Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

OLANDA - export de ceapă în toată lumea

Publicat: 14 decembrie 2011 - 14:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Din totalul exportului mondial de ceapă verde (proaspătă), procentul deţinut de producătorii olandezi este în continuă creştere

Click pe poza pentru galerie!

Astfel, dacă în 2006, 15% din volumul exportului mondial de ceapă verde provenea din Olanda, în 2010 acesta a crescut la 22%. Numai anul trecut, exportul olandez a crescut cu un sfert faţă de 2009, ajungând la 1,4 milioane tone de ceapă verde. În aceste condiţii, Olanda a redevenit, după doi ani, cel mai mare exportator de ceapă din lume.

La nivel mondial, în 2010 au fost exportate 6,9 milioane tone ceapă verde (inclusiv de tranzit), cu 6% mai mult faţă de 2009. În condiţiile anului trecut, valoarea exporturilor de ceapă verde provenită din Olanda a crescut cu 63%, ajungând la un nivel record de 479 milioane euro. Olanda exportă ceapă verde în peste 110 ţări. În acest an, preţul la ceapa verde, mai ales în prima parte a anului, a fost mult mai mic.

În anul 2009, în clasamentul exportatorilor, pe primul loc s-a aflat India, cu o cotă de 28% din totalul mondial al exporturilor de ceapă verde. În 2010, procentul exporturilor indiene de ceapă verde din totalul mondial a scăzut la 18% (1,2 milioane tone).

Următoarele locuri în topul exportatorilor de ceapă verde sunt ocupate de: China (0,645 milioane tone, +23% faţă de 2009), Egipt (0,511 milioane tone, +117% faţă de 2009) şi SUA (0,361 milioane tone, +28% faţă de 2009). Primii cinci exportatori controlează 60% din volumul exportului mondial de ceapă proaspătă.

Rusia a fost anul trecut cel mai mare importator de ceapă proaspătă, cu 0,538 milioane tone (+55% faţă de 2009). În topul primilor cinci importatori de ceapă verde se mai găsesc: Bangladesh, Malaezia, SUA şi Marea Britanie. Împreună, aceste cinci ţări reprezintă 37% din importul mondial de ceapă proaspătă.

 

POLONIA
Cerere scăzută pentru pere

Cererea pentru pere este redusă atât pentru piaţa internă cât şi pentru importatorii ruşi. Preţul plătit fermierilor de către companiile exportatoare, pentru un kilogram de pere, este de 0,29-0,33 euro/kg (1,30-1,50 PLN) pentru pere mărimea 60+, de 0,31-0,35 euro/kg (1,40-1,60 PLN) pentru pere Lucas mărimea 65+ şi 0,35-0,40 euro/kg (1,60-1,80 PLN) pentru pere mărimea 70+. În pieţele en-gros preţurile sunt următoarele: 0,33 euro/kg (1,50 PLN) pentru pere de dimensiuni mici şi 0,35 până la 0,40 euro/kg (1,60-1,80 PLN) pentru fructe de bună calitate şi dimensiuni 70 +.


SPANIA
Scad preţurile legumelor

În contextul actual, al preţurilor scăzute pentru legume, unele companii comerciale lucrează doar trei zile pe săptămână. De asemenea, există companii care nu mai primesc toate produsele pe care le recepţionau de obicei în campaniile anterioare. Această situaţie se întâlneşte mai ales la ardei, în special la soiurile roşu şi verde italian, la care scăderea a fost de 42% şi respectiv 15%, în doar câteva zile. În acelaşi timp, la vinete a avut loc o scădere de preţ de aproape 24%, la tomate de 25%, la dovlecel de 8% şi la ardei roşu Californian, de 6%.


UE
Preţuri bune pentru ridichi

Preţuri bune pentru ridichi se anunţă în perioada următoare, cu valori cuprinse între 1,30 şi 1,50 euro per kg. Principalii furnizori pentru piaţa europeană sunt Olanda, Germania şi Italia. Preţul pentru o legătură de ridichi este de cca 25-30 de eurocenţi.

În timpul iernii, ridichile provenite din Olanda sunt mai scumpe, motiv pentru care vânzările scad şi din cauza temperaturilor scăzute, producătorii nu pot furniza întotdeauna cantităţile necesare. În aceeaşi perioadă, suprafaţa totală cultivată cu ridichi în Italia a rămas stabilă.


UCRAINA
Mai mult zahăr

Din recolta de sfeclă de zahăr de anul acesta, fabricile de zahăr din Ucraina au produs (până la 28 noiembrie 2011) 2070 mii tone zahăr, cu 41,8% mai mult comparativ cu aceeaşi dată a anului trecut, conform datelor furnizate de Asociaţia Naţională Ukrtsukor. Potrivit Ukrtsukor, sfecla de zahăr este procesată în 34 de unităţi. Producţia de sfeclă de zahăr a fost anul acesta de cca. 17 milioane tone, din care 15,56 milioane tone au fost deja prelucrate.

Prognoza Ministerului Agriculturii din Ucraina arată că, în acest sezon, se vor produce 2,1-2,2 milioane tone de zahăr (din sfecla de zahăr), după ce anul trecut s-au produs 1,54 milioane tone. Capacitatea de absorbţie a pieţei de zahăr din Ucraina este estimată de experţi la 1,8-2 milioane tone anual.

Vizualizat: 1589 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
olanda l-a terminat pe basescu
|
01. 04, 2012. Wednesday 21:21
dupa olanda acum si finlanda deci cultura olandeza chiar si a cepii l-a terminatpe basescudeci este clar neputiinta este definitiva la basescu,desi in timpul li decem1989 i-a trasatsarcini precise ,basescu bolsevicul n-a dus la capat nici una
1.
.;,
|
01. 04, 2012. Wednesday 21:17
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?