Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Observatorul preţurilor (II)

Publicat: 05 noiembrie 2019 - 15:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Observatorul preţurilor (II)Pentru autorităţile europene, monitorizarea pieţei agro-alimentare este o activitate esenţială. Dar mai important este că datele obţinute de instituţii specializate sunt puse la dispoziţia publicului larg pe internet. Oricine are interesul să afle informaţii despre volumul mărfurilor tranzacţionate, dar şi despre preţurile practicate anual, nu are altceva de făcut decât să deschidă paginile respective şi să urmărească fiecare rubrică. 

Observatorul preţurilor (II)Pentru autorităţile europene, monitorizarea pieţei agro-alimentare este o activitate esenţială. Dar mai important este că datele obţinute de instituţii specializate sunt puse la dispoziţia publicului larg pe internet. Oricine are interesul să afle informaţii despre volumul mărfurilor tranzacţionate, dar şi despre preţurile practicate anual, nu are altceva de făcuPentru acest număr, ne-am propus să analizăm piaţa merelor.

Importuri masive
Urmărim piaţa merelor şi observăm că importurile în România au atins anul trecut cea mai mare valoare din ultimii 15 ani. Acum un deceniu şi jumătate, România avea un deficit de numai 4.155.00 de euro în comerţul cu mere. Anul trecut, deficitul a ajuns la 46.875.000 de euro, potrivit Observatorului European al fructelor şi legumelor. Exporturile de mere din România pe piaţa internaţională au valorat 1.935.000 de euro, în timp ce importurile au ajuns la 48.810.000 de euro. De remarcat că în cadrul PNDR există un subprogram dedicat pomiculturii, dar fermierii nu s-au înghesuit să acceseze banii. Un alt aspect este că în pomicultură activează numeroşi fermieri înaintaţi în vârstă, care nu mai au resursele necesare să acceseze bani europeni. Totodată, ei nu au resursele necesare ca să investească în reconversia livezilor. Pentru desfiinţarea unui hectar de livadă îmbătrânită, un fermier are nevoie de 1000 de euro. Apoi va trebui să cheltuiască pentru înfiinţarea unei noi livezi. Preţul merelor este scăzut, piaţa fiind invadată de mere din import. Un cerc vicios, din care fermierii români cu greu reuşesc să iasă.

Chinezii, cei mai mari producători
Cel mai mare exportator de mere din lume a fost China, care a vândut anul trecut 1.118.486 de tone, în valoare de 1.298.891 de dolari americani. Datele trimit mai degrabă la vânzarea producţiei din 2017, fiindcă în 2018, recolta a fost slabă în livezile chinezeşti, potrivit site-ului freshplaza.com. Consecinţa este că pe piaţa chinezească nu s-au prea găsit mere din producţia internă, iar cele care totuşi au fost vândute, au avut preţuri mari, chiar duble faţă de cele de anul trecut. Deficitul a fost acoperit cu mere din Noua Zeelandă, în special cu varietăţi dulci şi crocante, preferate de chinezi. Pe locul doi s-au situat Statele Unite, cu o cantitate totală de 928.834 tone, în valoare totală de 1.016.258 de dolari americani. Pomicultorii americani aveau în primăvara aceasta suficiente stocuri pentru piaţa internă, putând furniza mere până în iulie, dar exporturile au scăzut şi traderii au importat din Uniunea Europeană şi din ţări din emisfera sudică.

Rusia, cel mai mare importator
Dintre ţările europene, cel mai important exportator a fost Italia, locul trei în lume, cu 686.420 de tone, 814.115.000 de dolari. ~n mai, anul acesta, italienii aveau în stocuri 500.000 de tone, cea mai mare cantitate din ultimii 10 ani. Alte state europene care contează pe piaţa mondială a merelor sunt Franţa, Polonia, Olanda. Serbia şi Republica Moldova, ţări vecine cu România, dar situate în afara spaţiului comunitar, se numără, de asemenea, printre ţările exportatoare, livrând pe piaţa internaţională 144.747 de tone, respectiv 216.074 de tone. Federaţia Rusă a importat cea mai mare cantitate de mere la nivel mondial. Anul trecut ruşii au cumpărat 843.463 de tone. Una dintre ţările furnizoare este Azerbaidjanul, care profită de pe urma embargoului agro-alimentar impus de Rusia ţărilor europene. Al doilea mare importator a fost Germania, 683.005 tone. Pe locul trei s-a situat Marea Britanie, 391.846 de tone. Germanii, însă, au cheltuit cea mai mare sumă pentru merele importate: 718.719.000 de dolari, în timp ce ruşii au plătit 517.411.000 de dolari. Pentru o cantitate mult mai mică, britanicii au cheltuit 503.586.000 de dolari.
Potrivit datelor furnizate de MADR, în anul 2016, în România erau cultivate cu măr 55.500 de ha, iar producţia a fost de 467.200 de tone.


Dumitru NEDELCU


Articol publicat in RevistaFERMA, nr. 18 (245)

Vizualizat: 442 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?