Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pepiniera de la Lieşti

Publicat: 17 ianuarie 2011 - 09:00
11 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În comuna gălăţeană Lieşti funcţionează una dintre cele mai mari pepiniere pomicole din sud-estul ţării, ce poate asigura material pomicol pentru 100 hectare

Click pe poza pentru galerie!

Perioada optimă pentru plantarea pomilor fructiferi începe odată cu căderea frunzelor şi cu ieşirea din vegetaţie a pomilor, moment în care pomicultorii trebuie să aibă pregătit materialul pentru plantare.

Însă cine garantează că din firul subţire de răsad pe care-l iei de regulă de la pepinieră se va dezvolta un pom perfect aclimatizat care să producă roade de bună calitate?

Dragostina Brăilescu din comuna gălăţeană Lieşti conduce singură, de mai bine de 20 de ani, o pepinieră pe care a dezvoltat-o continuu. „Am realizat-o imediat după 1990. În prezent, am peste trei hectare de pepinieră, iar pentru că ştiu să-mi gestionez foarte bine spaţiul, pot spune că anul acesta am produs material pomicol pentru o sută de hectare de livezi”, explică Dragostina Brăilescu.

 

Standarde UE, certificat românesc

Ca să fie un exemplu bun pentru clienţi, dar şi pentru a-şi susţine afacerea pe două domenii complementare, Dragostina Brăilescu şi-a plantat din pepiniera proprie o livadă ecologică de opt hectare, care în primul an pe rod a produs 150 tone de mere. „Nu există să ai pepinieră, fără o bază materială proprie.

Fie că e vorba de sămânţă pentru portaltoi, fie de altoi, materialul este produsul pepinierei mele, iar soiurile sunt aclimatizate la noi şi certificate de Institutele de Cercetare Mărăcineni şi Iaşi”, a adăugat interlocutoarea noastră.

Toţi pomii au certificat fito-sanitar. „În fiecare an avem controale peste controale, iar oamenii pot fi siguri că fiecare generaţie de material săditor e într-adevăr liberă de viroze, spre deosebire de puieţii care vin, de exemplu, din Moldova sau Bulgaria, care pot fi o adevărată catastrofă pentru fondul pomicol din România”, spune proprietara pepinierei de la Lieşti.

Pe lângă faptul că sunt etichetaţi şi cu toate analizele la zi, puieţii aparţin numai soiurilor aclimatizate în România. „În pepiniera mea cultiv numai soiuri ameliorate la noi, cu altoi de la pomi care au fost aclimatizaţi la noi.

În plus, oricine ştie că atunci când vine vorba de gustul şi aroma fructelor, pomii româneşti rămân pe primul loc la siguranţă, pentru că la noi nu s-au produs prea multe mutaţii genetice”, ne explică experta în puieţi de elită.

Materialul este însoţit de pliante cu instrucţiuni în detaliu, despre cum se plantează şi se îngrijeşte fiecare soi în parte. „Sunt adepta tratamentelor uşoare, care au eficienţă şi nu afectează fructele”, spune Dragostina Brăilescu.

Pomii trebuie plantaţi la distanţa de 3 m între ei şi 4 m între rânduri, ca să aibă suprafaţă suficientă de nutriţie, ceea ce nu e posibil în exploataţiile intensive, unde pomii sunt hrăniţi artificial.


Cei... trei ani de acasă

În primul an se pun seminţele portaltoiului, care se alege în funcţie de afinitatea soiului. „Cireşul nu se altoieşte pe cireş sălbatic, pentru că aşa poţi să-i vinzi omului un pom pe care nu s-a prins altoiul. Eu folosesc, de exemplu, vişin turcesc, deoarece are alte particularităţi. La cais folosesc doar zarzări”, explică Dragostina Brăilescu.

Altoiul se pune în al doilea an, iar în al treilea pomii primesc certificatele fito-sanitare, când sunt gata de plantare în livadă, iar în primăvară vor porni pe primul an de rod. „La sfârşitul lui octombrie - începutul lui  noiembrie, materialul săditor de trei ani este scos la vânzare. După ce îi etichetez şi îi mocirlesc - cu o lopată de bălegar la opt părţi de pământ, altfel se ard rădăcinile - îi pun pe straturi, la adăpost de îngheţ.

Cumpărătorul trebuie doar să-i planteze. Materialul săditor cumpărat direct din straturi şi plantat apoi la o zi-două, garantează prinderea în proporţie de sută la sută”, ne lămureşte inginerul horticol gălăţean.

 

Puieţii de import, sensibili la ger

Dragostina Brăilescu: „Materialul săditor procurat din alte ţări nu este rezistent la ger. De exemplu, ştiu pe cineva care a adus puieţi din Italia, care, iarna trecută, la gerurile de -28oC, au pierit în al cincilea an!

