Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PEPINIERA DE MOLID a lui Ion Zăvoi

Publicat: 08 octombrie 2018 - 22:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Când ne-am întâlnit cu ION ZĂVOI, din Vaideeni, ştiam că vom merge la stâna sa din munte, ca să vedem cum trăiesc şi muncesc oamenii locului la 1.700 de metri altitudine (vezi povestea în pg. 16-18). Dar, înainte de a urca la stână, ne-a invitat să trecem pe acasă, să ne arate şi cealaltă „afacere” a sa: pepiniera de molid.

A înfiinţat pepiniera de molid în 2011, cu 20.000 de răsaduri, ajutat de unul dintre fii săi, care este inginer silvic la Călimăneşti. Aflăm că în Vaideeni mai sunt câteva persoane care au pepiniere de molid. Toţi au pe cineva din familie care lucrează în domeniul silvic. Toate pepinierele sunt autorizate de Romsilva, care le şi cumpără puieţii. Romsilva are tot mai puţine pepiniere probabil şi pentru că este foarte dificil să găsească oameni care să le lucreze, ne spune Ion Zăvoi.

Pepiniera de molid a lui Ion Zăvoi_b

„În primul an se plivesc des, ca şi căpşunile”
Lipsa forţei de muncă este o problemă şi pentru el, fiindcă lucrările din pepinieră nu se pot face mecanic.
Acum, are 60.000 de fire de molid în anul doi de cultură şi 70.000 de fire plantate în această primăvară. Ne spune că a ales molidul pentru că este foarte căutat în zonă.
„Tehnologia nu este complicată. Este mai mult de lucru în primul an, la plantat şi plivit, pentru că totul se face manual. Facem straturile cu o scândură specială, plantăm la 10 centimetri între rânduri şi 6 centimentri între fire, iar panta terenului nu trebuie să fie mai mare de 10%. Dacă nu au destulă apă, trebuie udate. În primul an se plivesc des, la fel ca şi căpşunile. În al doilea an, se mai plivesc o dată în primăvară, dar apoi plantele sunt deja mai mari, mai plivim doar dacă este nevoie. Tratamente şi îngrăşăminte nu am aplicat până acum”, ne spune Ion Zăvoi.
Cei de la Romsilva vin primăvara şi toamna şi fac teste de sol. Tot terenul pe care este pepiniera este împrejmuit cu gard, ca să o protejeze de mistreţi.

Pepiniera de molid a lui Ion Zăvoi_b

Profit muncit
Am mai spus-o: la munte, peisajul este superb, dar, pentru localnici, asta înseamnă şi o viaţă mai grea. Multe din casele şi grădinile din Vaideeni, cum este şi cea a lui Ion Zăvoi, sunt aşezate pe locuri cu pantă abrubtă. Când vin ploile multe şi dese, cum au fost în această vară, apa şiroieşte peste tot şi scapă cine şi ce poate din gospodărie şi din grădină.
Am văzut asta şi în pepiniera lui Ion Zăvoi, care este pe locul de grădină din sus de casă, unde altădată erau cultivaţi cartofi şi porumb. La finalul lunii iunie, când am fost noi, încă ploua tare şi era frig pentru o lună de vară, chiar şi la munte, iar o parte din plante erau îngălbenite.
Dar Ion Zăvoi nu pare să se plângă, deşi pierderile o să fie anul acesta mult mai mari decât procentul obişnuit de 20%. Face repede un calcul şi ne spune că pepiniera i-a adus anul trecut un venit aproape dublu decât suma pe care a încasat-o din vânzarea brânzei de la cele 16 vaci pe care le are.
Cumpără răsadurile cu 1 leu firul, la 5 cm înălţime, şi vinde puieţii după doi ani de la plantare, când aceştia au cel puţin 25 de cm înălţime (plantele care au sub 25 de cm sunt replantate) şi vârful bine dezvoltat, iar preţul de vânzare, cu TVA inclus, este de apropae 7 lei pe bucată.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 16/221 (ediţia 15-30 septembrie 2018)


Viitor pentru sate_b

 

Vizualizat: 1512 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?