Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Omida fructificațiilor - un dăunător problematic

Publicat: 02 august 2016 - 21:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fenomenele meteo din ce în ce mai extreme afectează și evoluția principalelor insecte dăunătoare ale culturilor agricole, fiind din ce în ce mai greu de prognozat apariția lor și mai ales care este cel mai bun moment pentru efectuarea tratamentelor.

Click pe poza pentru galerie!

În ultimul an, la începutul fiecărui articol scriam despre condițiile meteo din ce în ce mai surprinzătoare. Luna iulie a fost la fel de atipică. În regiunile sud-estice, care au tot fost „vizitate” de ploi în primăvară, s-a instalat în prezent seceta. În schimb, în multe zone din vestul și centrul țării a plouat foarte mult, iar în alte zone din nord-estul țării s-au înregistrat căderi de grindină care au acoperit câmpurile cu un strat de câțiva centimetri de gheață, peisajele arătând de parcă iarna ar fi făcut un mic popas în miez de vară. 

 

Clasa de insecte cel mai bine adaptată la schimbările climatice

În lume există multe cercetări privind influența schimbărilor climatice asupra evoluției insectelor dăunătoare, precum și relațiile dintre dăunători - paraziți și prădătorii acestora. Pe baza observațiilor efectuate în câmp, în mai multe zone agricole de pe tot cuprinsul Globului, atât în zonele cu climat temperat, cât și în cele cu climat tropical, s-au elaborat modele matematice care pot fi un instrument de lucru foarte util în prognoză și avertizare. Se pare că în actualele condiții climatice (din ce în ce mai variabile și din ce în ce mai extreme), „lozul câștigător” a fost tras de... reprezentanții lepidopterelor, din care face parte și specia la care mă refer în acest articol - Helicoverpa armigera (sin. Chloridea obsoleta). 

Omida fructificațiilor este o specie prezentă în întreaga lume, producând pagube financiare însemnate fermierilor, în situații de atac mare. Dăunătorul este polifag, semnalându-se la peste 120 de specii de plante gazdă, din familii botanice diferite. Câteva dintre speciile de plante care sunt atacate de omizile frunctificațiilor sunt: porumb, floarea-soarelui, tomate, bumbac, dovlecei, in, tutun, hamei, lucernă, leguminoase anuale (lupin, soia) și perene sau plante ornamentale. Insecta poate să pună probleme și în pepiniere. Având un cerc mare de plante gazdă, acesta reprezintă, probabil, unul dintre motivele pentru care există multe denumiri sinonime ale acestei specii, în limba română, cum ar fi Omida capsulelor de bumbac, Buha fructificațiilor sau Omida fructificațiilor. Pe vremuri, insecta era considerată un dăunător secundar. Iată că, după mai bine de un deceniu, ne confruntăm cu acest dăunător în lanurile de porumb sau în culturile de tomate sau de ardei. 

 

Cum recunoaștem atacul larvelor Omidei fructificațiilor?

La cultura porumbului, larvele aflate în primele două stadii de dezvoltare se hrănesc cu aparatul foliar al plantelor. Începând cu al treilea stadiu de dezvoltare, acestea se hrănesc cu mătasea, apoi cu boabele aflate în faza de lapte-ceară din vârful știuletelui, după care larvele pătrund în cocean. Pănușile știuleților de porumb pot prezenta perforații în zona superioară, în locul unde larvele au pătruns în interiorul știuleților. Dacă în perioada premergătoare recoltatului survin ploi, știuleții de porumb atacați de omizi pot fi infectați cu ciuperci din genul Fusarium sau Aspergillus, având ca efect final o recoltă cu conținut ridicat în micotoxine, care nu va mai putea fi valorificată. La tomate, larvele pătrund în interiorul fructificațiilor producând pagube mari, atât din punct de vedere cantitativ, dar mai ales calitativ, recoltele nu mai pot fi valorificate, ceea ce înseamnă o mare pagubă pentru fermier.

