Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Paradisul Legumelor, cu un picior în groapă?

Publicat: 23 februarie 2011 - 16:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Grupul de producători Paradisul Legumelor din Curtici a fost promovat ca un proiect pilot, model revoluţionar pentru legumicultorii din România. Astăzi însă, acesta este în pericol de dizolvare. Cauza: oamenii nu mai au bani pentru ratele de la bancă

Click pe poza pentru galerie!

Ioan Moţ, preşedintele Grupului de producători Paradisul Legumelor, prima asociaţie de acest gen recunoscută preliminar în România, trage un semnal de alarmă cu privire la viitorul organizaţiei şi a legumicultorilor, în general. „Am ajuns într-o situaţie extrem de critică, din cauza sistării ajutorului de minimis.

Pur şi simplu, legumicultorii sunt în pericol să nu-şi mai poată achita ratele la bancă, rate aferente creditului luat de Grup la înfiinţare”, avertizează Ioan Moţ. El susţine că a solicitat în mai multe rânduri sprijinul Guvernului, al Ministerului Agriculturii, însă până în prezent nu a obţinut nimic concret.

„Am fost în audienţe la MADR însă fără rezultate clare. Oficialii români ne spun că nu ne mai pot subvenţiona din cauza reglementărilor europene. Înţelegem situaţia, dar şi Guvernul ar trebui să ne înţeleagă pe noi.

Care va fi soarta noastră în continuare? Când ne-am constituit ca Grup de producători ne-am bazat că vom primi subvenţii de la stat. Acum, ne trezim abandonaţi ...”, susţine Ioan Moţ.
Disperarea oamenilor vine din faptul că, la contractarea creditului, ei au garantat cu proprietăţi imobiliare proprii.

„Ajunşi în dificultate cu plata ratelor, aceştia riscă să-şi piardă proprietăţile. Vă daţi seama, oamenii sunt disperaţi. Eu nici nu mai ştiu ce să le spun, că pe mine mă întreabă de toate! În luna februarie o să mă duc din nou la Bucureşti, trebuie neapărat ca Guvernul să ne ajute cumva”, exclamă preşedintele Grupului de producători de la Curtici.

 

O poveste de succes cu final incert

„Paradisul Legumelor” din Curtici a fost înfiinţat, ca şi Grup de producători de legume şi fructe, în 2005, depăşind, conform legislaţiei româneşti, mai multe etape până la recunoaşterea oficială din ianuarie 2008.

Potrivit statutului, menirea Grupului de producători constă în gestionarea în comun a producţiei şi a valorificării legumelor, în beneficiul exclusiv al membrilor. Practic, fermierii care fac parte din Grup beneficiază de o serie de avantaje financiare, ceea ce le poate creşte exponenţial rentabilitatea afacerii.

Semnalele venite după primii ani de funcţionare erau pozitive, comunitatea fermierilor şi oficialii vorbind la modul elogios despre realizările legumicultorilor de la Curtici. Fără îndoială, apogeul „Paradisului” (ce contradicţie de termeni!) a fost atins în mai 2010, odată cu inaugurarea unui depozit de legume în valoare de 600 de mii de euro.

Dincolo de avantajele teoretice ale asocierii, construirea acestui spaţiu cu bani europeni, subvenţii şi contribuţii proprii, materializa un vis mai vechi al fermierilor din Curtici, acela de a avea un spaţiu modern de depozitare. Din mai 2010, legumicultorii au început să conştientizeze ce înseamnă să faci parte cu adevărat dintr-o asociaţie de producători. Însă în prezent, visul oamenilor din Curtici e pe cale să se destrame...

Vizualizat: 673 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
singura sansa..!!!
|
03. 01, 2011. Tuesday 15:43
este evaziunea fiscala...!
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?