BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pepenii „rotunjesc” frumos veniturile fermelor

Publicat: 08 mai 2019 - 10:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În ultima decadă a lunii trecute, legumicultorii din satul Tătaru, comuna brăileană Dudeşti, şi din aşezările limitrofe, s-au întâlnit cu echipele tehnice şi de vânzări ale companiilor Syngenta şi Kimitec Group. Astfel, cei aproape 50 de cultivatori prezenţi au luat contact direct cu oferta generoasă şi inovatoare de seminţe de legume şi de produse de nutriţie vegetală, oferite de cei doi jucători de pe piaţa de profil din România.

„În primul rând, am supus atenţiei celor prezenţi noutăţile companiei noastre: Mirza - pentru segmentul extratimpuriu, bineînţeles, Lorian - pepenele cu coaja neagră, Morena - pepene cu coajă neagră fără sâmburi, şi Flander, dacă vorbim de pepenele galben.
În ceea ce priveşte portaltoii, în oferta comercială avem poziţionaţi produşii Carnivor şi Emphasis, fiecare cu însuşirile lor. Primul este un portaltoi interspecific, recomandat pentru altoirea pepenilor galbeni şi verzi, tolerează bine temperaturile scăzute din sol la plantările timpurii, asigură o preformanţă foarte bună a culturii în verile secetoase şi îmbunătăţeşte vigoarea altoiului, dezvoltând masa vegetativă şi greutatea fructelor. Emphasis este un portaltoi tip Lagenaria, recomandat pentru altoirea pepenilor verzi şi folosirea în culturile timpurii, unde se urmăreşte coacerea concentrată a fructelor, o vigoare bună, asigurând totodată o creştere echilibrată a plantelor. De asemenea, avem în portofoliul nostru hibrizi de pepeni foarte cunoscuţi, care au făcut şi fac în continuare performanţă în toată ţara”, ne-a declarat Iulian Zafiu, reprezentant Syngenta pe vânzări şi tehnic în zona de sud şi de est.legumicultorii din satul TătaruClick pe poza pentru galerie!

 

Un portofoliu de seminţe generos şi performant

Noutăţile cu care vine compania pe partea de pepeni verzi sunt Mirza F1, hibrid tip Crimson, extratimpuriu, de formă rotundă, cu legare excelentă, chiar şi la temperaturi scăzute, ce se remarcă prin producţie timpurie, şi Lorian F1 (WMH4715), un hibrid timpuriu cu coaja neagră, tip „Sugar Baby”, rezistent, cu capacitate bună de legare şi de regenerare. Hibrizii noi de pepeni galbeni sunt Flander F1, un produs timpuriu, de tip ananas, cu capacitate mare de legare, ale cărui fructe au coacerea uniformă şi concentrată, şi Arapaho F1, hibrid timpuriu, tip cantalup, pentru cultivare în spaţii protejate, în câmp deschis, la tunel sau cu folie microporoasă, ale cărui plante viguroase asigură o bună legare a fructelor şi un comportament de tip generativ.
Aceşti noi hibrizi se adaugă celor consacraţi: Sorento F1, Mirsini F1, Romanza F1, Topgun F1, Arashan F1, Karistan F1, Baraka F1, Romantic F1, Fascination F1 şi Morena F1. „Fascination şi Morena sunt hibrizi fără seminţe, care - tehnologic vorbind - necesită polenizator (de exemplu SP4) în cultură pentru a se asigura legarea. Pentru eficientizarea culturii, în loc de polenizator se poate folosi un alt hibrid de pepene cu seminţe. În acest caz se poate alege un produs cu o bună capacitate de a forma flori masculine şi cu aceeaşi perioadă de maturare, spre exemplu Arashan sau Karistan”, a precizat oficialul Syngenta.

