Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Operaţiunea DEMETRA

Publicat: 30 mai 2019 - 12:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Peste 80 de tone de legume şi fructe importate confiscate, 430 de mijloace auto destinate transportului de legume-fructe controlate, vămi blocate şi sancţiuni în valoare de peste 600.000 de lei. Acestea sunt primele rezultate oficiale ale controlului demarat de ANSVSA sub denumirea “Demetra”, prezetate în data de 14 aprilie 2019.

 

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a declanşat, începând cu data de 11 aprilie 2019, o serie de controale la nivel naţional pentru depistarea reziduurilor de pesticide din legumele şi fructele provenite atât din comerţul intracomunitar, cât şi din import. Acţiunea inspectorilor sanitar-veterinari face parte din operaţiunea de control Demetra, derulată sub coordonarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), verificările fiind desfăşurate şi împreună cu inspectorii Direcţiei Generale a Vămilor.
Zeci de tone de fructe şi legume importate au fost confiscate de către inspectorii sanitar- veterinari, în urma controalelor efectuate la nivel naţional privind reziduurile de pesticide din respectivele produse horticole. Practic, până la data de 14 aprilie 2019, atunci când ANSVSA a făcut publice primele rezultate oficiale ale controlului, a fost reţinută şi dirijată către neutralizare o cantitate de 81,35 tone de legume şi fructe. Peste 600.000 de lei reprezintă valoarea celor 31 de sancţiuni aplicate de către inspectorii sanitar-veterinari.

Operaţiunea DEMETRAClick pe poza pentru galerie!

Importuri cu risc fiscal ridicat
Inspectorii sanitari-veterinari au verificat pe palierul lor de competenţă toate mijloacele de transport sigilate de către inspectorii ANAF, fiind controlate 430 de mijloace auto destinate transportului de legume-fructe şi 3 depozite. ” Au fost reţinute oficial şi dirijate către neutralizare 23 de tone de ceapă uscată din Polonia, 10 tone de morcovi din Ungaria şi Serbia, 23,04 tone de mere din Polonia, 200 de kg de usturoi din China, 6,45 tone de cartofi din Polonia, 1,82 tone de ciuperci din Polonia, 6,78 tone de roşii din Spania, 2,2 tone de vinete din Spania, 7,8 tone de ardei gras din Spania şi 60 kg de roşii din Grecia. Dintre neconformităţile sancţionate, menţionăm lipsa documentelor sanitare veterinare, igienă necorespunzătoare, lotizare necorespunzătoare (depăşirea capacităţii de depozitare), mijloace de transport necorespunzătoare, lipsa elementelor de identificare (etichetare necorespunzătoare), lipsa autorizaţiei de funcţionare a depozitului de destinaţie”, arătau reprezentanţii ANSVSA.
Controalele ANSVSA se vor desfăşura pe toată durata operaţiunii „Demetra”, acţiune prin care, la nivel naţional, autorităţile antifraudă verifică traseele de comercializare a legumelor şi fructelor, fiind vizate fiscalizarea şi combaterea fraudelor. Au fost efectuate verificări operative privind tipul, cantitatea, valoarea, orginea mărfurilor declarate şi s-au verificat documentele anexe la declaraţia vamală. Societăţile care au derulat astfel de operaţiuni au fost cuprinse într-un plan de control ulterior, pe baza analizei de risc, deoarece importurile derulate cu astfel de produse prezintă risc fiscal ridicat.

