Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Nanocristale pentru protecţia fructelor la îngheţ

Publicat: 29 iulie 2018 - 10:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din Washington studiază utilizarea nanocristalelor pentru a proteja pomii fructiferi de îngheţurile târzii din timpul primăverii.

Echipa de cercetători a primit recent un grant de 500.000 de dolari din partea Departamentului American al Agriculturii (USDA) pentru a dezvolta plante pe bază de nanocristale care acoperă şi protejează mugurii fructelor în timpul primăverii, când temperaturile cresc şi scad în mod imprevizibil. "Dacă vremea este caldă, pomii primesc un semnal pentru a se trezi şi devin vulnerabili la frig, schimbările climatice aspre provoacă cel mai adesea scăderea recoltei", a declarat Matthew Whiting, profesor de horticultură Universitatea din Washington.

Cirese_bPrimele teste au fost efectuate cu succes pe măr, cireş şi alţi pomi fructiferi. De remarcat faptul că cristalele au o bază vegetală. Aerosolul nanocristalin se aplică pe fructe şi creează o cochilie protectoare, care "înmoaie" efectul fluctuaţiilor de temperatură din primăvară. Echipa va continua studiile în următorii trei ani, încercând să perfecţioneze strategia de dozare şi aplicare, pe lângă tehnologia cu nanocristale. Dacă se dovedeşte fezabilă, tehnologia ar putea avea un impact important asupra industriei agricole.

"Rezultatele noastre preliminare arată că tehnologia este foarte promiţătoare, chiar mai bună decât ne aşteptam. Dacă dovedim că tehnologia funcţionează şi metoda de aplicare este perfecţionată, aceasta nu va avea numai aplicaţii în domeniul pomilor fructiferi, ci şi în multe alte culturi agricole. Potenţialul acestei tehnologii este imens", a declarat profesorul Qin Zhang, coordonatorul proiectului.

Vizualizat: 847 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?