Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Orondis™ Ultra: Forța supremă în combaterea manei

Publicat: 26 noiembrie 2020 - 15:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Începând cu anul 2021, viticultorii vor putea accesa Pachetul ORONDIS™ ULTRA - o soluție inovatoare ce combină două fungicide excepțional de puternice pentru combaterea manei viței de vie.

 Mana viţei de vie, produsă de ciuperca Plasmopara viticola, are o răspândire generală şi este una dintre bolile majore la această cultură. Pot fi afectate toate părţile verzi ale plantei. Severitatea bolii este variabilă de la an la an, iar în funcţie de condiţiile climatice şi de intensitatea atacului, poate duce la: defolierea plantelor, distrugerea parţială sau totală a inflorescenţelor şi a boabelor. Atacul are impact semnificativ asupra calităţii strugurilor şi vinului, cât şi asupra cantităţii recoltei.

mana la vita de vie sursa SYNGENTA (1)_b

Foto: Mana viței de vie, sursa Syngenta


Ciuperca atacă toate părţile verzi ale plantei


Pe frunze apar pete decolorate de culoare gălbuie, numite “pete untdelemnii”, în dreptul cărora, în funcţie de umiditate şi de temperatură, apare după o pe­rioadă de timp un puf albicios. Mai târziu petele se necrozează, se usucă şi ţesutul se rupe sau capătă aspectul de zdrenţuit. Atacul pe frunzele bătrâne, toamna, se caracterizează prin pete mici, colţuroase, brune, care dau aspect de mozaic, numindu-se “frunze mozaicate”. Pe lăstarii tineri, inflorescenţe, rahis, cârcei, atacul se manifestă prin brunificarea părţilor atacate şi uscarea lor.

Pe boabele tinere, când umiditatea aerului este ridicată, apare puful alb (conidioforii şi conidiile de atac) denumit “Rot – Gris” (putregai gri). Pe boabele formate, atacul se manifestă prin brunificarea acestora, evoluând spre mumifieri, fără apariţia fructificaţiilor ciupercii. Boabele atacate se desprind uşor de rahis şi cad. Această formă de atac se numeşte “Rot-Brun” (putregai brun). Organele tinere sunt mai susceptibile la atac şi pe măsură ce îmbătrânesc sunt mai puţin receptive la atacul ciupercii.

 

Cum apar primele infecții?

 

Ciuperca ier­nează sub formă de oospori în frunzele infectate căzute pe sol toamna. Primăvara, când condiţiile devin favorabile, oosporii germinează provocând primele infecţii (infecţii primare).

Pentru ca infecţia primară să aibă loc sunt necesare următoarele condiţii: solul să fie umed sau să existe prezenţa apei libere, temperatura să fie peste 11°C şi să existe organe verzi ale plantei. Din mo­mentul provocării infecţiei până la apariţia simptomelor bolii este necesară o perioadă de timp (incubaţie), care este mai lungă sau mai scurtă în funcţie de temperatură.

 

Ce este pachetul ORONDIS™ ULTRA?


Orondis™ Ultra Pack este un pachet dimensionat pentru 5 hectare de viță de vie, alcătuit din 2 fungicide excepționale, fiecare cu mod de acțiune diferit împotriva manei: Orondis™ și Pergado®. Cele 2 fungicide au un efect sinergic și constituie un standard în combaterea eficientă a manei viței de vie (Plasmopara viticola). Înainte ca boala să se dezvolte, cele două moduri puternice de acțiune lucrează în paralel:

 • În primul rând oxatiapiprolin prezintă un nou mod de acțiune, întrerupând mișcarea lipidelor între pereții plasmei;
 • mandipropamid inhibă regenerarea peretelui celular al sporilor;
 • împreună, cele două fungicide oferă un control puternic și de lungă durată al manei viței de vie.

 Schema Orondisâ„¢ Ultra Pack_b

Foto: Schema Orondis™ Ultra Pack

 

Recomandări de aplicare:

 •  Se recomandă pentru etapele de la lăstar 20-25 cm, până după înflorit.
 •  Intervalul dintre tratamente se va adapta în funcţie de condiţiile climatice, presiunea de infecţie şi evoluţia culturii.
 •  Se recomandă alternarea fungicidelor pentru combaterea manei (de ex. Ridomil®, Orondis™, Pergado® F).
 •  Ordinea de realizare a amestecului:
 1. Apă (jumătate de volum în sprayer)
 2. Pergado®
 3. Se amestecă foarte bine între 3 și 5 minute
 4. Orondis™
 5. Restul de apă.

