L-am cunoscut în localitatea sibiană Vurpăr pe Dumitru Băra, un legumicultor care îşi vinde produsele la Piaţa Cibin din Sibiu, aflată chiar sub conducerea lui Teodor Birţ.
Femierul vurpărean cultivă vreo şapte hectare situate în lunca unui râuşor care curge printre dealurile unde pasc cele 15.000 de oi ale localnicilor. Pământul fertil permite cultivarea în special a rădăcinoaselor, dar şi a verzei. Dumitru Băra merge la piaţă de ani buni. ”Nu mi-a fost greu să obţin tarabă şi să o păstrez. Problema nu este să ai o tarabă. Administraţia pieţei e în regulă, nu mă plâng. Altele sunt problemele. De pildă, concurenţa neloială. Dacă nu ajung câteva zile la piaţă, toată lumea vinde «varză de Vurpăr». Aşa scriu ei pe etichete sau îi mint pe clienţi”, mărturiseşte legumicultorul sibian.
Controalele sunt anunţate
Fermierul a adus în discuţie încă un aspect delicat: controalele în pieţe sunt anunţate. “Ştiţi, comercianţii ceilalţi ştiu că vin echipele de control şi imediat îşi acoperă marfa cu pătura şi fug din piaţă. Dacă sunt în regulă, de ce pleacă? Eu am rămas şi inspectorii ANAF nu s-au lăsat până nu m-au amendat. Mi-au cântărit marfa pe un cântar neautorizat”, îşi povesteşte fermierul păţaniile la tarabă.
Dumitru Băra susţine că există, totuşi, o ”mafie a pieţelor”, care îşi protejează interesele prin conexiunile pe care le-a stabilit cu unii dintre funcţionari şi inspectori. ”Cum ştiu comercianţii că vin echipele de control? Îi anunţă cineva care ştie că au fost decise acele controale”, conchide legumicultorul, care îşi asumă cele spuse, fără să se teamă de repercusiuni. ”Dacă nu mai am acces la piaţă, îmi vând legumele direct din maşină, găsesc eu o soluţie”, îşi prezintă fermierul alternativa comercială.
Articol publicat în revista Ferma nr. 20/203 (editia 15-30 noiembrie)
Un articol semnat de Dumitru BĂDIŢA