Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mirodenii de grădină

Publicat: 20 noiembrie 2017 - 01:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• afacerea de familie care miroase bine de tot

Dacă vreţi să găsiţi "Mirodeniile de grădină" de la Păuliş, „vă luaţi după miros şi ajungeţi la noi acasă”, spune Doina Ciuban, arădeanca pentru care grădina cu plante aromatice nu mai este doar un hobby.

Mirodenii de grădină_b

Cam aşa mi s-a întâmplat şi la expoziţia Agromalim. Am luat urma aromelor şi am găsit imediat standul soţilor Ciuban. Ne-am împrietenit pe facebook şi le-am promis că ne vom întâlni la Arad. Nu regret! Pe lângă nebunia de miresme de la plantele aromatice am aflat şi povestea frumoasă din spatele pasiunii devenită astăzi o mică afacere.
"Pasiunea pentru plantele aromatice am descoperit-o acum 6 ani, în momentul în care ne-am apucat, intensiv, de legumicultură. Am pus printre legume câteva plante aromatice, pentru a le proteja de tot felul de probleme. Însă în momentul în care le-am gustat şi am văzut şi ce bune sunt şi, mai mult, pentru că sunt fan Jamie Oliver (n.a. - cunoscut chef englez) şi am văzut la TV cât de mult foloseşte mirodeniile, i-am spus soţului că eu nu mai arunc plantele ce nu se vând la piaţă. Le usuc şi încerc să le transform în condimente. Le-am dat prietenilor să le încerce şi toţi au spus WOW! Mi-au dat curaj şi aşa, de la patru tufe am ajuns acum la 20 de ari cu plante aromatice, la 20 de soiuri şi încă am soiuri noi, în aclimatizare. Lucrăm cu Institutul de la Buzău, pentru că dânşii ne dau tot ceea ce avem nevoie pentru grădina noastră, care este orientată spre tot ceea ce se poate folosi în bucătărie", spune Doina Ciuban, cu priceperea omului care ştie şi iubeşte ceea ce face.

Mirodenii de grădină_b

Siropuri, buchete parfumate, amestecuri aromate...
Dacă înainte, legumele ocupau 80 la sută din grădină, iar plantele aromatice restul de 20 de procente, acum soţii Ciuban mai cultivă legume doar pentru consumul familiei. Suprafaţa disponibilă este ocupată, în proporţie de 90 la sută, cu mirodeniile de grădină. Busuiocul, menta, roiniţa, lavanda, salvia, cimbrul sau tarhonul, toate îşi fac loc în grădina de la Păuliş.
Dorinţa Doinei şi a lui Ionel este să extindă cultura de plante aromatice la un hectar, aşa că sunt în căutarea unui teren. Se gândesc să înfiinţeze şi o parcelă cu plante medicinale, pentru consumul propriu, dar şi pentru a completa cererea de pe piaţă.
"Am căutat în cărţile vechi pe care le-am primit şi am găsit reţete de siropuri din plante aromatice. Le-am făcut pe gustul copiilor, dar m-a uimit cât de mult le-a plăcut şi adulţilor. Acum lucrăm la oţeturi aromatice, pastă de ardei, de busuioc... Încercăm să dezvoltăm un brand. Trimitem şi în ţară prin curier şi prin poştă şi am trimis mirodenii şi la cunoştinţe din Austria, Germania, Franţa. Lumea este foarte deschisă şi produsele noastre sunt gustoase şi organice. Nu le influenţăm cu nimic creşterea, le lăsăm în voia lui Dumnezeu. Zicea mama: De ce te ocupi de o afacere în care Dumnezeu hotărăşte? I-am răspuns: Pentru că lui Dumnezeu îi place afacerea mea!", mărturiseşte Doina.
Am aflat cu surprindere de la tânăra arădeancă faptul că majoritatea celor care cumpără plantele aromatice nu sunt femeile, ci bărbaţii! Mai mult, a observat Doina Ciuban faptul că tinerele familii sunt foarte interesate de mirodenii iar copiii ronţăie cu plăcere frunzele verzi, aromate, atunci când vizitează grădina de la Păuliş.
Pe soţii Ciuban îi găsiţi uşor. Pe pagina de facebook "Mirodenii de gradina Paulis" sau la telefon 0730.942.010.

PS. Să vă spun un secret. Am încercat amestecurile de mirodenii pentru ciorbă, cel iute şi cel pentru carne, dar şi siropurile de lavandă şi din busuioc. Sunt o nebunie!


Articol publicat in revista Ferma nr. 17 (200) (1-15 octombrie 2017)

Vizualizat: 1837 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?