Orondis tabel omologare_b

Cum acționează ORONDIS™


• Ce este? Orondis™ este un fungicid preventiv, curativ şi antisporulant, sistemic acropetal şi translaminar pentru controlul manei la vița de vie. Oxatiapiprolin aparţine grupei izoxazolinelor și este o substanţă activă nouă, dintr-o grupă nouă, cu un nou mod de acţiune care combină acţiunea biochimică şi genetică prin influenţa modulatoare asupra proteinei OSBP (oxysterolbinding protein) din celulele ciupercii, care controlează transcripţia genelor, cu efect regulator asupra metabolismului lipidic celular.

• Efect. Zoosporii expuși la oxatiapiprolin își pierd viabilitatea la scurt timp de la aplicare și nu mai sunt capabili de germinare. Inhibarea completă a germinării zoosporilor are loc în decurs de 2 ore de la expunerea la oxatiapiprolin. Oxatiapiprolin stimulează dezvoltarea rădăcinii şi a sistemului foliar, nu influenţează vinificaţia şi nu are efect negativ asupra proprietăţilor organoleptice ale vinului.

• Aplicare. Orondis™ trebuie să fie aplicat întotdeauna în amestec cu fungicide cu mod diferit de acţiune. Se vor aplica cel mult două tratamente cu Orondis™ (sau orice alt produs care conține substanțe active din grupul FRAC-49) pe sezon pentru vița de vie.

 Orondis_ locurile unde actioneaza_b

Foto: Locurile unde actioneaza: ORONDIS este eficient în etapele cheie ale ciclului de viață ale patogenului

 

Avantajele pachetului ORONDIS ULTRA


 Orondis™ este excepțional ca tratament preventiv, controlând toate etapele cheie ale ciclului de viață al agentului patogen chiar și la o rată foarte mică și cu un control constant al bolii.

 Mod de acțiune nou și eficacitate dovedită de Pergado®  în protecția ciorchinilor.

 Oxatiapiprolin se mișcă încet prin plantă; aceasta, combinată cu puterea sa excepțională, oferă un control de lungă durată, protecție a frunzelor în curs de dezvoltare, precum și noilor creșteri.

 Atât Orondis™, cât și Pergado® sunt excelente din punctul de vedere al rezistenței la ploaie, protejând planta de boli chiar și după ploaie.

 Combinația a două fungicide cu efect complementar și excepțional de puternice.

 Sistemie, distribuire bună și excelent în protecția ciorchinilor.

 ORONDIS si PERGADO dupa ploaie SYNGENTA (1)_b

Foto: Performanța produselor după o ploaie de 60 mm la o oră după aplicare, testată la Syngenta Stein

 

Protecţie de lungă durată cu PERGADO®


Pergado® este un fungicid care datorită modului de acţiune inovativ, oferă protecţie de lungă durată împotriva manei la o gamă largă de culturi. Pergado® pătrunde rapid prin stratul superficial al frunzei, se translocă translaminar şi protejează în acelaşi timp faţa superioară şi inferioară a frunzei. Substanța activă, mandipropamid, este foarte activă împotriva germinaţiei sporilor şi inhibă creşterile miceliului în timpul perioadei de incubaţie.

Pergado® este recomandat să fie aplicat preventiv împotriva manei la doza de 0,6 l/ha. Intervalul dintre tratamente este de 10 zile în condiţii climatice şi de presiune a bolii normale. În condiţii de presiune ridicată a bolii, intervalul se va scurta la 7 zile.

Acţiunea puternică şi persistentă a produsului asigură un nivel înalt de combatere a manei. Datorită rezistenţei deosebite la spălare, oferă siguranţă în programul de combatere a manei.

Află mai multe despre pachetul ORONDIS ULTRA de la reprezentanții Syngenta și de pe website-ul companiei, pe www.syngenta.ro.

 

 

 

 

Vizualizat: 1508 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?