Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Optitech - întâlnirea anuală a pomicultorilor

Publicat: 04 mai 2011 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ediţia a doua a Forumului OptiTech pentru Pomicultură, eveniment anual organizat de compania Syngenta în luna februarie a.c., a reunit la Balvanyos, judeţul Covasna, circa o sută de pomicultori de pe întreg cuprinsul ţării

Click pe poza pentru galerie!

„Legislaţia ne obligă să încheiem contracte cu zilierii cu 2-3 zile înaintea zilei de muncă, lucru extrem de imprevizibil, pentru că oamenii nu vin constant la muncă
Pavel Onea, pomicultor din Fălticeni, jud. Suceava

Organizaţi în grupuri de lucru, pomicultorii au identificat diferite probleme, pe care le-au dezbătut cu specialiştii Syngenta, aceştia propunându-le şi cele mai noi tehnologii pomicole. Subiectul cel mai incitat a fost cel dedicat bolilor şi dăunătorilor din depozit.

Am stat de vorbă cu doi dintre fermierii prezenţi despre dificultăţile cu care se confruntă în activitatea lor şi despre rezultatele obţinute în urma aplicării soluţiilor oferite de compania organizatoare a evenimentului.

Pavel Onea deţine, în bazinul pomicol Fălticeni, o livadă cu suprafaţa de aproximativ 50 ha, cultivată numai cu meri din soiurile Golden şi Ionatan. "Anul acesta am discutat un subiect foarte important, care nu a mai fost dezbătut până acum, bolile de depozit. Deţin unul dintre cele mai mari sisteme de depozitare din Fălticeni, dar nu am instalaţie de răcire şi de control al temperaturii.

Din această cauză mă confrunt cu cea mai frecventă boală de depozit, şi anume: botrytis, care provoacă şi pagubele cele mai mari. Astfel,perioada de păstrare este mult mai mică, de obicei până în luna februarie, deoarece nu avem temperatură sau atmosferă controlată”, ne-a precizat Pavel Onea.

Din punct de vedere financiar, anul trecut a fost unul bunicel pentru interlocutorul nostru, adică vânzarea fructelor a pornit cu un preţ slab în toamnă, dar pe parcursul lunilor ianuarie-februarie preţul a crescut, ceea ce a compensat substanţial veniturile.


Insegar şi Match

Legat de bolile şi dăunătorii din livadă, Pavel Onea spune că pe parcursul unui an face 16 tratamente. „Anul trecut, ca în fiecare an, ne-am luptat mult cu molia pieliţei, dar folosind produsele oferite de Syngenta am făcut faţă atacului.

S-a discutat, la aceste seminarii, atât despre problemele de depozitare cât şi despre alte forme de tratamente, tehnologii atât de noi că nici nu am ştiut de ele, cum ar fi cele cu viruşi pentru combaterea dăunătorilor, încă neomologate pentru România”, ne-a declarat Onea.

În afara problemelor cu dăunătorii, pomicultorii au destulă bătaie de cap şi cu lipsa forţei de muncă, în special pentru culesul fructelor.

Pomicultorul Drăgan Octavian deţine o livadă de meri cu aceeaşi suprafaţă, 50 ha, dar în judeţul Bistriţa-Năsăud, unde a organizat loturi demonstrative cu produse Syngenta. „De doi ani încoace folosesc produsele Insegar şi Match şi de atunci nu am avut nici un atac de dăunători în loturile respective.

În schimb, pe terenul meu, situat la cinci metri distanţă, am avut atac germinatoriu de până la 30%. De la acel experiment, folosesc intens aceste produse", spune pomicultorul bistriţean, care s-a declarat mulţumit de preţurile la care a valorificat producţia de anul trecut, respectiv 0,5 lei/kg + TVA pentru merele destinate procesării şi 1 leu + TVA pe kilogramul de mere pentru consum.


Randament de producţie: 80 tone/ha

Olandezul Jan Hoogland, specialist pe probleme de pomicultură, a remarcat faptul că pomicultorii români folosesc doar 14-16 tratamente pe parcursul unui an, referindu-se la măr, în timp ce un fermier olandez, la aceeaşi specie, aplică 25 de tratamente, care se ridică la costul de aproximativ 2000 de euro la hectar, însă cu un randament de producţie de 70-80 de tone la hectar.

Vizualizat: 651 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?