Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Musculița și tripşii au dat atacul la ceapă

Publicat: 16 iulie 2021 - 09:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ferma gălăţeanului Alexandru Marciuc, recoltarea cepei de primăvară s-a încheiat, cu o uşoară întârziere.În ferma gălăţeanului Alexandru Marciuc, recoltarea cepei de primăvară s-a încheiat, cu o uşoară întârziere.

Alexandru Marciuc, fermier_b

„Îi tocăm frunza, o depozităm pe termen scurt şi o livrăm. Nu mai folosim desicanţi pentru păstrare. Preţul cepei este foarte slab, 1 leu/kg, abia ne acoperim cheltuielile”, susţine agronomul. A cultivat 30 ha cu ceapă de toamnă şi 55 cu ceapă de primăvară și mizează pe o recoltă de circa 45 t/ha.

 „Avem mari probleme cu tripşii; au migrat de pe orz şi grâu pe ceapa de primăvară. Aplicăm insecticide omologate: Farster 10 CE, Karate Zeon, Laser 240 SC (bio) sau Challenge 600 SC”,explică fermierul.

Alexandru Marciuc mai are un of: „În ultimii doi ani şi-a făcut apariţia masiv musca cepei care, pe solurile uşoare, atacă ceapa de primăvară după răsărire, în faza de teacă, când e mai vulnerabilă. Am avut atacuri în vetre şi anul acesta, şi anul trecut”.

 

BOALA FRUNZEI ŞI A BULBULUI DE CEAPĂ


Legumicultorul spune că se confruntă şi cu infecţia de Stemphylium, boala frunzei şi a bulbului de ceapă, ce poate aduce pierderi de 60-90%.

Iată ce practici aplică împotriva Stemphylium:

• Rotaţia culturilor la 5-6 ani;

• Evitarea plantării dese;

• Udarea la sol sau prin picurare;

• Drenarea terenului, evitarea băltirilor;

• Evitarea fertilizării excesive cu azot;

• Distrugerea reziduurilor culturilor infestate după recoltare;

• Utilizarea de varietăţi cu toleranţă ridicată.

Vizualizat: 1474 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?