Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

NOI HIBRIZI de TOMATE la SCDL Buzău!

Publicat: 01 mai 2017 - 09:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Nucleul de cercetători din cadrul Laboratorului de Genetică şi Ameliorare al Staţiunii de Cercetare –Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău se străduie să finalizeze, în acest an, noi hibrizi de tomate destinaţi spaţiilor de cultură în mediu protejat.

10 hibrizi de roşii în testare
„În câmpurile experimentale avem 10 hibrizi de tomate în testare, anul acesta sperăm ca doi-trei dintre aceştia să fie propuşi pentru omologare şi apoi să-i promovăm în producţie. Avem prea puţine creaţii hibride româneşti pentru sere şi solarii, aici e lupta cea mare, suntem deficitari în ceea ce priveşte creaţiile specializate pentru sistemul de cultură protejată, ne-a declarat Costel Vînătoru, şeful acestui valoros şi inimos colectiv de oameni de ştiinţă.

vînătoru-răsad_b

„Părintele” zecilor de soiuri şi hibrizi de specii de plante create, ameliorate, omologate sau brevetate în cele peste trei decenii de activitate, numai în unitatea buzoiană, a continuat cu vădită durere în suflet: „în fiecare primăvară pleacă din ţară între 25 şi 30 de milioane de euro numai din vânzarea seminţelor hibride cumpărate de cultivatorii români din afară. Gândiţi-vă că în preţul acestor seminţe stă şi munca de cercetare a firmelor străine. Şi este trist pentru că, iată, cultivatorul nostru plăteşte sămânţa, dar plăteşte şi inteligenţa; segmente tehnologice, dacă nu toată tehnologia de acolo, adică şi picurarea, şi îngrăşămintele şi chimicalele pentru întreţinerea culturii. E mare păcat că nu facem noi asta în România. Trebuie finanţată cercetarea”.

c-vînatoru_b

„După calculele mele, am putea produce sămânţă hibridă de până la 10 ori mai ieftină în România şi de calitate mult superioară faţă de sămânţa adusă din afară, dacă ar fi fost alocaţi bani pentru cercetare”, a susţinut Costel Vînătoru, membru corespondent al ASAS.

Vizualizat: 4425 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!