Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Nucul revine în România

Publicat: 16 martie 2017 - 18:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Dezvoltarea culturii nucului  în România are nevoie de un parteneriat cu Republica Moldova. E o realitate devoalată la seminarul organizat pe 23 februarie anul curent de către Secţia de Horticultură a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, în parteneriat cu Societatea Română a Horticultorilor şi cu Pepinierele Pucheni şi Voineşti.

România deţinea în 1938 supremaţia mondială la cultura nucului. Acum chinezii ocupă acest loc atât la producţie, cât şi la consum. SUA a luat poziţia secundă, cu o producţie de 500.000 tone anul trecut. Producţia mondială de nucă a crescut cu 40% în ultimii patru ani, de la 1,5 la 22,1 milioane tone. Echivalent cu producţia de anul trecut a SUA.

Nucul revine în RomâniaClick pe poza pentru galerie!

Cererea de material săditor este cu mult sub ofertă
Din păcate, faptul că în ultimii 20 de ani, în România, cererea pentru material săditor de nuc a fost ca şi inexistentă, pepinierele şi staţiunile de cercetare din ţară au fost prinse în “off-said” de Subprogramul Pomicol. Conform afirmaţiilor preşedintelui Secţiei de Horticultură a ASAS, Gheorghe Glăman, „avem nevoie de parteneriatul cu pepinierele moldave, cel puţin doi ani, pentru acoperirea diferenţei de material săditor categoria biologică Certificat”. Rectorul USAMV Bucureşti, Florin Stănică, a spus că „noi românii trebuie să învăţăm câte ceva în acest domeniu de la moldoveni”. Şi să fim atenţi, pentru că nucul nu e o cultură pomicolă pe care o plantezi şi să aştepţi 6-7 ani să culegi roadele. Nucul e un pom cu pretenţii şi necesităţi. Viermele mărului a descoperit nucul, aşa că bolile şi dăunătorii se adapteză şi caută alte gazde mai puţin uzitate.

De unde puteţi obţine material săditor de nuc
În ţară, producerea de material săditor de nuc a fost lovită de dispariţia staţiunilor de la Geoagiu (în totalitate) şi aproape 90% din staţiunea de la Târgu Jiu. Acum, nuc mai produc: ICDP Mărăcineni (soiul Jupâneşti), SCDP Vâlcea (Valcor, Valrex), SCDP Iaşi (Anica, Ovidiu, Miroslava şi Velniţa). ICDP Mărăcineni a vândut dreptul de multiplicare către două pepiniere private, una din Târgu Mureş, iar cealaltă din Medgidia.
Oferta Pepinierelor Voineşti din Republica Moldova este totuşi limitată. Dar comenzi pot fi preluate. Acestea se desfăşoară prin Pepinierele Pucheni, din judeţul Prahova. Soiurile comercializate sunt: Peccianski (rezistenţă medie la antracnoză şi bacterioză, are fructe de o calitate excepţională şi se pretează la cultura intensivă), Cogâlniceanu (creaţie a prof. Ion }urcanu; fructele au formă alungită, iar miezul ocupă 5% din cavitatea nucii, iar ca o notă defavorabilă, soiul este sensibil la bolile care afectează fructul pe perioada verii, cum ar fi Colletotrichum, Phomopsis sau Botryosphaeria), Cazacu (preferă soluri fertile şi adânci, iar fructul are un gust deosebit) şi Chişinău (înflorire tardivă, către sfârşitul primei decade a lunii mai, fructul este de mărime medie: 10-13 g).
Situaţia dificilă a materialului săditor românesc se suprapune pe o cerere în creştere. Conform ICDP Mărăcineni, reprezentată de Dorin Sumedrea, anul trecut au fost 159 de proiecte avizate (18% din totalul proiectelor pe SubMăsura 4.1a), reprezentând suprafeţe de 360 ha. Iar anul acesta se estimează că vor fi 500 ha avizate. Deci nucul revine în România. Chiar dacă nu vom mai fi niciodată pe primul loc în lume.

 

PROFITABILITATE MARE
Producţia de nucă realizată anul trecut în UE a fost de 113.000 tone. Ucraina a produs 110.000 tone, iar Republica Moldova - 31.000 t (de pe 14.000 ha), producţie care o situează în top 10 mondial. Investiţia în producerea de nuci este mai mult decât predictibilă, susţine Oleg Tîrsînă, directorul Pepinierei Voineşti (Republica Moldova) şi preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Nucifere din Moldova. Deoarece suprafaţa pretabilă culturii nucului ocupă doar 7% din uscat, suprafaţă care nu poate să crească în condiţiile în care cererea este într-o continuă creştere, mai ales în zone suprapopulate cum este China. Dovadă că această cultură are o profitabilitate mare este faptul că Moldova a exportat din totalul fructelor doar 5% nuci, iar încasările pentru acest fruct au totalizat peste 40%. Impresionant! Iar tendinţa preţurilor este în continuare crescătoare.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 5 (188) din 15-31 martie 2017

Vizualizat: 512 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?