Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pioneer: program de cercetare pentru lucernă

Publicat: 30 aprilie 2009 - 16:00
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Lucerna este una dintre cele mai valoroase culturi de plante furajere, datorită producţiei mari de masă verde sau fân şi calităţii superioare a furajului. Nutreţul verde de lucernă conţine 0,555% Ca, 0,056% P, 0,375% K, 0,77% Mg şi 0,077 S iar fânul de lucernă conţine 0,806% Ca, 0,182% P, 1,235% K, 0,22% Mg şi 0,205 % S. Lucerna se menţine în cultură 4-5 ani. Rezistă foarte bine la temperaturi scăzute (de -25oC) şi la secetă. Are nevoie de soluri fertile, profunde, cu pânza freatică la o adâncime mai mare de 2-3 m.

Click pe poza pentru galerie!

Optimizarea producţiei

Cercetătorii fac tot posibilul să perfecţioneze rezultatele soiurilor de lucernă Pioneer, atât prin cultivarea convenţională a plantei, cât şi prin biotehnologie, fitopatologie, entomologie. În laborator, în serele experimentale şi în câmp, ei aplică tehnici pentru dezvoltarea consecventă a produselor cu performanţă ridicată, care să vină în întâmpinarea fermierilor, prin: creşterea randamentului producţiei; îmbunătăţirea durabilităţii prin selectarea unor caractere de rezistenţă, atât de iernare, cât şi împotriva bolilor şi a dăunătorilor; asigurarea calităţii furajului.

Echipa de cercetare pentru lucernă de la Pioneer, prelevează anual până la 10 mii de probe din câmp, pentru a evalua calitatea furajului, utilizând, în acest scop, proceduri moderne de testare în laborator. Pentru estimarea calităţii nutriţionale a soiurilor de lucernă, se utilizează spectroscopia optică în infraroşu, în fazele timpurii de dezvoltare. Mai mult, cercetătorii sortează noi varietăţi, care dovedesc o digestibilitate sporită.

Soiurile de lucernă (Medicago sativa) au valoare excepţională, atât în ceea ce priveşte calitatea şi cantitatea producţiei, cât şi sub aspectul ameliorării fertilităţii solului.


Sfaturi tehnologice

Planta premergătoare. Cultura premergătoare lucernei are o mare importanţă pentru pregătirea solului în vederea semănatului şi încorporarea resturilor vegetale. În cazul semănatului la sfârşitul verii, lucerna poate să urmeze dupa orz, grâu, ceapă, sau cartof timpuriu. Lucerna semănată primăvara poate urma după sfeclă, floarea-soarelui, rapiţă sau legume.

Aratul. Pentru semănatul de primăvară, aratul se execută la 22-25 cm, iar pentru semănatul de toamnă, adâncimea este de 20-22cm.

Pregătirea patului germinativ. Se face printr-o singură trecere cu combinatorul, cu o zi înaintea semănatului, urmat de o tăvălugire uşoară.

Semănatul lucernei în cultură pură se face în rânduri, la 12,5 cm, cu o cantitate de sămânţă de 20-22 kg/ha. Adâncimea optimă de semănat este de 1,5-2 cm, când semănatul se face primăvara, şi 2-2,5 cm, atunci când se însămânţează la sfârşitul verii/începutul toamnei.

Întreţinerea culturii. Nu se execută tratamente pentru combaterea bolilor în vegetaţie. În cazul unor atacuri puternice de gărgăriţe în stadiul larvar sau de omizi defoliatoare, masa vegetală se va recolta cât mai repede.


Combaterea buruienilor

Combaterea buruienilor perene (pălămida, costreiul mare şi volbura) înainte de semănatul lucernei, se realizează cu erbicide, de preferat toamna, pentru că erbicidul este translocat în sistemul radicular al buruienilor şi le distruge complet. Tratamentul cu erbicide efectuat primăvara este mai puţin eficient, pentru că se produce o translocare mai mică a carbohidraţilor spre rădăcini, mişcarea principală în acest sezon fiind dinspre rădăcini, spre frunze.

Tratamentul cu un produs pe bază de Glyfosat este frecvent folosit pentru buruienile perene, însă pentru combaterea pălămidei cel mai eficient erbicid este Clopyralid.

Combaterea buruienilor în culturile nou înfiinţate. În faza de vegetaţie, când lucerna are 2-3 lăstari, pentru combaterea buruienilor monocotiledonate, se poate aplica Agil (1 l/ha), Fusilade forte, Targa super şi Leopard (1-1,5 l/ha). Când lucerna prezintă 3-5 frunze trifoliate, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate se aplică Basagran (1,5-2 l/ha).


FERTILIZAREA DE BAZĂ LA LUCERNĂ

Pioneer tabelClick pe poza pentru galerie!


Azotul. Se recomandă ca jumătate din doza pentru fertilizarea de bază cu azot să fie sub formă amidică (uree) sau amoniacală (complexe), iar restul se aplică cu ocazia lucrărilor de întreţinere. Simptomele deficienţei de azot se manifestă printr-o creştere pitică şi o culoare verde deschis sau gălbuie a frunzelor de lucernă.

Pentru a evita aceste deficienţe, se va utiliza inoculant Rhizobium la semănat, pe terenurile unde nu a mai fost cultivată lucerna.


Fosforul se aplică sub formă de complexe bogate în fosfor, de tipul 22-22-0, 23-23-0, 13-32-0, 9-24-24, sub arătură sau la pregătirea terenului, prin încorporare cu discul. În ţara noastră, fosforul este singurul îngrăşământ ce trebuie aplicat pentru a obţine o producţie maximă de lucernă.