E un mare pericol ca, după ani de muncă, respectivii pomi să fie distruşi de ger. Explicaţia este simplă: în Italia temperaturile nu ajung niciodată la valori atât de scăzute. În schimb, la soiurile produse în România s-a muncit o viaţă de om la adaptarea lor”.

Momentul optim de plantare

Materialul pomicol se poate planta toată toamna şi iarna, cu condiţia ca în ziua respectivă să nu fie ger şi să intre lopata în pământ. Nu contează dacă a doua zi după plantare va fi ger, pomul va rezista. Aceasta este cea mai bună perioadă pentru plantare a puieţilor, mult mai bună decât cea din primăvară, pentru că iarna pomii au timp să-şi refacă cicatricile, perişorii absorbani, iar mugurii pornesc în vegetaţie primăvară.

Pepiniera privită ca afacere

Materialul săditor se vinde direct din pepinieră.
Destinaţia puieţilor: judeţele Cluj, Timiş, Tulcea, Constanţa, Bucureşti, Botoşani şi Giurgiu, Materialul este folosit la plantare în grădini de dimensiuni mici, până la exploataţii de mari.

Cele mai căutate sunt răsadurile de cireş din soiul Stella, dar şi cireşul amar; apoi mărul, soiurile Idared, Florina şi Gold Spur, tocmai pentru că fructele lor sunt căutate pe piaţă; caisul, soiul Mamaia sau NJA 19, care au înflorire în etape şi fac fructe mari cât portocalele, apetisante şi timpurii.

Randamentul de prindere: peste 90 la sută. Preţ/pom de 3 ani, indiferent de soi: 13 lei.

Tabel tratamente pomiClick pe poza pentru galerie!

Vizualizat: 6331 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [11]  
Pagini: [1]  1   
11.
bon , factura???
|
02. 08, 2014. Saturday 19:36
la aceasta pepiniera nu se cunoaste , nu au posibilitate de a intocmi factura atentie! Se poate asa ceva?
10.
nemultumiri
|
01. 19, 2014. Sunday 12:20
in anul 2012 am luat de la aceasta pepeniera 130 de pomi . adica meri peri pruni ,. printre care si ciresi. din 35 de ciresi .-stela. 30 nu sa-u uscat . din ce cauza dom . brailescu dragostina sa intimplat asa ceva? imi mai inapoiati bani pe acesti pomi si munca si ani perduti? as vrea si eu un raspuns . daca imi lasati un raspuns cred car fi omenesc. dupa va fac cunoscut si numele meu. astept . certificatul de garantie mai e bun sau ........ ce sa fac cu el----- .si va arit si pozele sa nu credeti ca e vreo gluma . multumesc .....? astept raspuns .
9.
teapa pe fata
|
06. 10, 2013. Monday 12:29
Nu vreau raul nimanui dar un singur lucru sfatuiesc pe cei care cumpara de aici: sa ceara si factura.Eu am avut nefericita inspiratie si am mers pe cuvantul doamnei brailescu si nu am luat factura, din 300 de ciresi extra timpurii am primit doar DOI...........!
8.
superintensiv
|
03. 03, 2013. Sunday 13:47
din cate am citit mai sus puietii pe care ii altoieste dna inginer nu merge pe sistemul superintensiv, adica 1m intre pomi si 3m intre randuri. stie cineva daca are asa ceva? multumesc
7.
Redactia Revistei Ferma
|
02. 26, 2013. Tuesday 12:20

Doamna Dragostina Brailescu poate fi contactat la numarul de telefon- 0745 327 444

 

 

6.
LIVADA
|
02. 25, 2013. Monday 16:45
SUNT CONVINS CA ARE PUIETI DE CALITATE ..IN CANTITATI MARI SE M-AI POATE NEGOCIA PUTIN...
5.
ajutor
|
02. 25, 2013. Monday 12:47
cum dau de doamna ma intereseya nuc cires castan si un nr de telefon
4.
MULTUMESC
|
03. 14, 2012. Wednesday 00:52
AM CUPARAT 150 DE PUIETI DE CIRES PT O LIVADA IN JUD VILCEA CALITATE BUNA SI DOAMNA ING O FEMEIE MINUNATA
3.
http://www.pomi-fructiferi.ro/
|
02. 28, 2011. Monday 16:02

http://www.pomi-fructiferi.ro/

2.
pepiniera
|
02. 27, 2011. Sunday 13:45
toate pepinierele autorizate face aceleasi lucrari,si la garoafa,vrancea este o pepiniera
1.
Contact
|
02. 19, 2011. Saturday 09:41
Cum se poate contacta aceasta pepiniera,telefon,adresa e-mail etc?
Rezultate: [11]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?