Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Nicu Anghel a dat lovitura cu tomatele!

Publicat: 18 martie 2022 - 10:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Producătorii din apropierea Capitalei şi-au început activitatea în solarii destul de devreme. Unul dintre aceştia este ilfoveanul Nicu Anghel, din Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov.

Deşi locuieşte în Bucureşti, Nicu Anghel are un serviciu flexibil care-i permite să se ocupe cu entuziasm şi de pasiunea sa.

 

Primul solar avea 50 mp


“M-am apucat de legumicultură în anul 2015, atunci am făcut primul solar de 50 mp în care să produc legume pentru consumul familiei. Pusesem roşii şi cum nu am putut să le mâncăm pe toate le-am dus şi colegilor de muncă. Aceştia le-au apreciat gustul şi aroma şi au mai cerut. În următorul an, prinzând gustul banului, am mai făcut un solar de vreo 80 mp, apoi încă unul de 200 mp pentru roşii”, îşi aminteşte cultivatorul de începuturile noii pasiuni.    

 

Clienţii apreciază calitatea


Acum a ajuns la circa 500 mp de solar şi 2.000 mp în câmp deschis. Tot ce produce vinde la prieteni sau de acasă pentru că, de câţiva ani, şi-a făcut o clientelă stabilă.

„Am mai încercat Mariţa, un soi de roşii bulgăreşti, foarte popular în sudul României, cultivat în special pentru gustul lor deosebit. Acum am ales hibrizi productivi de la mai mulţi producători. Merg numai pe hibrizi de calitate şi urmăresc gustul legumelor, că am învăţat clienţii la marfă de calitate. Eu am preţ fix, îmi apreciez munca şi clienţii mei plătesc calitatea şi gustul legumelor produse de mine. Anul trecut am vândut roşia foarte bine toată vara, cu 6 lei kilogramul, vânăta cu 4 lei, ardeiul gras sau capia cu 4-5 lei/kg. Ne-am scos cheltuielile, am fost mulţumit”, precizează Nicu Anghel.  

 Nicu Anghel tomate_b

Orice meserie când o faci plăcere şi cu pasiune, nu are cum să nu-ţi iasă!

NICU ANGHEL

Legumicultor Ştefăneştii de Jos, Ilfov

 

Mecanica fină a grădinăritului


Legumicultorul a învăţat să îşi facă singur răsadurile despre care spune că sunt „mecanica fină a grădinăritului”. Pe ciclu îi trebuie cam 6-7.000 de fire: 1.500 de tomate, 2.500 de varză, restul fiind răsaduri de vânătă şi ardeioase. „Am pregătit din timp răsadniţa şi după 10 februarie m-am apucat de semănat noile culturi. Aşa în mare sămânţa, turba, curentul electric, lemnele m-au costat cam 1.500 lei. Anul trecut am produs undeva la vreo 20 mii de fire, din care 13 mii le-am avut de vânzare, însă nu am reuşit să le dau pe toate. Cu toate astea, mi-au rămas undeva la 5-6.000 de lei numai din răsad, fără munca mea. Iar la grădină, după o vară plină, am scos curat 35 de mii de lei”, precizează ilfoveanul. 

Nicu anghel castraveti_b 

Munca se împarte în familie


Pe terenurile sale foloseşte mraniţă, gunoi de grajd de cal şi oaie. Într-un solar de 200 mp aplică în jur de 1,5 tone de îngrăşământ organic încorporat în sol cu cazmaua.      

La muncă este ajutat în special de părinţi, care ştiu rosturile grădinăritului de la bunicii din partea mamei, ialomiţeni pricepuţi. În aceste zile de foc sunt în solar dis-de-dimineaţă la udat, săpat, iar lui Nicu Anghel îi revin celelalte activităţi: legatul, copilitul, tratamentele.

 

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 1281 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?