Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ORA DE MUNCĂ - cea mai scumpă investiţie în VIE

Publicat: 24 februarie 2018 - 02:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În general, pentru mulţi podgoreni, anul viticol a fost unul contradictoriu. Cel puţin aşa a apreciat Viorel Dima, fermier care deţine câteva hectare de viţă-de-vie în judeţele Galaţi şi Vrancea. L-am întâlnit toamna aceasta la „Ziua Recoltei” gălăţene, prezentându-şi producţia finală - must şi vin. 

„A fost un an cu capricii încă de la debut; prima dată, a venit zăpada mieilor din aprilie. La puţin timp a apărut şi o brumă groasă, care a distrus tot ce a mai scăpat. În plantaţia de la Iveşti, judeţul Galaţi, unde am cinci hectare, din care jumătate cu struguri de masă, restul cu Fetească regală, suprafaţă pe reconversie din 2011, nu am avut producţie absolut deloc. Aceeaşi situaţie a fost şi la vecinii mei viticultori”, ne-a declarat viticultorul.

Recoltat de struguriClick pe poza pentru galerie!

Cultură costisitoare cu subvenţie mică!
Viorel Dima deţine la Odobeşti, în judeţul Vrancea, zece hectare de vie (jumătate cu soiul Muscat Ottonel şi jumătate cu Cabernet Sauvignon). A deţinut o suprafaţă mai mare, dar a trebuit să reducă din plantaţie, pentru că, susţine fermierul, via este cea mai costisitoare cultură de la noi în ţară şi primeşte cea mai mică subvenţie raportat la cheltuielile de întreţinere.
În zonele unde nu au fost probleme climaterice, producţiile au depăşit media multianuală. De exemplu, la Muscat Ottonel, viticultorul a obţinut peste 13 tone la hectar, la Cabernet Sauvignon - 11 tone, iar la Fetească Neagră - 16 tone. După cum susţine, strugurii sunt de calitate, sănătoşi, semn că i-a ţinut bine cu cele nouă tratamente aplicate.
Bucuria viticultorului este că prin mecanizare (la lucrări precum retezatul, plivitul lăstarilor, fertilizatul şi stropitul, ca şi recoltatul) nu a mai fost nevoit să folosească forţă de muncă - principala problemă cu care se confruntă şi viticultura românească.

Lucrările mecanizate - un trend în expansiune
„Cu ce am venit nou sunt prestările de servicii către terţi, având în vedere că forţa de muncă e din ce în ce mai scumpă, viile se coc cam toate odată şi cererea este mult mai mare decât oferta. Am recoltat cu combina, dar am prestat către alţii. E un trend care se va menţine şi în anii următori. Majoritatea fermierilor la care am prestat lucrări vor să continuăm şi în anul următor, deoarece recoltarea mecanizată este de multe ori net superioară celei manuale. Suntem în al patrulea an în care culegem mecanizat şi am de gând să mai achiziţionez o combină sau două, că cererea e mare”, ne-a declarat Viorel Dima.
Viticultorul consideră că în domeniu „ar fi o piaţă pentru prestatorii de servicii viticole din cauza scumpirii forţei de muncă şi a împuţinării acesteia. Deci se prefigurează o dezvoltare explozivă a prestatorilor de servicii, în principal recoltatori. Dacă celelalte lucrări din timpul anului le mai poţi decala în funcţie de posibilităţi, fără să fie vreo repercusiune majoră asupra producţiei, recoltatul nu prea poţi să-l decalezi când vrei tu şi atunci se declanşează simultan. Şi la noi în ţară va fi tot timpul penurie de forţă de muncă, la recoltat în primul rând, şi mai urmează retezatul, care necesită o cantitate mare de ore de muncă şi scump. Practic, tai frunză la câini, că asta faci, tai nişte frunze şi plăteşti omul cu 80-90 lei pe zi, apoi aştepţi să-ţi crească frunza la loc. Nu-i nici o afacere!
Deci, eu fac prognosticul că în următorii ani piaţa se va dezvolta foarte mult. O să vedem combine de recoltat struguri în toate podgoriile, pentru că altfel o să rămână viile neculese”.

