Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Oltena F1, creat să te impresioneze

Publicat: 03 iulie 2019 - 10:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Agricultura modernă nu mai reprezintă, de mult, înlănţuirea om-apă-pământ. Nu mai este dependentă doar de condiţiile climaterice sau de priceperea şi intuiţia fermierilor. Cercetarea în horticultură este astăzi cheia productivităţii, iar în România singurul centru privat cu activitate în ameliorarea genetică dedică sume impresionante şi resurse umane pentru a ameliora acele noi hibrizi româneşti care pot intra pe piaţa concurenţială internaţională.

Este vorba de AGROSEL, companie cu o experienţă de peste 20 ani în amelioararea plantelor, multiplicarea, prelucrarea, şi comercializarea seminţelor de legume destinate fermierilor mici, medii, şi mari. Şi pentru că ne place când fermierii noştri cultivă soiuri româneşti şi mai ales din dorinţa de a încuraja consumul de produse autohtone, am primit cu mare interes invitaţia de a participa la lansarea primului hibrid de tomate creat în laboratoarele societăţii din Câmpia Turzii, eveniment desfăşurat pe data de 15 iunie, la Perişor, în judeţul Dolj, în ferma inginerului Marian Baronescu. Oltena F1, aşa cum a fost înregistrat în Catalogul oficial, este un hibrid timpuriu cu creştere semideterminată despre care vom auzi cu siguranţă numai lucruri frumoase în următorii ani. Având un potenţial de producţie foarte ridicat (peste 5 kg pe plantă), acesta se pretează atât pentru consum în stare proaspătă, cât şi pentru industrializare.

Oltena F1Click pe poza pentru galerie!

Ameliorare asistată de markeri moleculari
„A fost creat pentru clima şi temperaturile optime din ţara noastră. Ne-am axat foarte mult pe productivitate. Peste 84% din fructe sunt de calitatea întâi. Are avantajul că se poate conduce şi pe două braţe. Fructele sunt uniforme, nu crapă, nu sunt sensibile la lipsa de calciu şi, bineînţeles, că au gust. Sunt adaptabile la factorii abiotici - temperatură, umiditate şi presiune atmosferică. Foarte important, au rezistenţă la fuzarioză, la verticiloză şi la nematozi. Prezintă distanţe scurte între internoduri, astfel că nu necesită multe lucrări. Nu trebuie să vă petreceţi toată ziua în solarii să copiliţi”, ne-a asigurat inginerul Felföldi Zoltán, unul dintre cercetătorii care şi-au adus contribuţia în procesul de ameliorare al acestui hibrid de tomate. „Facem ceva ce nimeni în România nu face. Folosim cea mai modernă metodă de ameliorare, lucrăm cu markeri moleculari. În fiecare an investim peste un milion de euro în cercetare şi alte direcţii de dezvoltare”, susţine, la rândul său, Széll Levente, director general şi fondatorul companiei Agrosel. Acesta consideră că viitorul aparţine hibrizilor cu potenţial mare de producţie şi o toleranţă ridicată la boli şi dăunători. De asemenea, el crede că va dispărea uşor această goană după timpurietate şi asta va fi înlocuită cu străduinţa producătorilor de a avea o calitate mai bună şi producţii mai mari. Pentru că doar aşa cultivatorii de legume din România vor putea deveni atractivi pentru supermarket-uri.

Costuri minime de întreţinere
În mod normal, procesul de ameliorare durează între opt şi nouă ani, dar făcând două cicluri pe an, cercetătorii clujeni au înjumătăţit această perioadă de timp până ce au creat hibridul Oltena F1. Perioada de coacere a fructelor este undeva între 55 şi 60 de zile. La solariile încălzite se poate merge pe două cicluri de producţie pe an. „Oltena F1 este un hibrid foarte productiv, adaptat condiţiilor climatice din România. Nu necesită multe lucrări tehnologice. Nu emite mult foliaj sau lăstari mulţi. Asta înseamnă o reducere a costurilor de întreţinere. De asemenea, nu necesită stimulatori. Înainte să fie pus pe piaţă, a fost testat în toate zonele de cultură din România, în bazinele legumicole, iar rezultatele au fost extrem de pozitive. Am înţeles imediat că acest hibrid are potenţial şi o stabilitate productivă”, constata Felföldi Zoltán. Oltena F1 este un hibrid recomandat a fi cultivat în spaţii protejate cu posibilitate de umbrire. Fructele sale sunt uşor aplatizate, cu o mărime medie de 200-240 grame, fermitate foarte bună, iar culoarea este de un roşu intens la maturitatea fiziologică.

