, lucrez cu familia, așa că mă va costa mai puțin, în jur de 10 mii de euro”, a opinat viticultorul.

 

La Huși, defrișarea vechii podgorii

Și în celelalte fronturi de lucru se desfășura o intensă activitate. Pe șantierul de la Huși, unde s-au amenajat 80 de hectare pentru plantat, se executa defrișarea subterană cu utilajele grele. După dizlocarea cioatelor, s-a intrat cu un scarificator de profunzime, la 90 cm, apoi s-a făcut desfundatul cu plugul greu. S-a lucrat mai bine de două luni de zile.


La Sâmburești, s-au plantat sâmburii viitoarei vii

La Sâmburești - Olt, o echipă formată din 20 de plantatori lucrau pe o suprafață de 36 hectare. Soiul care va domina plantația este Sauvignon Blanc, produs de un pepinierist din Italia. Materialul săditor era aprovizionat, în depozitul frig de lângă Onești, care are o capacitate de stocare de 2 milioane de butași. Plantatul a durat cel mult două săptămâni bune de lucru. De fapt, cu tehnica și cu forța de muncă manuală existente, în societate se poate atinge un ritm zilnic de aproape 25 de hectare plantate. Doar vremea să fie prielnică.

 

FUNDAȚIA VIITOAREI PLANTAȚII VITICOLE

Italianul Piero Pedreti a venit în România în urmă cu aproape 10 ani. Firma lui se ocupă de pregătirea terenului înaintea plantării: defrișare, desfundare, scarificare... În Italia a lucrat vreme de 4 decenii numai în viticultură, iar în ultima perioadă a avut contracte în Bulgaria și România. Piero Pedreti este expert în mecanică, unde are câteva inovații, iar actualmente execută lucrări cu utilajele grele în podgoria Huși pentru înființarea unei suprafețe viticole.

„Am observat că, în mare parte, viticultorii români care au proiecte de reconversie se gândesc cum să le rămână bani în buzunar! De aceea, achiziționează materiale ieftine și nu acordă suficientă atenție lucrărilor solului, mai ales la desfundat și scarificat (lucrări ascunse), care nu sunt executate la adâncimea la care ar trebui. Din această cauză, sistemul radicular al butașului nu va reuși să se dezvolte corespunzător în profunzime și multe din plantațiile înființate în România nu vor avea viață lungă”, este de părere Piero Pedreti.

Italianul susține că se investește foarte puțin în pregătirea terenului, care până la urmă este fundația viitoarei plantații, comparativ cu fermierii italieni care cheltuie cam de zece ori mai mult pentru genul acesta de activitate. În schimb, la lucrările de suprafață, sunt consumate sume mai mari pentru că „dă bine la fotografie”. „Eu am introdus pentru prima dată în Italia sistemul de ghidare prin satelit - GPS - pe mașinile de plantat viță-de-vie, am îmbunătățit sistemul hidraulic la mașina de dislocat cioate și la utilajul pentru scoaterea șpalierilor, dar am și modificat mașina de întins sârmele”, ne-a declarat italianul.

De asemenea, după cum afirmă Pedreti, specialistul a creat un mecanism ingenios pentru a bloca tutorii viței-de-vie la trecerea mașinii de întins sârma, însă prezentându-l unui partener de afaceri, s-a trezit că după două săptămâni acesta din urmă i-a patentat creația tehnică.

Vizualizat: 6256 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?