Când ne-am întâlnit cu ION ZĂVOI, din Vaideeni, ştiam că vom merge la stâna sa din munte, ca să vedem cum trăiesc şi muncesc oamenii locului la 1.700 de metri altitudine (vezi povestea în pg. 16-18). Dar, înainte de a urca la stână, ne-a invitat să trecem pe acasă, să ne arate şi cealaltă „afacere” a sa: pepiniera de molid.
A înfiinţat pepiniera de molid în 2011, cu 20.000 de răsaduri, ajutat de unul dintre fii săi, care este inginer silvic la Călimăneşti. Aflăm că în Vaideeni mai sunt câteva persoane care au pepiniere de molid. Toţi au pe cineva din familie care lucrează în domeniul silvic. Toate pepinierele sunt autorizate de Romsilva, care le şi cumpără puieţii. Romsilva are tot mai puţine pepiniere probabil şi pentru că este foarte dificil să găsească oameni care să le lucreze, ne spune Ion Zăvoi.
„În primul an se plivesc des, ca şi căpşunile”
Lipsa forţei de muncă este o problemă şi pentru el, fiindcă lucrările din pepinieră nu se pot face mecanic.
Acum, are 60.000 de fire de molid în anul doi de cultură şi 70.000 de fire plantate în această primăvară. Ne spune că a ales molidul pentru că este foarte căutat în zonă.
„Tehnologia nu este complicată. Este mai mult de lucru în primul an, la plantat şi plivit, pentru că totul se face manual. Facem straturile cu o scândură specială, plantăm la 10 centimetri între rânduri şi 6 centimentri între fire, iar panta terenului nu trebuie să fie mai mare de 10%. Dacă nu au destulă apă, trebuie udate. În primul an se plivesc des, la fel ca şi căpşunile. În al doilea an, se mai plivesc o dată în primăvară, dar apoi plantele sunt deja mai mari, mai plivim doar dacă este nevoie. Tratamente şi îngrăşăminte nu am aplicat până acum”, ne spune Ion Zăvoi.
Cei de la Romsilva vin primăvara şi toamna şi fac teste de sol. Tot terenul pe care este pepiniera este împrejmuit cu gard, ca să o protejeze de mistreţi.
Profit muncit
Am mai spus-o: la munte, peisajul este superb, dar, pentru localnici, asta înseamnă şi o viaţă mai grea. Multe din casele şi grădinile din Vaideeni, cum este şi cea a lui Ion Zăvoi, sunt aşezate pe locuri cu pantă abrubtă. Când vin ploile multe şi dese, cum au fost în această vară, apa şiroieşte peste tot şi scapă cine şi ce poate din gospodărie şi din grădină.
Am văzut asta şi în pepiniera lui Ion Zăvoi, care este pe locul de grădină din sus de casă, unde altădată erau cultivaţi cartofi şi porumb. La finalul lunii iunie, când am fost noi, încă ploua tare şi era frig pentru o lună de vară, chiar şi la munte, iar o parte din plante erau îngălbenite.
Dar Ion Zăvoi nu pare să se plângă, deşi pierderile o să fie anul acesta mult mai mari decât procentul obişnuit de 20%. Face repede un calcul şi ne spune că pepiniera i-a adus anul trecut un venit aproape dublu decât suma pe care a încasat-o din vânzarea brânzei de la cele 16 vaci pe care le are.
Cumpără răsadurile cu 1 leu firul, la 5 cm înălţime, şi vinde puieţii după doi ani de la plantare, când aceştia au cel puţin 25 de cm înălţime (plantele care au sub 25 de cm sunt replantate) şi vârful bine dezvoltat, iar preţul de vânzare, cu TVA inclus, este de apropae 7 lei pe bucată.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 16/221 (ediţia 15-30 septembrie 2018)