8 kilograme de roşii pe o plantă!
Deşi a văzut multe la viaţa lui, Marian Baronescu s-a declarat încântat realmente de performanţele Oltena F1. „Am acceptat această provocare pentru că am dorit să acord şansă unei companii româneşti. Am fost surprins însă de încărcătura de fructe pe care o are acest hibrid. Din punctul meu de vedere, este prea generativ. Trebuie să vedem cum se comportă la tipul de sol, la cantitatea de săruri în apă, la PH-ul solului şi atunci discutăm de performanţă. O să vedeţi că e condus pe două braţe. Deşi planta nu are nici un metru, am fost surprins să văd 3-4 kile pe primii ciorchini. Sunt plante care au şi 7-8 kg de fructe. Are capacitatea de a lega foarte bine la temperaturi scăzute. Dar mănâncă foarte mult potasiu în ultima fază, pentru că planta este foarte încărcată, iar frunzele sunt mai mici şi mai puţine şi are nevoie de susţinere. Am intervenit cu aminoacizi, cu biocalium, îngrăşământul acela de origine organică, cu potasiu. De asemenea, am folosit plasă de umbrire de gradul 45, deoarece solariile sunt pe expoziţie sudică în pantă. La 50 de metri avem o diferenţă de un metru şi asta înseamnă că plantele nu se autoumbresc una pe alta şi sunt expuse perfect. Am plantat aceste tomate pe data de 17 martie, fără încălzire şi doar cu o folie de agril”, ne-a explicat gazda noastră, după care a ţinut să tragă un semnal de alarmă: „Le recomand celor care se duc în pieţe să cumpere legume extratimpurii să ceară şi reţeta pentru medicamente! Pentru că aia e boală curată, iar noi ca producători ar trebui să vindem sănătate. Nu produse stropite cu erbicide, cu acid de baterie sau mai ştiu eu ce”.

Cercetarea agricolă nu este o prioritate pentru statul român
În afară de hibridul de tomate Oltena F1, Marian Baronescu mai cultivă în solariile sale hibrizi de ardei kapia purtând genetica Agrosel. Napoca F1 este un semitimpuriu cu creştere nedeterminată, foarte productiv, având fructele lungi de 20-25 cm şi undeva la 180 – 200g, iar Potaisa F1 este un tip de ureche de elefant mai mic, agreat de marile lanţuri de retail pentru că este uşor de ambalat in caserole, uşor de procesat, iar preţul de vânzare este foarte bun, după cum ne-a informat Széll Levente. „Ameliorând în condiţiile pedo-climatice din România, doar atunci se pot crea hibrizi care pot să satisfacă cel mai bine nevoile producătorilor locali şi, implicit, ale consumatorilor. Am reuşit în premieră naţională să ameliorăm în 2015 primii hibrizi de ardei, pe care i-am şi omologat între timp. Ardeiul de tip gogoşar Traian F1 este cel mai timpuriu hibrid de ardei gogoşar de pe piaţă, o realitate pe care probabil puţini o cunosc. Consumul de legume în România se află pe un trend ascendent. Oamenii renunţă treptat la carne tocmai în ideea de a se hrăni sănătos”, consideră directorul companiei din Câmpia Turzii. Activitatea de cercetare legumicolă la Agrosel se bazează exclusiv pe finanţare din fondurile proprii. „Există o facilitate fiscală prin care ne putem deduce o parte din cheltuielile pentru activitatea de ameliorare, dar bani alocaţi exclusiv pentru cercetare nu am primit nimic. Până acum nu prea au existat apeluri de proiecte de cercetare la care am fi putut aplica să beneficiem de fonduri europene (aşa cum se întâmplă probabil în occident - n.r.). Anul trecut am avut posibilitatea printr-o asociere fermier - procesator - ameliorator să aplicam la un proiect de finanţare cu condiţii restrictive la care primisem iniţial, în aprilie inştiinţare, de la AFIR că proiectul este eligibil, iar cu puţin timp înainte de depunerea proiectului final, în noiembrie am primit o altă scrisoare de la AFIR prin care eram înştiinţaţi că proiectul este eligibil dar fără finantare”, s-a plâns fondatorul singurei companii private din România care a investit în genetică pentru crearea de soiuri şi hibrizi de legume româneşti.
Ceea ce realizează aceşti oameni este, întradevăr, ceva impresionant! Prin eforturile conjugate şi stăruinţa lor, legumicultura românească are numai de câştigat. Deşi cu greu mai găsim astăzi în pieţe „roşii româneşti”, Oltena F1, cea mai nouă creaţie a cercetătorilor Agrosel, aduce gustul şi consistenţa roşiilor tradiţionale autohtone. Vă invit să le descoperim împreună!


Articol publicat în revista Ferma nr. 12/239 (ediţia 1-31 iulie 2019)

 

Vizualizat: 637 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?