Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Panică printre legumicultori

Publicat: 06 ianuarie 2020 - 12:15
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Căderea Guvernului Dăncilă în 10 octombrie, în urma moţiunii de cenzură iniţiate de liberali, şi depunerea în Parlament de către PNL a programului de guvernare i-au neliniştit profund pe legumicultorii care au beneficiat şi sperau să mai beneficieze de ajutorul de minimis, în valoare de 3000 de euro, oferit în cadrul Programului ”Tomate româneşti”. 

Liberalii au anunţat că vor modifica programul de creştere a tomatelor în spaţii protejate, cu o schemă de minimis prin care vor subvenţiona zece la sută din valoarea facturilor tuturor legumelor livrate spre comercializare.

RosiiClick pe poza pentru galerie!

Consilierul dă alarma
Intenţia PNL de a modifica programul ”Tomate româneşti” a fost dezvăluită legumicultorilor, pe pagina sa de facebook, de Florin Ciobanu, preşedinte al Asociaţiei Tinerilor Fermieri din Olt şi consilier personal al ministrului Agriculturii, Petre Daea, aflat încă în funcţie pe atunci, fiindcă noul guvern nu fusese învestit. Ciobanu a postat în 24 octombrie un status cu următorul conţinut: ”Veşti proaste pentru legumicultori... în noul program de guvernare al PNL, toate programele (programul Tomata, programul Usturoiul şi programul de minimis pentru ardei, castraveţi şi vinete) vor fi ANULATE! Programul de guvernare PNL depus la Parlament, în capitolul 7 pct 3 îşi asumă stoparea programului tomata!”
Consilierul lui Daea nu s-a mai obosit să posteze textul programului, ca să vadă legumicultorii olteni şi cei din alte judeţe ce anume intenţionează liberalii. Nici măcar nu s-a mai sinchisit să precizeze că programul va fi modificat, urmând să fie subvenţionat acel procent de 10% din valoarea vânzării tuturor legumelor. Bună sau proastă, măsura trebuia comunicată ca atare, lăsându-i pe fermieri să decidă. Desigur, Florin Ciobanu, din postura de consilier al unui ministru PSD, nu avea nici o obligaţie să comunice măsurile unui guvern advers, dar din postura de preşedinte al Asociaţiei Tinerilor Fermieri din Olt ar fi trebuit, totuşi, să-i informeze complet pe legumicultori despre ce-i aşteaptă. A ales, în schimb, să le transmită mesaje mobilizatoare, anunţând chiar ”proteste la nivel local şi naţional”.

Jigniri pe facebook
O fotocopie a capitolului despre agricultură a fost postată, în cele din urmă, sub status, de un primar liberal din judeţul Olt. Am parcurs zecile de comentarii, multe fiind ale fermierilor. Fireşte, numeroşi legumicultori nu privesc cu ochi buni modificarea programului ”Tomate româneşti”. Vestea i-a enervat pe mulţi dintre ei, fiindcă sperau să mai poată încasa cei 3000 de euro pentru cultivarea a 1000 de mp cu tomate şi livrarea la piaţă a cel puţin 2 tone. Unii au ameninţat că se urcă în tractor şi vin în Bucureşti, aşa cum au văzut că fac fermierii din alte state europene. ”Avem tractoare să înconjurăm România, aşa că ne ajung să blocăm autostrăzile şi toată ţara, nu uitaţi, ţăranul este o forţă”, a scris R.I., unul dintre comentatori. Replica altui utilizator facebook, N.M., nu a întârziat prea mult: ”Am râs cu poftă la afirmaţiile tale, probabil ai visat frumos cum coloane de tractoare venind evident din Olt, înconjurau Bucureştiul. Trezeşte-te, voi nu reprezentaţi decât o mână de fermieri profitori (se pare că s-a prins şi cine trebuie, cu schema împărţirii exploataţiei în 2,3,4 bucăţele). Pe majoritatea ţăranilor, fermierilor, îi doare la bască de voi. Şi nu înţeleg de ce sunteţi contra, doar nu declaraţi voi ce superbe sunt cooperativele voastre, să înţeleg că şi acolo vindeţi la negru?”.
R.I a ripostat: ”Asta să crezi tu că suntem o mână de fermieri! Nu vă este ruşine, măscăricilor, să vă bateţi joc de agricultura din România? În legătură cu cooperativele, lucrăm cu facturi, suntem cu toate actele în regulă. Stai liniştit, că o să vezi live ce visez eu, nu uitaţi că ţăranul este o forţă”.
Câţiva fermieri s-au plâns că fără acest ajutor de minimis mica lor afacere va avea de suferit, vor regresa, iar consumatorii nu vor mai avea roşii proaspete, româneşti, pe tarabă. Acelaşi N.M a revenit şi a scris: ”...Nu mai vă smiorcăiţi ca muierile, care este producător adevărat nu are treabă cu subvenţiile astea, sunt pe deasupra. Fac agricultură şi legumicultură în câmp din 1995 şi am prins tot felul de situaţii, mult mai grele decat acum. Spui că mulţi vor renunţa, că nu mai au minimisul. Păi ăia nu au fost agricultori adevăraţi, dacă nu pot fi pe picioarele lor când nu mai au ajutoare”. După asta, N.M s-a ales cu o invectivă, de la F.G.R. ”...du-te, băi, infectule, şi vezi de treaba ta, marele agricultor din pânzele albe care eşti...”

