Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Păţanii la TARABA cu legume

Publicat: 20 noiembrie 2017 - 22:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

L-am cunoscut în localitatea sibiană Vurpăr pe Dumitru Băra, un legumicultor care îşi vinde produsele la Piaţa Cibin din Sibiu, aflată chiar sub conducerea lui Teodor Birţ. 

Femierul vurpărean cultivă vreo şapte hectare situate în lunca unui râuşor care curge printre dealurile unde pasc cele 15.000 de oi ale localnicilor. Pământul fertil permite cultivarea în special a rădăcinoaselor, dar şi a verzei. Dumitru Băra merge la piaţă de ani buni. ”Nu mi-a fost greu să obţin tarabă şi să o păstrez. Problema nu este să ai o tarabă. Administraţia pieţei e în regulă, nu mă plâng. Altele sunt problemele. De pildă, concurenţa neloială. Dacă nu ajung câteva zile la piaţă, toată lumea vinde «varză de Vurpăr». Aşa scriu ei pe etichete sau îi mint pe clienţi”, mărturiseşte legumicultorul sibian.

Controalele sunt anunţate

Fermierul a adus în discuţie încă un aspect delicat: controalele în pieţe sunt anunţate. “Ştiţi, comercianţii ceilalţi ştiu că vin echipele de control şi imediat îşi acoperă marfa cu pătura şi fug din piaţă. Dacă sunt în regulă, de ce pleacă? Eu am rămas şi inspectorii ANAF nu s-au lăsat până nu m-au amendat. Mi-au cântărit marfa pe un cântar neautorizat”, îşi povesteşte fermierul păţaniile la tarabă.
Dumitru Băra susţine că există, totuşi, o ”mafie a pieţelor”, care îşi protejează interesele prin conexiunile pe care le-a stabilit cu unii dintre funcţionari şi inspectori. ”Cum ştiu comercianţii că vin echipele de control? Îi anunţă cineva care ştie că au fost decise acele controale”, conchide legumicultorul, care îşi asumă cele spuse, fără să se teamă de repercusiuni. ”Dacă nu mai am acces la piaţă, îmi vând legumele direct din maşină, găsesc eu o soluţie”, îşi prezintă fermierul alternativa comercială.

Vurpar.2_b

Articol publicat în revista Ferma nr. 20/203 (editia 15-30 noiembrie)

Un articol semnat de Dumitru BĂDIŢA

Vizualizat: 461 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?