Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pagube în livezi!

Publicat: 30 aprilie 2020 - 10:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Gerul şi zăpada căzută în luna martie au prins speciile pomicole de sâmburoase în floare! Vor mai avea rod anul acesta? Iată ce spun fermierii!

Episodul de iarnă din luna martie, cu temperaturi de -7°C, a îngheţat florile livezilor, îndeosebi la speciile timpurii de cais, piersic şi zarzăr.

Pagube în livezi_b

Ce pagube au constatat fermierii?

Inginerul Gheorghe Tuzu, din judeţul Buzău, şi-a plantat în incinta fermei circa 40 ari de livadă. După valul de ger, a constat pagubele. „Am avut temperaturi de -7°C şi au îngheţat florile la cais şi corcoduş; tot ce a fost înflorit. Aşa că anul acesta va trebui să cumpăr de la piaţă fructe aduse de pe alte continente”, ne-a declarat cu năduf fermierul.
Iarna şi-a arătat „colţii” şi în bazinul pomicol Voineşti din judeţul Dâmboviţa. “Încă nu am făcut evaluările necesare pentru a ne da seama de nivelul pagubelor. Din primele observaţii, se pare că de suferit ar avea caisul înflorit. Speciile de măr, păr şi prun erau în faza de umflare a mugurilor; e posibil să nu fi fost afectate”, spune Ion Oprea, pomicultor dâmboviţean.

Eforturi în zadar

În Pepiniera Tecuci, la speciile de măr, păr, gutui, prun, cireş şi vişin nu sunt semne că ar fi fost afectate de îngheţ. În schimb, soiurile de cais cu dezvoltare timpurie au fost distruse în totalitate. “Gerurile care au urmat au accentuat distrugerea pomilor înfloriţi. Dacă au mai rămas vreo 3% boboci neînfloriţi la cais. Piersicul, deocamdată, nu se vede că ar fi fost afectat”, a precizat Nicolae Rândunică.
Fermierul are 3,5 ha de livadă, de păr, cireş, măr, prun, pieric, cais, gutui şi vişin.
În zona SCDP Valul lui Traian, „tot ce a fost înflorit, a murit! S-au necrozat florile la cais şi la piersic. Cele mai afectate au fost soiurile timpurii de cais”, ne-a declarat cercetătorul Gheorghe Lămureanu.
„Noi am făcut fum cu baloţi de paie, dar la -7°C a fost în zadar. Stropim în continuare cu fungicidul Chorus şi apoi la fenofaza de scuturare a petalelor aplicăm şi un insecticid”, a precizat cercetătorul.

Pagube în livezi_b


EVALUAREA PAGUBELOR

Staţiunea Valul lui Traian are 20 ha de cais, iar jumătate sunt varietăţi timpurii. Acestea au fost distruse de ger în proporţie de 100%. Celelalte soiuri mai tardive au suferit pierderi de 30-40%. La soiurile timpurii de piersic pagubele sunt de 10-15%.


Articol publicat în revista Ferma nr. 6/255 (ediţia 1-14 aprilie 2020)

Vizualizat: 273 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!