Eşec în lupta cu importurile
Acea subvenţionare de 10% din valoarea totală a legumelor livrate, cu factură, pe parcursul unui an, ar înseamna, desigur, scăderea sumelor încasate de la bugetul de stat drept ajutoare financiare. Ca să mai încaseze 3000 de euro, un fermier ar trebui să vândă, cu acte, legume în valoare de 30.000 de euro! Pe de altă parte, ar trebui făcută o evaluare a acestui program, după doi ani de aplicare. Au fost, la vremea lansării, fixate şi comunicate nişte obiective. Au fost atinse sau nu au fost atinse? De pildă, reducerea importurilor de tomate a fost obţinută în 2017, dar anul trecut importurile au crescut. Sunt date statistice publicate de Comisia Europeană. În 2017, importurile au atins 31.913 tone. În 2018 au fost importate 36.780 tone, cu 4867 tone mai mult. Un alt obiectiv a fost stimularea tinerilor din satele de legumicultori de a rămâne acasă, să lucreze în gospodăria lor. Aici e, cred, greu de cuantificat. Nu cred că pot fi obţinute date reale despre acest fenomen. Cărei autorităţi i-a spus Nelu din Olt dacă a plecat la muncă în străinătate sau a rămas acasă să lucreze? Guvernele vin şi pleacă, dar fiecare din aceste guverne are datoria să sprijine fermierii slab capitalizaţi. Aceşti fermieri cad deseori la mijloc, între un partid şi altul. Interesele politice ar trebui să nu mai primeze asupra intereselor concrete ale micilor fermieri.

Ministerul a schimbat partitura
Guvernul Orban a fost învestit în 4 noiembrie, iar apoi, în scurt timp, noul ministru al Agriculturii, Adrian-Nechita Oros, s-a instalat în scaunul părăsit de Petre Daea. După vreo 10 zile, unde credeţi că a făcut noul ministru prima sa vizită în teritoriu? Chiar la Matca. Apoi, în judeţul Olt, la Izbiceni, fieful legumicultorilor olteni! Oros i-a asigurat pe fermieri că va continua programul ”Tomate româneşti”. Ministrul chiar a semnat un proiect de HG prin care a suplimentat suma destinată plăţilor pentru ciclul II de producţie. Dar să precizăm că atunci era perioada dintre cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, iar liberalii l-au avut drept candidat pe preşedintele în exerciţiu, Klaus Iohannis. Ar fi fost riscant pentru partid să ia măsuri nepopulare pentru fermieri tocmai în acel moment.

 

JUDEŢUL OLT, CAMPION LA ÎNCASĂRI
De semnalat că, potrivit unui comunicat publicat de MADR pe site-ul instituţiei în data de 19 iunie 2019, suma alocată pentru primul ciclu de producţie, având termenul final de depunere 15 iunie, a fost de 87 de milioane de lei, adică aproximativ 18.500.000 de euro. Dacă această sumă nu a mai fost suplimentată, rezultă că legumicultorii din Olt au încasat numai ei peste 75% din valoarea totală a sprijinului aferent primului ciclu din 2019, fermierilor din restul judeţelor rămânându-le diferenţa de câteva milioane, scrie site-ul lantulalimentar.ro. Potrivit aceluiaşi comunicat, până la acea dată, ”2.569 fermieri care au depus dosarele şi-au primit banii, iar pentru alte 1065 dosare au fost viraţi banii în conturile Direcţiilor Agricole Judeţene, urmând ca în cel mai scurt timp conturile beneficiarilor să fie alimentate. Până vineri, 21 iunie 2019, conturile Direcţiilor Agricole vor fi creditate pentru a se putea efectua plata altor 1954 dosare. Totodată, în această perioadă se află în analiză la MADR alte 822 dosare”. Cu totul, ar fi fost procesate 6410 dosare. Or, numai în Olt au fost 4851 de beneficiari. Rămân, pentru restul bazinelor legumicole, 1551 de fermieri aplicanţi.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 21/248 (ediţia 1-14 decembrie 2019)

 

Vizualizat: 1396 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?