Larvele prezintă o homocromie deosebită, culoarea lor poate să varieze, inclusiv pe aceeași plantă gazdă, de la diferite nuanțe de verde până la rozaliu, brun sau chiar și negru, ceea ce face foarte dificilă recunoașterea lor de către un ochi neavizat. Există și niște caracteristici comune după care pot fi recunoscute, și anume prezența unei linii duble pe mijlocul spatelui lor sau prezența pe fiecare segment abdominal a patru negi de culoare mai deschisă, dispuși în formă de trapez. Dar cel mai reprezentativ este modul de atac, omizile aflate în stadii de dezvoltare avansate găsindu-se în fructificații. 

 

Combaterea este destul de dificilă

Există o fereastră foarte scurtă de timp când se poate aplica tratamentul în vegetație. Se recomandă amplasarea capcanelor entomologice (feromonale, luminoase) în lanul de porumb, pentru a monitoriza prezența adulților. Având în vedere că perioada de depunere în masă a ouălor este la trei-cinci zile de la apariția adulților, cam acesta este și intervalul optim de efectuare a tratamentului de la data capturării primilor adulți în capcane. Dacă ratăm „fereastra” tratamentului și larvele pătrund în fructificații, nu prea mai avem cum să intervenim. 

Ca măsuri de prevenire a atacului, în manualele de entomologie agricolă se recomandă efectuarea arăturilor adânci de toamnă (după culturile prășitoare), măsură în urma căreia se consideră că se distruge un număr însemnat de pupe din sol. De asemenea, se mai recomandă o fertilizare echilibrată a plantelor de cultură pentru dezvoltarea rapidă a acestora sau distrugerea buruienilor, care pot fi gazde intermediare pentru Omida fructificațiilor. În prezent, mulți fermieri au renunțat la arătură, preferând sistemul de lucrări minime ale solului. 

 

Cât de eficienți mai sunt dușmanii naturali ai dăunătorilor?

Specia are și un număr însemnat de dușmani naturali, cum ar fi o serie de himenoptere, cea mai importantă specie fiind Trichogramma evanescens. De asemenea, în literatura de specialitate s-a semnalat un virus care cauzează o poliedroză naturală, determinând paralizia larvelor, înmuierea, brunificarea și apoi înnegrirea tegumentului, pentru ca în final țesuturile să se descompună. Pe vremuri se considera că peste 97 la sută din omizi pier în urma acestei viroze. Oare în prezent mai este valabil acest raport sau mor mai puține insecte? La congresul internațional de protecția plantelor de la Berlin, în multe comunicări științifice s-a menționat faptul că dușmanii naturali ai insectelor dăunătoare suferă mai mult din cauza schimbările climatice, iar speciile de insecte dăunătoare se pot adapta mai ușor. Aceasta este o veste mai puțin bună pentru fermieri. Dacă s-au făcut de-a lungul timpului tratamente excesive, entomofauna utilă nu a fost ajutată, din contră. Acestea sunt câteva explicații pentru înmulțirea populației Omizii fructificațiilor, un dăunător periculos pentru cultura porumbului, dar și pentru culturile horticole. Ar fi necesară o colaborare interdisciplinară pe acestă temă, pentru a încerca să deslușim o parte din tainele acestei insecte, interesante pentru entomologi, dar nu la fel de interesantă pentru agricultori sau horticultori, care se întreabă cum pot să facă față acestei probleme din ce în ce mai mari!

 

Emil GEORGESCU

INCDA Fundulea

 

 

PAGUBE DE PESTE DOUĂ MILIARDE DE DOLARI ANUAL

La congresul de protecția plantelor desfășurat la Berlin în august 2015, într-una din comunicările științifice ale cercetărilor din India (ICRISAT) s-a menționat faptul că în zonele semi-aride de pe Glob, pagubele estimate a fi cauzate de Helicoverpa armigera sunt evaluate la 317 milioane dolari/an, în timp ce în zonele cu climat temperat, pagubele sunt și mai ridicate, de peste 2 miliarde de dolari anual! Aceste cifre arată încă o dată importanța economică a acestei specii și mai ales faptul că trebuie să fim în gardă. La noi în țară nu am cunoștință dacă există o centralizare a pagubelor produse de acest dăunător în ultimii ani, dar tot mai mulți fermieri și horticultori din zona de sud-est a țării, și nu numai, se plâng că au probleme din ce în ce mai mari cu Omida fructificațiilor. 


 

 

 

Articol publicat in Revista Ferma nr. 13 (174 - 1-15 august 2016)

Vizualizat: 1651 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?