Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Peste 10 tone de zahăr/ha

Publicat: 13 martie 2017 - 15:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• profitabilitatea sfeclei în câmpul tehnologic

În primul număr din acest an al revistei Ferma, v-am relatat despre rezultatele de producţie obţinute în diverse variante tehnologice într-un câmp demonstrativ organizat la Business Agro Consulting SRL, din judeţul Neamţ, cu ocazia Simpozionului regional "Ziua Sfeclei 2016".
Cu toate vicisitudinile vremii, s-au obţinut rezultate remarcabile, câmpul demonstrativ beneficiind de cele mai performante tehnologii în domeniu. Producţii de peste 10 tone de zahăr la hectar, majoritatea variantelor atingând şi depăşind 12 t/ha, au adus profituri consistente, ameliorate semnificativ de o subvenţie de aproximativ o mie de euro/ha.

DSC07041mar1

Aşa cum rezultă din datele din tabelul 2, cheltuielile au fost împărţite în două categorii, respectiv aşa-zisele cheltuieli fixe (tabelul 1) şi cheltuielile variabile pe variante tehnologice.

Cost - producţie - profit
De subliniat este următorul aspect. Pentru faptul că în toamna 015 şi în primăvara 2016, înainte de semănat nu se cunoşteau încă variantele cu care vor participa firmele de inputuri, pe toată suprafaţa s-a aplicat o cantitate standard de îngrăşăminte chimice care să satisfacă cerinţele unei producţii remarcabile, care a însemnat un cost substanţial, dar care ar fi asigurat teoretic un potenţial de producţie de 80 tone de rădăcini/ha.
Potenţarea suplimentară cu fertilizanţi, biostimulatori, reţete speciale de fungicide s-a făcut diferenţiat, conform paletei de produse oferite de firme. Astfel, au apărut costuri variabile, la unele firme foarte semnificative (de exemplu, Timac Agro cu fertilizare suplimentară cu Synertec şi Physiostart), care în condiţii normale de umiditate ar fi adus un spor de producţie aproape de potenţialul maxim al soiurilor (hibrizilor). Cultura a fost atât de reuşită - atât ca densitate, cât şi ca întreţinere - încât înainte de seceta din iulie-august, prognozele de acumulare indicau un trend care putea atinge şi depăşi 100 tone/ha la unele variante. Aşa se face că la variantele foarte scumpe, investiţia s-a dovedit mai puţin eficientă, ceea ce atrage încă o dată atenţia că apa trebuie să devină un factor de vegetaţie prioritar, mai ales la culturile intensive.
La costuri de aproape 10 mii lei/ha (peste 2000 euro!), numai o producţie de peste 13-14 tone de zahăr/ha poate să-ţi aducă profituri satisfăcătoare. După cum se vede în tabelul 2, există variante care deşi înregistrează producţii de aproape 80 t/ha, se închid cu pierderi (fără subvenţie), iar la altele, cu aport mai echilibrat, se constată profituri substanţiale, chiar de peste 2000 de lei/ha, fără subvenţie.
Din lipsă de spaţiu, vă redăm doar variantele cu soiul Magistral, celelalte firme care au montat experienţele pe soiurile Matti şi Clementina au obţinut rezultate asemănătoare, dar la fel de controversate, în funcţie de costul investiţiei (Agricover, Arysta, Bio Innovation, Holland Farming, Kwizda, Romchim Protect, Sirio Agri, SumiAgro).
Deşi rezultatele financiare au fost puternic influenţate de vreme, se desprinde totuşi o concluzie importantă. Pentru o producţie europeană şi un profit pe măsură, costul este net superior celui pe care fabricile de zahăr îl folosesc ca argument pentru un preţ cât mai mic plătit fermierului pentru rădăcinile de sfeclă.

 

TABELUL 1: DEVIZ SINTETIC AL CHELTUIELILOR FIXE LA SFECLA DE ZAHĂR ÎN 2016

 tab1cartmar1

NOTĂ: La aceste cheltuieli (impropriu spus fixe) se adaugă cheltuielile fiecărei variante aşa cum le redau în tabelul centralizator (tabelul 2)

TABELUL 2: PROFITABILITATEA CULTURII SFECLEI LA SOIUL MAGISTRAL

 tab2catmar1


Articol publicat in revista Ferma nr. 4 (187) din 1-15 martie 2017

Vizualizat: 517 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?