Îngrăşăminte specializate
În ceea ce priveşte nutriţia plantelor, reprezentanţii zonali ai Kimitec, Mihai Sălceanu şi Marius Vasile, au adus în atenţia legumicultorilor din Tătaru produsele performante utilizate în agricultura convenţională şi în cea organică. Între noutăţile companiei se detaşează Rhyzo -activator nonhormonal în dezvoltarea rădăcinii, Bombardier - biostimulent şi biofertilizant de origine vegetală, Rhino - biostimulent al metabolismului plantelor, Fruka - bioactivator în formarea fructelor, Bombardier Sugar - produs menit să crească conţinutul de zahăr din fruct, Caos XT - previne deficienţa de calciu, Batallon - îngrăşământ organic lichid al solului şi Fructon FL - o formulă lichidă pentru creşterea dimensiunii şi greutăţii fructului.
„Expertiza noastră se bazează pe dezvoltarea personalizată a îngrăşămintelor specializate, oferind soluţii pentru condiţii diferite, care acoperă biostimulatori, materie organică, produse dezinfectante, microelemente, produse pentru îmbunătăţirea calităţii şi structurii solului. Recomandăm pentru această zonă cultivatorilor de pepeni produsul nostru de top Bombardier, care are la bază un nou concept de stimulare, un produs de fermentaţie bacteriană controlată. Acesta are rezultate optime în fenofaza de maturare, asigură depăşirea situaţiilor de stres, dezvoltarea vegetativă, creşterea dimensiunilor şi a calităţii fructelor şi îmbunătăţeşte structura solului”, au susţinut reprezentanţii companiei.
În continuarea evenimentului de la Tătaru, Eugen Velichi de la Autoritatea Naţională Fitosanitară - Oficiul Fitosanitar Brăila a expus unele măsuri şi cerinţe ale legii privind utilizarea durabilă a produselor de protecţia plantelor, managementul optim al pesticidelor, cu accent pe prevederile legislative din domeniu.
Tătaru este o zonă cu tradiţie în cultivarea pepenilor. De aceea, reprezentanţii Syngenta şi Kimitec Group au organizat aici pentru prima dată acest eveniment. Tehnologiile de cultură prezentate, hibrizii şi produsele de fertilizare recomandate de cele două companii pot contribui major la creşterea potenţialului de producţie în acest microbazin legumicol.

 Iulian Zafiu_b

Iulian Zafiu: „Am ţinut să venim aici, în mijlocul agricultorilor din sudul judeţului Brăila, pentru a prezenta portofoliul de seminţe pentru pepeni verzi şi galbeni de la Syngenta, inclusiv pepenii fără seminţe, şi alături de ei şi portaltoii pe care noi îi recomandăm pentru a fi utilizaţi de către fermieri”.


„VREAU SĂ TESTEZ HIBRIZII DE LA SYNGENTA!”
Am stat de vorbă cu câţiva dintre cultivatorii brăileni prezenţi în sală. Romică Orăşanu, fermier care are în lucru o suprafaţă de teren de 220 hectare de cultura mare şi 10 hectare de pepeni, a susţinut că anul trecut a fost unul bun pentru această cultură. „Pun anual pepeni verzi şi galbeni, cultură care nu m-a dezamăgit niciodată. În vara trecută, am produs circa 500 de tone, cu o medie de aproape 50 tone pe hectar. Am avut hibrizi extratimpurii şi i-am vândut la început de sezon cu 1,5 lei kilogramul. Acum am suprafaţa pregătită pentru un nou ciclu de producţie. Ferma o am în câmp, apa o asigur dintr-o fântână forată cu sistem de irigare prin picurare. Vreau să testez câţiva hibrizi de la Syngenta şi să folosesc îngrăşămintele de la Kimitec”, ne-a declarat fermierul.

 

„VOI FOLOSI BOMBARDIER ÎN FERMA MEA!”
Ion Strâmbeanu este un producător agricol din Tătaru care anul trecut a dat lovitura cu pepenii. De pe cele 10 hectare cultivate a obţinut în jur de 600 de tone, adică în medie 60 de tone/ha. “Am vândut şi din fermă, şi la piaţă, şi la marile depozite, cu preţul de 1 leu kilogramul de pepene. De regulă, cumpăr sămânţa de la mai mulţi producători. Sunt interesat de hibridul Mirza de la Syngenta, care are o timpurietate foarte bună şi o greutate optimă de 5-7 kg. Trebuie să ţinem seama de faptul că legarea e foarte bună la temperaturi scăzute, iar calitatea internă e excelentă. De asemenea, vreau să încerc produsul de fertilizare Bombardier la grâul semănat în toamnă pe 80 hectare şi abia răsărit, dar şi la culturile de floarea-soarelui şi de porumb pe care le voi însămânţa în primăvara aceasta pe circa 220 hectare”, ne-a declarat cultivatorul brăilean.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 6/233 (ediţia 1-14 aprilie 2019)

Vizualizat: 946 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?