Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PLANTAREA POMILOR FRUCTIFERI

Publicat: 27 octombrie 2010 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Plantaţiile pomicole reprezintă lucrări de investiţii pe o durată destul de mare (15-60 ani, uneori chiar mai mult) de aceea pentru reuşita lor sunt necesare studii temeinice din punct de vedere al alegerii locului, al sortimentului de specii, soiuri şi portaltoi, dar şi studii social economice de marketing.

Click pe poza pentru galerie!

În prezent majoritatea livezilor se înfiinţează în sistem intensiv şi superintensiv, singurele care asigură randamente ridicate, intrare rapidă pe rod şi recuperarea în timp util a fondurilor investite.

Terenul ales şi destinat plantării pomilor fructiferi, fie că este vorba de o suprafaţă mai mică sau dimpotrivă, mai mare, trebuie să întrunească anumite cerinţe legate de situarea lor, gradul de fertilitate, posibilităţi de udare şi mecanizare. De asemenea trebuie stabilite dinainte speciile ce se plantează în livadă cât şi eşalonarea sortimentului.

Perioada optimă de plantare este toamna, după căderea frunzelor şi până la venirea gerurilor. Plantarea de primăvară dă rezultate bune cu cât se face mai devreme.

Plantarea de toamnă realizează un contact mai bun între rădăcini şi sol, rănile cicatrizându-se mai uşor. Astfel încep procesele de rizogeneză care duc la formarea a noi rădăcini până în primăvară.

Înaintea plantării pomii trebuie supuşi unor operaţiuni obligatorii:

Controlul viabilităţii şi a sănătăţii. Pomii sănătoşi au scoarţa turgescentă, ţesuturile sănătoase de culoare caracteristică, uniformă, secţiunea prin rădăcină este albă cu miros plăcut.

Fasonarea rădăcinilor se face pentru împrospătarea secţiunii la rădăcinile de schelet mai groase de 3-4mm. Ţinând cont că prinderea se face pe baza rădăcinilor groase, de schelet, acestea se lasă cât mai lungi dacă nu sunt rănite, în caz contrar acestea se fasonează deasupra rănii.

Mocirlirea rădăcinilor constă în scufundarea repetată a rădăcinilor pomilor într-un amestec alcătuit din părţi egale de balegă proaspătă de vacă, pământ de ţelină şi apă. Pomii se vor planta imediat după această operaţiune pentru ca mocirla să nu se usuce pe rădăcini.

Plantarea pomilor în sistem intensiv şi superintensiv se face în gropi de 30x30x30 cm sau 40x40x40 cm, în care să încapă nestingherit sistemul radicular. De menţionat este faptul că terenul trebuie pregătit minuţios prin fertilizare şi desfundare. Pomii se aşează în gropi astfel ca punctul de altoire să rămână deasupra nivelului solului. Pe fundul gropii se face un muşuroi din pământ reavăn pe care se aşează pomul.

Un muncitor ţine de pom iar altul trage pământ în groapă astfel încât acesta să pătrundă bine printre rădăcinile pomului, după care se calcă bine. Dacă este cazul se mai adaugă 5-10 kg mraniţă, o găleată de apă, apoi se mai calcă o dată şi se face un muşuroi larg în jurul trunchiului pentru a proteja rădăcinile de ger.

Când pământul este prea umed nu se recomandă plantarea pomilor, deoarece există pericolul tasării prea mari a solului, ceea ce împiedică dezvoltarea rădăcinilor pomilor.

La plantarea clasică în gropi mari (100X100X60 cm) lucrarea de plantare decurge diferit. În centrul gropilor se bat tutori care să asigure aliniamentul perfect în toate direcţiile. Apoi cu 5-7 zile înainte de plantare se umplu parţial cu pământ (2/3 din adâncime). La plantare, pomii cu rădăcinile fasonate şi mocirlite se aşează pe un mic muşuroi de pământ lângă tutore, astfel ca punctul de altoire să fie cu 3-5 cm mai sus de nivelul pământului (deoarece prin aşezare sau călcare acesta va ajunge la nivelul pământului).

Se trage apoi pământ mărunt şi reavăn care se calcă de la margine spre interior pentru stabilirea unui contact intim între rădăcini şi sol. După călcare se adaugă 8-10 kg mraniţă (mai spre marginile gropii sau în partea de amonte pe terenurile în pantă), în caz de secetă se udă, după care groapa se umple cu pământ, se calcă bine, restul pământului adunându-se sub formă de muşuroi larg.

Pentru mai multe detalii, aşteptăm întrebările dumneavoastră pe adresa redacţiei şi vă aşteptăm la Facultatea de Horticultură din cadrul U.S.A.M.V.B. Timişoara, disciplina de Pomicultură pentru consultaţii de specialitate.


Articol publicat în revista Ferma nr. 5(31)/2004

Vizualizat: 1315 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?