Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Nu departe de noi...

Publicat: 10 mai 2011 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Din cele mai vechi timpuri oamenii fac agricultură. Ceea ce însă a făcut dintotdeauna diferenţa dintre subzistenţă şi profit a fost modul în care se face agricultura

Click pe poza pentru galerie!

Am vizitat la mijlocul lunii martie, însoţit de câţiva fermieri din nordul şi sudul ţării, câteva ferme din Ungaria, cu scopul de a prezenta câteva tipuri de solarii Haygrove. Înainte de plecare le-am explicat ce vom vizita şi ce solarii vom vedea.

Se aşteptau fermierii noştri să vadă ceva interesant dar ceea ce le-am arătat a fost considerat mai mult decât interesant. Unui fermier important din Dorohoi îi făcusem o ofertă pentru a proteja 5 hectare de cultură de legume cu solarii individuale.

I-am explicat principalele avantaje ale solariilor multiple, adică: volumul mare de aer, posibilităţile multiple de ventilaţie dar şi înălţimile mari la centru şi în părţile laterale, ceea ce uşurează munca mecanizată în interiorul solariilor... însă fermierul a venit cu contra argumente.

Însă în timpul şi după vizita în Ungaria şi-a schimbat radical planurile pentru protejarea culturilor.
Cele două hectare de solarii din seria 4, pe care fermierul maghiar le-a realizat cu bani europeni, au fost cele care au schimbat optica fermierilor români dar şi modul de abordare a proiectelor pe care se pregătesc să le depună pe Măsura 121.

Spaţiul generos din interiorul solarului Haygrove, calitatea materialelor folosite, jgheaburile atât de utile folosite pentru colectarea apei de pe solarii, robusteţea şi uşurinţa în exploatare, ventilaţia uşor de realizat şi foarte eficientă (demonstrată la faţa locului), au fost factorii care au determinat fermierii să-şi modifice proiectul.

 

Şi la noi se poate!

Suntem întrebaţi frecvent: „ce vom face cu producţia, cui o vom vinde?”. În locurile vizitate pentru a vedea solariile Haygrove, nu există această întrebare. Fermierii aveau contracte ferme pentru export. Acest lucru a fost posibil atât datorită sporului de calitate obţinut prin utilizarea solariilor Haygrove dar şi prin suprafaţa mare protejată cu acestea.

Este un lucru dovedit faptul că românii sunt şi harnici, şi buni agricultori. Din păcate, până acum nu au avut posibilitatea să vadă modele de solarii performante la preţuri acceptabile şi nu au putut face comparaţie între producţiile obţinute în anumite tipuri de solarii.

Fiecare vizită de prezentare a solariilor Haygrove este un mod practic şi realist de a face fermierii să înţeleagă toate acestea. Cele câteva proiecte realizate deja în România dar şi cele pe cale de a se realiza sunt mărturia că se poate şi la noi.

Vizualizat: 685 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!