Făinarea se tratează mai ieftin
Potrivit opiniei lui Viorel Dima, anul acesta a fost moderat în ceea ce priveşte bolile şi dăunătorii. A existat o presiune de făinare în viţa-de-vie, riscul a fost major iar în unele plantaţii s-a pierdut multă producţie. Dar, aşa cum constata şi viticultorul, făinarea este o boală care se tratează mai ieftin decât mana şi decât Botrytis cinerea sau mucegaiul. „Pe de altă parte, se constată o devansare a perioadei de recoltare. Lumea se grăbeşte din ce în ce mai mult, speriată de penuria forţei de muncă. Şi asta pe de o parte are efecte pozitive la vinurile albe, pentru că avem o creştere de aciditate, strugurii fiind supracopţi, şi o conservare mai bună a aromelor la soiuri precum Muscat Ottonel, Chardonnay. Dar pe de altă parte, e nefavorabil pentru vinurile roşii, care nu ajung la maturitate din cauza culesului prea timpuriu. Mă refer la bazinul Vrancea şi Galaţi”, a susţinut Viorel Dima.

Profit „diluat” de inputuri
Între problemele identificate de fermier ar fi scumpirea inputurilor în fiecare an, iar preţul final al vinului a atins un palier care nu mai poate să crească din cauza importurilor masive. Ca urmare, marja de profit a producătorului român s-a subţiat semnificativ până la pierderea lui totală. „Profit din vie nu prea mai există din cauza acestor inputuri. Numai motorina de câte ori s-a scumpit! Noi mergem cu tractoarele cu supraacciză de autostradă, la lucrările agricole. Este absurd să pui aceste suprataxe”, a atras atenţia fermierul Viorel Dima.

Material săditor prost altoit
O altă problemă a podgorenilor autohtoni este cea a materialului săditor adus din afara ţării. Butaşii de slabă calitate, în următorii ani, vor afecta serios producţia viti-vinicolă. „Contrar părerilor tuturor cunoscătorilor, materialul săditor nu a venit infestat cu cancer bacterian sau virusat. În pepinierele europene nu sunt infecţii, pentru că le-ar desfiinţa organele fitosanitare din străinătate. De fapt, materialul a venit prost altoit, prost calusat şi calusarea înseamnă sudura altoiului pe portaltoi, de au intrat toate bacteriile. Aceste boli ale calusului pot aduce pierderi destul de mari în următorii ani”, consideră Viorel Dima.

 

UN NOU BRAND: VINOTECA ROYAL
Cu titlu de noutate, Viorel Dima ne-a informat că „vrem să implementăm un nou brand - Vinoteca Royal, - versiunea de lux a pentru Vinoteca Domnească - şi să deschidem un salon de evenimente prin care să ne promovăm produsele în Galaţi”.


Viorel Dima_bViorel Dima: „Via este cea mai costisitoare cultură, cu cea mai mică subvenţie raportată la cheltuielile de întreţinere!”


NU ORICE VIE SE PRETEAZĂ LA CULESUL MECANIZAT!
Viticultorul Viorel Dima a precizat că recoltarea mecanizată se poate face doar pe viile care au fost gândite în acest scop, în principal pe cele proiectate pentru reconversie, dar pe şpalieri de metal. Şi ideal e ca rândul să fie cât mai lung şi să aibă combina loc de întors la capete. Chestiunea este că mulţi fermieri nu au gândit plantaţiile pentru a fi lucrate cu mijloace mecanice, chiar dacă au fost făcute cu fonduri europene. „Cei la care am recoltat şi-au dat seama de eroare şi vor planta în continuare ţinând cont de acest lucru, de aceste necesităţi. Dar mai sunt mulţi care plantează tot cu şpalieri de beton, ceea ce va împiedica recoltarea mecanizată care, în genere, se bazează pe palparea şpalierilor. Iar dacă şpalierul este foarte mare, atunci utilajul va ocoli mai mult butucul”, a adăugat viticultorul.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie)

Vizualizat: 972 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?