Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mulcirea: Descoperă cele 7 avantaje ale ei

Publicat: 06 mai 2020 - 09:26
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Dacă ești un horticultor interesat să produci durabil sau cultivi organic ori vrei doar să reduci costurile şi să creşti calitatea culturilor, atunci alege mulcirea cu FORIGO.

Mulcirea se face astăzi cu folii continue din plastic sau biologice, biodegradabile, care nu trebuie strânse și nu lasă reziduuri plastice pe sol.

Mulcirea: Descoperă cele 7 avantaje ale ei_b

Avantajele mulcirii:

1. Încălzirea solului și anticiparea recoltei
Folia oferă o creștere a temperaturii prin:
- folii transparente (doar din polietilenă) cu efect de seră;
- folii opace sau închise la culoare pentru absorbția radiației solare, care este transformată în căldură și transmisă la sol. Avantajul e vizibil la culturile de primăvară - plantarea în câmp deschis - unde accelerează procesele.


2. Controlul buruienilor
Foliile opace la radiația solară împiedică fotosinteza și, prin urmare, creșterea buruienilor. Cu foliile parțial transparente se realizează o acțiune de retenție mecanică prin creșterea temperaturii la sol.


3. Reducerea evaporării
Folosirea foliilor reduce evaporarea apei, contribuind la păstrarea resurselor hidrice pentru cultură. Mai mult, economisiți apa din irigații!


4. Diminuarea bolilor fungice
Folia împiedică instalarea bolilor cauzate de agenții patogeni fungici și bacterieni, prin separarea fizică dintre sol și o parte plantei, dar și datorită caracteristicilor microclimatice create la sol: umiditate mai scăzută și temperatură mai ridicată.


5. Stimularea fotosintezei și/sau a maturării fructelor sau de limitare a atacurilor insectelor
Foliile produc, dedesubt și deasupra lor, o modificare (cantitativă și calitativă) a radiației solare. Efectele depind de caracteristicile lor de transmisie, absorbție și reflectarea diferitelor lungimi de undă ale luminii și ale razelor ultraviolete (UV).
Folia trebuie aleasă în funcție de cultură și de sezon, putând favoriza efectul termic, reflecția (pentru creșterea radiației solare) sau condiții intermediare.


6. Ciclul azotului
Alte interferențe pot viza ciclul compușilor de azot, cu un efect pozitiv de evaporare mai mică a azotului de amoniac, datorat barierei fizice a foliei și a activității biologice a solului, cu o accelerare a proceselor metabolice prin căldură și menținerea unui nivel bun de umiditate.


7. Curățarea
Folia păstrează curate, în timpul ploii sau irigării, legumele sau fructele, fiind extrem de eficientă în cazul culturii de salată sau în agricultura durabilă.

Mulcirea: Descoperă cele 7 avantaje ale ei_b

Cum să introduci mulcirea în producție


Mulcirea presupune adoptarea unor măsuri aparte. Pentru cultivare trebuie folosite plantatoare sau semănători ce pot găuri stratul și pot însămânța, așa cum este Modula FORIGO, o semănătoare de precizie inovativă și polivalentă.
Aplicarea foliei de mulci poate fi realizată cu mașina care efectuează ultima lucrare a solului sau cu un echipament specializat.
Dacă aplicaţi folia odată cu înfiinţarea plantaţiei, este mai ușor să creați biloane, pentru a reduce problemele asfixierii radicale.
Dacă biloanele sunt mai înalte, cum e la căpșuni, atunci punerea foliei odată cu formarea bilonului este singura variantă posibilă.


BILONATOARE CU FOLIE

Mulcirea oferă avantaje multiple dacă e riguros făcută.
Forigo are, printre soluțiile sale, și bilonatoare cu folie, ce pot fi utilizate în cele mai dificile situații, cât și în combinație cu mașini ce realizează lucrările de dinainte de punerea foliei: grapele și frezele.

 

un articol de Dealer Italia
mai multe pe această temă: dealeritalia.eu

Vizualizat: 573 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!