Marfă perisabilă blocată în vămi
Sâmbătă, 13 aprilie 2019, sute de tiruri cu zeci de mii de tone de legume şi fructe importate, perisabile, au fost blocate timp de peste 24 de ore în ţară, din cauza controalelor. Avertizarea a fost făcută de Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România, după ce autorităţile au declanşat, prin operaţiunea Demetra, verificări amănunţite referitoare la legumele şi fructele din import. Retailerii s-au plâns de faptul că marfa a fost blocată în vămi, cu riscul de a se degrada. Camioanele provenite inclusiv din spaţiul european de liberă circulaţie a mărfurilor au fost sigilate de ANAF pentru control, dar inspectorii nu au făcut faţă volumului mare de marfă de analizat, unele produse stricându-se. ”Companiile de retail alimentar din România grupate în Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) îşi afirmă sprijinul total, cu toate mijloacele, pentru eradicarea fraudelor. AMRCR tratează situaţia cu maximă implicare şi promptitudine. Stoparea comerţului ilicit este un obiectiv asumat şi de companiile membre AMRCR, prin proceduri de verificări temeinice în raport cu furnizorii, pentru a asigura respectarea deplină a legislaţiei şi a tuturor normelor de siguranţă. Facem un apel la autorităţi să ţină cont însă de faptul că în acest moment există sute de tiruri cu zeci de mii de tone de legume şi fructe perisabile blocate de peste 24 de ore în întreaga ţară. Camioanele, care provin inclusiv din UE, adică din spaţiul european de liberă circulaţie a mărfurilor, sunt sigilate de ANAF în vederea controlului, însă inspectorii nu fac faţă volumului mare de marfă ce trebuie controlată, prin urmare aceasta se deteriorează. Acest blocaj afectează atât consumatorii, cât şi comercianţii. Sperăm ca acţiunile autorităţilor de combatere a comerţului ilicit să fie făcute cu discernământ, astfel încât activitatea celor care operează cu bună-credinţă, în condiţii de legalitate deplină, să nu fie afectată”, afirma, într-un comunicat, AMRCR.
Reprezentanţii ANSVSA au precizat faptul că, în vămi, transporturile de fructe şi legume au fost sigilate de către inspectorii din subordinea ANAF, la destinaţie fiind verificate, printre alţii, şi de inspectorii sanitar-veterinari din respectivul judeţ de destinaţie.

Zeiţa Agriculturii
Operaţiunea Demetra reprezintă cea de-a patra acţiune de amploare demarată de la începutul anului 2019 de către ANAF şi vizează documentele de provenienţă a produselor importate, facturile, chitanţele şi bonurile fiscale. Celelalte trei operaţiuni sunt Iceberg, referitoare la contribuabilii medii şi mari, Tomis, legată de importurile prin Portul Constanţa, şi Integrum, care vizează comerţul cu încălţăminte şi îmbrăcăminte.
Demetra, în mitologia greacă, este o zeitate a agriculturii, a fertilităţii şi o zeitate maternă (Mama-Pământ), aparţinând celei de-a doua generaţii divine, cea a zeilor olimpieni, fiind fiica lui Cronos şi a Rheei. Era reprezentată ca o forţă a naturii şi, asemenea majorităţii divinităţilor greceşti, are o natură duală: poate aduce şi bunăstare, dar şi năpastă. Aceasta este asociată şi cu fructele şi legumele, nu numai cu cerealele.


UN DEFICIT COMERCIAL MAI MARE CU 751,1 MILIOANE DE EURO
În anul 2018, după cum anunţă Institutul Naţional de Statistică, importurile realizate de ţara noastră au fost mai mari cu 15 miliarde de euro decât exporturile, ajungând la aproximativ 83 miliarde de euro. În aceeaşi perioadă, România a exportat în plan mondial produse în valoare de aproximativ 67 miliarde de euro, mai mult cu aproximativ 5 miliarde de euro faţă de anul 2017. Dar, în ceea ce priveşte comerţul internaţional cu bunuri al României, în perioada ianuarie - februarie 2019, exporturile FOB au însumat 11.403 milioane de euro, iar importurile CIF au însumat 13.816,1 milioane de euro. Comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2018, exporturile au crescut cu 4,8%, iar importurile cu 10,1%. Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF), în perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2019, a fost de 2.413,1 milioane euro, mai mare cu 751,1 milioane de euro decât cel înregistrat în perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2018. În luna februarie 2019, exporturile FOB au însumat 5.891,8 milioane de euro, iar importurile CIF au însumat 7.043,8 milioane de euro, rezultând un deficit de 1.152,0 milioane euro. Faţă de luna februarie 2018, exporturile din luna februarie 2019 au crescut cu 8%, iar importurile cu 11,1%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.


Articol publicat în revista Ferma nr. 8/235 (ediţia 1-14 mai 2019)

 

Vizualizat: 267 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?