Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pentru unii, legumicultura e... un „ghiveci” tot mai alterat!

Publicat: 19 septembrie 2016 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În prima jumătate a lunii iulie, legumicultorii din Matca eliberau spațiile de producție de resturile vegetale pentru a face loc celui de-al doilea ciclu de producție legumicolă. Mulți dintre ei erau nemulțumiți de faptul că profitul obținut în acest an este cu mult mai mic decât se așteptau. 

Click pe poza pentru galerie!

Prețurile mici cu care vând marfa i-au descurajat pe mătcași. „Am avut 30 de ari unde am produs peste 10 tone de roșii și mai bine de o treime din ele le-am vândut cu 50 de bani kilogramul. Vânăta am dat-o cu 70 de bani/kg în piață, varza cu 0,2 lei/kg, pepenii cu 70 de bani/kg; unde s-a mai pomenit așa ceva?!”, s-a întrebat Aurel Lupu, un cunoscut legumicultor din comuna gălățeană Matca. 

 

Cultura de tomate - faliment garantat sută la sută!?

Fermierul a încercat să facă un prim bilanț, să tragă linie după primul ciclu de producție. „M-am uitat la caiet, numai pentru cultura de roșii am cheltuit 18.000 lei, fără a mai pune la socoteală munca familiei, focurile, zilierii, substanțele stimulatoare, îngrășămintele, pesticidele. Și acum mai am de plătit la sămânță (5.000 lei), la folie, la prafuri! Ce mai tura-vura, faliment garantat sută la sută!”, a susținut mătcașul. 

Aurel Lupu a eliberat spațiile de producție pentru cultura a doua de castraveți și roșii. La începutul lunii iulie, a plantat 7.000 fire de roșii în grădină, și mai avea pregătite pentru plantare 5.000 de răsaduri de castraveți.

 

Roșii virusate, varza scoasă cu tocătoarele 

„Deunăzi, am dat la tomate cu un insecticid, Mospilan, un kilogram costă peste 600 de lei, iar pe sub mână, 250 lei. Și nici nu ești sigur de eficacitatea produsului. Nu mai e nimic ca lumea; nu mai e sămânță originală. Eu lucrez de 30 de ani și pot să jur că nu mai este sămânță originală pe piața noastră din România. Nici de tomate, nici de pepeni, nici de castraveți sau de ardei. De prafuri nici nu mai vorbesc! În Matca, o bună parte din cultura de roșii este virusată. Un coleg de-al meu a trebuit să scoată afară toate plantele; a pierdut dintr-un foc 5.000 lei!”, ne-a declarat producătorul agricol din Matca. 

 

 

NEVOIA DE SCHIMBARE: VOR MAI CULTIVA MĂTCAȘII LEGUME?

Aurel Lupu a susținut că a fost nevoit să renunțe la un hectar de grădină. „De ce să muncesc degeaba și să vând roșiile cu 50 de bani kilogramul? Am pus porumb! Mulți mătcași au fost nevoiți să intre cu tocătoarele mecanice în cultura de varză, nu au avut ce face cu ea! Dintr-un om de afaceri cât de cât mărișor, am ajuns să iau în calcul să plec în Germania, șofer pe TIR sau să muncesc în construcții! E clar, din legumicultură nu se mai poate mânca nici o zacuscă! Totul e un... ghiveci alterat!”, și-a arătat pe față nemulțumirea legumicultorul. 

Aurel Lupu trebuie să întrețină familia; cerințele sunt mari. Fiica lui este studentă în anul al treilea la Drept, în București, băiatul cel mare e în primul an la Agronomie, iar prâslea a fost admis la Liceul Agricol din Tecuci. Fermierul știe cel mai bine că este nevoie de schimbare! 


 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.16(177) 15 - 30 septembrie 2016

Vizualizat: 801 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!