Pentru a evalua prezenţa fosforului în sol, se va face o testare înainte de semănatul lucernei. Pentru a corecta deficienţele, se utilizează un îngrăşământ cu un conţinut ridicat de fosfor, care se va încorpora în partea superioară a solului, la o adâncime cuprinsă între 5 şi 10 cm.


Gunoiul de grajdeste o sursă excelentă de fertilizare, conţine mai multe elemente nutritive faţă de îngrăşămintele artificiale şi este şi mai ieftin. Analiza elementelor nutritive din gunoiul de grajd obişnuit, provenit de la taurine, arată un conţinut de 0,56% N, 0,23% P (P2O5) şi 0,60% K (K2O).

Lucerna poate fi fertilizată aproape la orice dată din an, dar este de preferat toamna târziu sau sfârşitul iernii, pentru ca fosforul să aibă timp să se mobilizeze în sol cu ajutorul precipitaţiilor din iarnă şi să fie preluat primăvara, în momentul în care începe dezvoltarea rădăcinilor.

Lucernă cu cuscutăClick pe poza pentru galerie!

CUSCUTA, INAMICUL NR. 1

Cuscuta este cel mai periculos parazit pentru producţia de lucernă. Apare ca o plăntuţă fără rădăcini şi are forma unui fir galben. Imediat ce cuscuta se ataşează de lucernă, tulpina ei se îngroaşă, culoarea galben/portocalie devine mai intensă, iar planta îşi trimite lăstarii secundari, care se înfăşoară pe plantele adiacente.

Pentru combaterea cuscutei din lucernă, când filamentele de cuscută sunt mici (5-8 cm), se aplică erbicidul Pivot (1 l/ha), în anul I sau după recoltarea primei coase, la 4-5 zile. Cuscuta se combate eficient şi prin aplicarea, după prima coasă, a erbicidelor pe bază de Glyfosat, Touchdown 3-4 l/ha şi Reglone forte 3-7 l/ha.

Logo PioneerClick pe poza pentru galerie!

SOIURI DE LUCERNĂ PIONEER


Soiul 54V09

Rezistenţă. Cu o productivitate deosebită, 54V09 este un soi dormant şi dovedeşte o rezistenţă excelentă la dăunători, în marea majoritate a condiţiilor de mediu. Prezintă rezistenţă foarte ridicată la nematozi.

Areale de cultivare. Prezintă o rezistenţă foarte bună la iernare, fiind destinat tuturor regiunilor de cultivare a lucernei, care sunt încercate de ierni severe.

Sfaturi. Soi adaptat regiunilor de cultivare afectate de prezenţa nematozilor şi în general ai dăunătorilor specifici lucernei. Prezintă un potenţial de producţie foarte mare.


Soiul 54V46

Rezistenţă. Potenţial excepţional de producţie pentru furaj. Excelentă abilitate de a supravieţui condiţiilor vitrege din timpul iernii. Soi foarte bine adaptat tuturor regiunilor de cultivare a lucernei. Rezistenţă superioară la putregaiul rădăcinilor, acolo unde sunt prezenţi agenţi patogeni ca mana lucernei (Phytophthora) şi ciupercile Aphanomyces.

Areale de cultivare. Destinat tuturor regiunilor de cultivare a lucernei cu ierni grele.

Sfaturi. Adaptabil unor soluri nu foarte aride. Pretabil la 3-4 recolte de o înaltă calitate a furajului, în areale cu cea mai bună aclimatizare.


Soiul 55V48

Rezistenţă. Cu o productivitate deosebită, 55V48 este un soi dormant, dovedind o rezistenţă excelentă la boli. Acest soi cu mare adaptabilitate este caracterizat de o recuperare rapidă şi rezistenţă excelentă la iernare.

Areale de cultivare. Este un soi pretabil la regiuni comune de cultivare a lucernei, cu un randament deosebit în arealele unde nematozii nu prezintă o largă răspândire.

Sfaturi. Pretabil la 4-6 recolte, care permit o producţie de fân de calitate superioară. Gradul 5 de dormare permite adesea o recoltare târzie în toamnă. Recomandat în special pentru solurile lutoase, unde putregaiul rădăcinilor reprezintă o problemă. Soiul 54V46 prezintă o regenerare rapidă după recoltare.


Soiul 56S82

Rezistenţă. Este un soi cu potenţial remarcabil de producţie. Are un aspect excelent în câmp. Rezistenţă bună la putregaiul rădăcinilor, antracnoză, fusarioză, afide şi nematozi.

Areale de cultivare. Un soi semi-dormant, rezistent la dăunători multipli, destinat cultivării în regiuni intramontane, cu ierni termperate, dar şi în câmpii întinse. Adaptat zonelor de cultură afectate de prezenţa nematozilor.

Sfaturi. Cultura de 56S82 se pretează foarte bine la soluri semi-aride, datorită rezistenţei crescute la putregaiul rădăcinilor, cauzat de mana lucernei. Se recomandă recoltarea în etapa de creştere medie, pentru maximizarea potenţialului şi a calităţii producţiei pentru siloz. O fertilizare adecvată va îmbunătăţi potenţialul de producţie pentru siloz. Se pretează la 4-6 coase.


Material furnizat de firma Pioneer
Vizualizat: 2519 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
lucerna pionier
|
04. 16, 2016. Saturday 20:07
am cumparat seminte de lucerna de la pioner galati anul trecut si a fost plina de cuscuta cum va explicati
1.
fosforul la lucerna
|
05. 03, 2015. Sunday 17:31
Fosforul este blocat in sol la un Ph acid, sub 6 sau peste 7,5. In toate cazurile se poate interveni in perioada de vegetatie cu un ingrasamant foliar cu nanoparticule, Foliq Macro P, care se poate amesteca si cu substantele de stropit fiind un produs chelatat.
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?