Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Păstrarea peste iarnă a coardelor altoi/portaltoi

Publicat: 20 decembrie 2011 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Recoltarea coardelor altoi şi portaltoi se realizează ulterior căderii frunzelor în urma primelor brume sau îngheţuri în plantaţii. Odată recoltat, materialul se însilozează şi se depozitează până în momentul începerii campaniei de altoit

Click pe poza pentru galerie!

Portaltoiul se taie la 10-15 cm de la punctul lor de inserţie pe butuc, iar lungimea coardelor altoi trebuie să aibă minim 8 ochi viabili. Recoltarea trebuie executată numai în funcţie de posibilităţile de fasonare şi însilozare.

Pentru obţinerea unui material de calitate este importantă parcurgerea unor secvenţe tehnice atât în cazul portaltoilor, cât şi al coardelor altoi: fasonarea şi legarea butaşilor; aplicarea tratamentului împotriva mucegaiurilor; depozitarea şi păstrarea peste iarnă a butaşilor portaltoi/altoi.

Fasonarea şi legarea butaşilor se face prin curăţirea coardelor de cârcei şi copili şi tăierea lor în butaşi lungi de trei sau două măsuri şi o măsură în cazul coardelor portaltoi. Se îndepărtează vârfurile nematurate, porţiunile bolnave sau bătute de grindină şi cele vătămate, cât şi cele prea subţiri (sub 7 mm grosime).

După clasare, butaşii altoi şi portaltoi fasonaţi se leagă în pachete de câte 100 bucăţi şi se etichetează.
Aplicarea tratamentului împotriva mucegaiurilor. Pentru a obţine un material de calitate se va face tratarea obligatorie a butaşilor altoi şi portaltoi înainte de depozitare. Se poate folosi Topsin 0,3% + Champ 0,3%.

Depozitarea şi păstrarea butaşilor se face în camere frigorifice, la o temperatură şi umiditate controlate. În cazul depozitării în camere frigorifice, temperatura în timpul iernii trebuie menţinută în jurul unor valori positive, cât mai aproape de 0 °C (1...4 °C). Umiditatea relativă a aerului din încăpere trebuie menţinută în permanenţă la peste 85%.

În cazul în care nu există camere frigorifice, depozitarea butaşilor portaltoi/altoi se poate face şi în silozuri de nisip, construite la suprafaţa solului. Grosimea stratului de nisip care îmbracă pachetele de butaşi trebuie să fie de 35-40 cm. Se recomandă ca în perioada păstrării să se facă controale periodice pentru a verifica starea fitosanitară a materialului.

Alina DONICI
SCDVV BUJORU

Vizualizat: 5426 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!