Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Peste 10 tone de zahăr/ha

Publicat: 13 martie 2017 - 15:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• profitabilitatea sfeclei în câmpul tehnologic

În primul număr din acest an al revistei Ferma, v-am relatat despre rezultatele de producţie obţinute în diverse variante tehnologice într-un câmp demonstrativ organizat la Business Agro Consulting SRL, din judeţul Neamţ, cu ocazia Simpozionului regional "Ziua Sfeclei 2016".
Cu toate vicisitudinile vremii, s-au obţinut rezultate remarcabile, câmpul demonstrativ beneficiind de cele mai performante tehnologii în domeniu. Producţii de peste 10 tone de zahăr la hectar, majoritatea variantelor atingând şi depăşind 12 t/ha, au adus profituri consistente, ameliorate semnificativ de o subvenţie de aproximativ o mie de euro/ha.

DSC07041mar1

Aşa cum rezultă din datele din tabelul 2, cheltuielile au fost împărţite în două categorii, respectiv aşa-zisele cheltuieli fixe (tabelul 1) şi cheltuielile variabile pe variante tehnologice.

Cost - producţie - profit
De subliniat este următorul aspect. Pentru faptul că în toamna 015 şi în primăvara 2016, înainte de semănat nu se cunoşteau încă variantele cu care vor participa firmele de inputuri, pe toată suprafaţa s-a aplicat o cantitate standard de îngrăşăminte chimice care să satisfacă cerinţele unei producţii remarcabile, care a însemnat un cost substanţial, dar care ar fi asigurat teoretic un potenţial de producţie de 80 tone de rădăcini/ha.
Potenţarea suplimentară cu fertilizanţi, biostimulatori, reţete speciale de fungicide s-a făcut diferenţiat, conform paletei de produse oferite de firme. Astfel, au apărut costuri variabile, la unele firme foarte semnificative (de exemplu, Timac Agro cu fertilizare suplimentară cu Synertec şi Physiostart), care în condiţii normale de umiditate ar fi adus un spor de producţie aproape de potenţialul maxim al soiurilor (hibrizilor). Cultura a fost atât de reuşită - atât ca densitate, cât şi ca întreţinere - încât înainte de seceta din iulie-august, prognozele de acumulare indicau un trend care putea atinge şi depăşi 100 tone/ha la unele variante. Aşa se face că la variantele foarte scumpe, investiţia s-a dovedit mai puţin eficientă, ceea ce atrage încă o dată atenţia că apa trebuie să devină un factor de vegetaţie prioritar, mai ales la culturile intensive.
La costuri de aproape 10 mii lei/ha (peste 2000 euro!), numai o producţie de peste 13-14 tone de zahăr/ha poate să-ţi aducă profituri satisfăcătoare. După cum se vede în tabelul 2, există variante care deşi înregistrează producţii de aproape 80 t/ha, se închid cu pierderi (fără subvenţie), iar la altele, cu aport mai echilibrat, se constată profituri substanţiale, chiar de peste 2000 de lei/ha, fără subvenţie.
Din lipsă de spaţiu, vă redăm doar variantele cu soiul Magistral, celelalte firme care au montat experienţele pe soiurile Matti şi Clementina au obţinut rezultate asemănătoare, dar la fel de controversate, în funcţie de costul investiţiei (Agricover, Arysta, Bio Innovation, Holland Farming, Kwizda, Romchim Protect, Sirio Agri, SumiAgro).
Deşi rezultatele financiare au fost puternic influenţate de vreme, se desprinde totuşi o concluzie importantă. Pentru o producţie europeană şi un profit pe măsură, costul este net superior celui pe care fabricile de zahăr îl folosesc ca argument pentru un preţ cât mai mic plătit fermierului pentru rădăcinile de sfeclă.

 

TABELUL 1: DEVIZ SINTETIC AL CHELTUIELILOR FIXE LA SFECLA DE ZAHĂR ÎN 2016

 tab1cartmar1

NOTĂ: La aceste cheltuieli (impropriu spus fixe) se adaugă cheltuielile fiecărei variante aşa cum le redau în tabelul centralizator (tabelul 2)

TABELUL 2: PROFITABILITATEA CULTURII SFECLEI LA SOIUL MAGISTRAL

 tab2catmar1


Articol publicat in revista Ferma nr. 4 (187) din 1-15 martie 2017

Vizualizat: 541 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?