Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Planasa - un brand global

Publicat: 04 februarie 2019 - 21:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Planasa este o companie de top la nivel global în domeniul agroalimentar, specializată în crearea de noi soiuri de plante, de pepiniere şi de produse proaspete.

PLANASA îşi are originile în Franţa, unde, în anul 1887 Amand Darbone a înfiinţat o cultură de plante aromatice în localitatea Milly-la Foret. 1973 a fost anul în care două exploataţii agricole, una a familiei Darbone şi cealaltă a familiei Caja de Navara din Spania, s-au unit şi au pus bazele unei firme mari şi puternice - Planasa.
La scurt timp după înfiinţare, în 1975, Planasa a început activitatea de multiplicare a plantelor de căpşun şi de sparanghel, urmând să înceapă producţia de andive. În 1987 a fost înfiinţat primul centru de cercetare şi dezvoltare în domeniul pomiculturii, urmat la numai 4 ani de momentul în care s-au produs varietăţile de usturoi marca Planasa.
Investind an de an în cercetare, Planasa a creat soiuri noi de căpşuni, sparanghel şi usturoi, iar producţia de andive s-a extins, ajungând ca Planasa să fie unul dintre marii producători din Europa. Noile soiuri de pomi fructiferi, dar şi de zmeură au diversificat oferta în domeniul materialului săditor, alăturându-se cu succes plantelor de afin.

logo-planasad118_b

Extindere teritorială pe cinci continente
Odată cu diversificarea şi creşterea producţiei, a început şi extinderea teritorială a firmei. Dacă înainte de 1997 activitatea se desfăşura în Spania şi Franţa, în următorii 20 de ani firma s-a extins ajungând în prezent să deţină ferme sau să fie co-acţionară la diferite firme din domeniu, de pe cinci continente: America de Nord, America de Sud, Europa, Asia şi Africa.
Plansa are sediul central în Navara (Spania), unde este amplasat şi centrul de cercetare şi laboratorul de propagare in vitro.
În Spania, Plansa mai are încă trei locaţii unde îşi desfăşoară activitatea: la Huelva este Centrul de cercetare şi dezvoltare a soiurilor pentru climă caldă şi mediteraneană - căpşun, zmeur, mur, afin şi sâmburoase; la Sarinena este Stoloniera şi Centrul experimental pentru pomi fructiferi; la Segovia sunt amplasate pepinierele pentru multiplicarea diferitelor specii de arbuşti fructiferi destinaţi zonelor mediteraneene şi temperat-continentale.
În Franţa - Planasa France (Le Barp) - se află Centrul de cercetare şi dezvoltare pentru căpşun, zmeur, afin, sparanghel şi usturoi, varietăţi pentru climă continentală, precum şi producţia de fructe de afin şi de sparanghel.
În Polonia - Planasa Poland - cu trei locaţii la Gniezno, Ostrowo şi Prysieka - produce un număr impresionant de plante de căpşun şi de rădăcini de sparanghel.
În Italia - Planitalia (Policoro) - este Centrul de comercializare şi dezvoltare pentru diferite fructe din zona mediteraneeană.
În Germania - Hansabred - la Dresda, Planasa deţine 25% din acţiunile firmei care este specializată în obţinerea şi introducerea pe piaţă a noi soiuri de căpşun destinate zonei nord continentale.
Olanda - Plansa Holland (Roermond) - dezvoltarea de noi soiuri de căpşun pentru zona nord-continentală, dar şi de zmeur şi afin şi comercilaizarea lor pe tot continentul european.
România - Planasa Eastern, cu sediu în Caracal - deţine o pepinieră pentru plante de căpşun şi usturoi şi desfăşoară producţia de fructe de pădure.
SUA - firma Nordcal Nursery - Centru de cercetare şi dezvoltare pentru căpşun şi zmeur şi câmp experimental în Anderson, precum şi “California Endive Farms” din Rio Vista. Planasa SUA are şi două câmpuri de reproducţie pentru căpşuni şi zmeură din Red Buff şi Macdoel.
În Mexic, Planasa are trei locaţii pentru producerea de material săditor şi de fructe, la Guadalajara, Michoacan şi Guanajuato.
Chile - Planasa Chile SPA are un centru de producţie de plante de căpşun.
Maroc - Maamora Prim Societe Agricolesarl - are ca activitate: stolonieră, producere şi procesare de sparanghel, de fructe sâmburoase şi de fructe de pădure.
China: Yunnan Meiming Agriculture Co. LTD estedestinată producerii şi comercializării de fructe de pădure.
Deşi situate în diferite localităţi pe glob şi cu diverse activităţi, toate sucursalele Planasa au ca scop aprovizionarea clienţilor cu produse de cea mai înaltă calitate, cu varietăţi valoroase şi servicii ireproşabile care să ducă în final la satisfacţia deplină a consumatorului. Cinstea şi corectitudinea, inovaţia, spiritul de echipă şi promovarea talentelor sunt valori comune.

Text şi foto: Planasa Eastern SRL


STOLONI DE CĂPŞUN PRODUŞI ÎN ROMÂNIA
Impresionaţi de condiţiile propice de producere de material săditor, cât şi de posibilitatea de a produce fructe în România, Plansa a hotărât să investească într-o nouă firmă - Planasa Eastern SRL - care s-a dezvoltat rapid. Dacă până acum importam în proporţie foarte mare stolonii de căpşuni, pentru anul 2019, Planasa oferă o paletă largă de stoloni produşi în România. Cu cele 7 ha de plante de bază plantate în primăvara lui 2018, Plansa Eastern deţine cea mai mare stolonieră autorizată din România. Oferta pentru următorul sezon cuprinde atât soiuri unifere: Daroyal, Donna, Darselect şi Elsanta, dar şi un soi remontant foarte valoros - Amandine.
Stolonii de la Planasa Eastern au câteva avantaje care nu sunt deloc de neglijat de către cultivatori:
- sunt soiuri recomandate pentru zona noastră geografică;
- sunt produşi în România, în condiţiile climatice din ţara noastră;
- stoloniera a fost strict supravegheată de Autoritatea Fitosanitară din România pe tot parcursul sezonului de producţie;
- specialişti din Spania au fost prezenţi la înfiinţarea culturii şi pe tot parcursul procesului de producţie.
Condiţiile de stocare, cât şi sistemul de livrare prin curier sau direct din depozitul frigorific din România fac din firma Planasa Eastern un partener ideal pentru cultivatorii români.
Pentru informaţii şi comenzi: Vasile FONOAGE, director vânzări; 0771144766; email: vfonoage@planasa.com.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 21/226 (ediţia 1-14 decembrie 2018)

Vizualizat: 293 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?